Connect with us

Politika

Plenković: ‘Milanović je licemjer’

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković u srijedu je za Zorana Milanovića rekao da je licemjer jer u svojim istupima hini zajedništvo, a istovremeno iznosi tirade uvreda na račun drugih, ocijenivši da se ne ponaša kao predsjednik svih građana, već kao čelnik oporbe.

Predsjednik Vlade i HDZ-a je to rekao u izjavi novinarima u Zadru, komentirajući Milanovićevo prozivanje za nerad i ocjenu da je Plenković herostratski nastrojen.

“To je još jedna potvrda onoga što stalno govorim – imamo nekoga tko je izabran za predsjednika i koji je u biti jedan licemjer, koji sve što govori o drugima u biti stalno priča o sebi. I u toj cijeloj tiradi uvreda, raznih usporedbi istodobno hini nekakvo zajedništvo, neku suradnju”, rekao je Plenković.

Naveo je pritom Milanovićeve uvrede upućene njemu, predsjedniku Sabora, novinarima, predsjedniku SDSS-a.

Najbitnijim Plenković ističe da je “Milanović izašao iz cipela predsjednika svih građana” te se ponaša kao predsjednik koji se bori protiv HDZ-a.

“To on i priznaje u svojim izjavama, ne samo danas nego inače. To nije njegova uloga. To je temeljna, fundamentalna postavka oko koje on sam sebe razotkriva. On ne funkcionira kao predsjednik svih, što trebala biti njegova zadaća, nego se trudi igrati umjesto (Peđe) Grbina, čelnika opozicije, i biti protiv Vlade koja je dobila povjerenje na izborima, uvjerljivo pobijedila”, ustvrdio je Plenković.

Milanović je time, naglasio je premijer, iskoračio iz ovlasti predsjednika Republike.

Na primjedbu novinara kako ni on “ne ostaje dužan Milanovću”, Plenković je odgovorio: “Najbolje da ću mu ostati dužan”.

Ponovio je i stav da je Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima zahvaljujući Domovinskom pokretu rekavši kako je “ta Škorina svita prošle godine imala samo jednu zadaću – otkinuti dio biračkog tijela od HDZ-a i omogućiti Milanoviću da pobijedi u drugom krugu.

“Zato i njegovo (Milanovićevo) dodvoravanje krajnjoj desnici”, ustvrdio je i dodao da Milanović nije danas “uzalud spomenuo (Milana) Stojadinovića”, predsjednika Vlade Kraljevine Jugoslavije.

“Vrlo je to perfidno, licemjerno, nisko, a u konačnici lako prepoznatljivo. Dodvoravamo se krajnjoj desnici, glumimo predsjednika, a velika smo oporba HDZ-u, igramo tu rolu umjesto Grbina koji je očito, od kad je postao predsjednik SDP-a, kompletno van forme”, ocijenio je Plenković.

Odbacio je tvrdnju Milanovića da je sve počelo s njegovom izjavom da će biti tvrda kohabitacija, nakon što je Milanović pobijedio na predsjedničkim izborima, podsjetivši da je on čestitao Milanoviću, za razliku od parlamentarnih izbora 2016. kada Milanović kao čelnik SDP-a nije čestitao na pobjedi HDZ-a.

“Nismo još čestitali 2016. I tu je taj kompleks, tu je ta frustracija, tu su korijeni ovoga apsolutno neprimjerenoga ponašanja. Glumite nekakve inicijative i to ne osobno nego preko protokola – mi bismo skupa polagali vijenac. Ma hajde! Pa biste li vi išli polagati vijenac s nekim tko vas vrijeđa. Siguran sam da ne biste”, rekao je Plenković novinarima.

Nama hinjenje ne igra, to jednostavno nije opcija, a sve što je Ustavom bitno da surađujemo, odradit ćemo, poručio je Plenković.

O mogućnosti da vojska ne sudjeluje u obilježavanju VRO “Bljesak”, o čemu je govorio Milanović, Plenković je rekao kako bi to bilo loše, nerazumno, neracionalno i nelogično. “Vojska je bila uvijek i ne vidim što bi se trebalo dogoditi da ne budu i ove godine”, dodao je. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari