Connect with us

BiH

Plenković: Milanovićevo pismo shvaćam kao njegovu ‘osobnu zahvalnost’ za moj stav u Sarajevu

Objavljeno

-

Zaključci Vijeća EU-a u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovini u potpunosti sadrže sve što je bitno za Hrvate i da bi ih se razumjelo potrebno je imati određeno predznanje, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Čim se spomene Daytonski sporazum to podrazumijeva konstitutivne narode, čim spomenete presude ustavnog suda, tu imate presudu u slučaju Ljubić, koja se odnosi na legitimno predstavljanje. Sve što je bitno je tu i samo treba imati određeno predznanje i znati kako derivirati i dešifrirati te zaključke, što stoji iza tih rečenica i na što se misli”, rekao je Plenković u Bruxellesu odgovarajući na kritike koje mu je u vezi sa zaključcima Vijeća o proširenju uputio predsjednik Zoran Milanović.

Plenković je dodao da su ti zaključci puno bolji za Hrvate u BiH nego oni koji su usvojeni ljetos na samitu NATO-a kada je hrvatsko izaslanstvo predvodio predsjednik Milanović.

Milanović je tada zaprijetio da će blokirati usvajanje zajedničke deklaracije NATO-a ako se u njoj ne spomene Daytonski sporazum, konstitutivni narodi i izborna reforma. Na kraju je postignut dogovor da se spomene Daytonski sporazum i potreba izborne reforme.

Milanović prozvao vladu jer je podržala zaključke Vijeća EU-a o BiH

Govoreći o aluzijama da je potrebno blokirati zaključke ako se u njih ne uspije ugraditi svoj stav, Plenković kaže da se to radi samo u krajnjim slučajevima.

“Nitko tko je iskusan u europskim temama to ne radi. To se radi samo u ekstremnim slučajevima kada je požar takav da nema druge”, rekao je Plenković.

Istaknuo je da Hrvatska zna štititi svoje interese kao u slučaju Hrvata Bosne i Hercegovine, da je konstruktivna prema BiH, ali “i mudar sugovornik koji zna kako kroz vrlo komplicirane pregovore s puno članica doći do onoga što želi, a da se pritom ne antagoniziraju svi drugi”.

Rekao je da ovi zaključci nisu vezani za pregovore koji se vode u BiH o promjenama izbornog zakonodavstva, uz pomoć predstavnika Sjedinjenih Država i EU-a.

“Sve što je bitno za Hrvate u BiH mi smo uvrstili i poslali snažne poruke”, rekao je Plenković.

Hrvatski predsjednik Milanović kritizirao je usvojene zaključke Vijeća EU-a o proširenju i prozvao hrvatsku vladu jer je podržala te zaključke koji “ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda”, priopćio je u srijedu Ured predsjednika.

Ministri za europske poslove EU-a usvojili su u utorak nakon dvije godine zaključke o proširenju. Vijeće EU-a svake godine u prosincu usvaja zaključke o proširenju, ali to je prošle godine izostalo jer se države članice nisu uspjele usuglasiti oko teksta.

Milanović je u pismu premijeru Plenkoviću izrazio svoje nezadovoljstvo i protivljenje usvojenim zaključcima Vijeća EU-a jer se njima ne jamče prava Hrvata u Bosni i Hercegovini kao konstitutivnog naroda. (Hina)

Milanović vladi zamjera izostanak konstitutivnosti iz Zaključaka Vijeća EU-a

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari