Connect with us

Politika

Plenković: Milanovićeve izjave o Ukrajini su sramotne i štetne za reputaciju Hrvatske

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković prozvao je u četvrtak predsjednika Zorana Milanovića da ruši ugled i vjerodostojnost Hrvatske i dodao da se vlada ograđuje od njegovih stavova o situaciji u Ukrajini.

Milanovićeve izjave su “reputacijski štetne za Hrvatsku i sramotne”, rekao je Plenković na sjednici vlade.

“Dovode do velikog razočaranja, rekao bih snebivanja naših partnera, od Sjedinjenih Američkih Država do članica NATO-a, članica Europske unije, naših susjednih zemalja”, nastavio je.

Plenković je dodao da će, kako se čini, svaki ozbiljniji veleposlanik biti pozvan na razgovor zbog Milanovićevih izjava.

“To je loše, to je skandalozno, to ruši reputaciju i kredibilitet Hrvatske. U potpunosti je u suprotnosti s vanjskopolitičkim, principijelnim stavovima vlade RH. Ne samo kad je riječ o Ukrajini, nego o nizu drugih zemalja”, rekao je Plenković.

Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu na razgovor hrvatsku veleposlanicu u Kijevu Anicu Džamić kako bi prosvjedalo protiv predsjednikovih izjava, dok su iste izjave pozitivno odjeknule u Rusiji.

Milanović je rekao da se Hrvatska ni na koji način neće upletati u krizu dođe li do njezine eskalacije i da ondje neće imati svoje vojnike. Istaknuo je i da Ukrajini nije mjesto u NATO-u i da je EU potaknula “državni udar” u Ukrajini kojim je 2014. zbačen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Plenković je ponovio da je stav hrvatske vlade “poštivanje teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, poštivanje načela međunarodnog prava, zalaganje za mir, za deeskalaciju sukoba, smanjivanje tenzija i pridonošenje naporima međunarodne zajednice, bilo da je to kroz različite formate koji postoje, kroz naše aktivnosti u NATO-u, u Europskoj uniji ili u drugim organizacijama”.

Demantirao je da se razmatra slanje vojnika u Ukrajinu, rekavši da to nije na dnevnom redu ni u jednoj međunarodnoj organizaciji. Tvrdi da je to “nepostojeća tema” i ogradio se od predsjednikovih izjava.

“Od zbunjivanja javnosti do skandaliziranja našeg međunarodnog i vanjskopolitičkog položaja, mi se u potpunosti ograđujemo kao vlada i nikako nemamo veze s tim stavovima koje je iznio predsjednik Republike i koje on treba objašnjavati hrvatskoj javnosti, a ne mi”, dodao je Plenković.

Iako je nagomilala svoje vojne snage blizu ukrajinske granice, Rusija uporno ponavlja da ne planira napad na Ukrajinu. SAD, NATO te Francuska i Njemačka kroz ‘normandijski format’ nastoje riješiti krizu diplomatskim putem.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari