Pratite nas

Politika

Plenković: Mirovinska reforma ostaje, drukčije samo dvije bitne nijanse

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković poručio je u ponedjeljak kako je vrlo važno da mirovinska reforma ostaje, a da su drukčije samo dvije bitne nijanse – dob odlaska u mirovinu i penalizacija po godini staža, odnosno smanjenje dobi odlaska u mirovinu sa 67 na 65 godina i smanjenje panalizacije s 0,3 na 0,2.

Nakon što je u ponedjeljak otvorio Novi sortirni centar (NSC) Hrvatske pošte (HP) u koji je uloženo 350 milijuna kuna, predsjednik Vlade odgovorio je i na više novinarskih pitanja od kojih se jedno odnosilo i na promjene u mirovinskoj reformi.

S tim u vezi podsjetio je da su od danas u javnom savjetovanju Zakon o mirovinskom osiguranju, Zakon o radu i pet sektorskih zakona koji reguliraju dob za odlazak u mirovinu, od kojih se jedan dio odnosi na traženja Inicijative “67 je previše”, a drugi otvara mogućnost radnicima i zaposlenicima da u dogovoru s poslodavcem rade do 68. godine o čemu je, podsjeća, prošloga petka govorio u Vinkovcima. Ti će zakoni, dodao je, biti u javnom savjetovanju sljedećih 15 dana i na sjednici Vlade sredinom listopada, te će biti i u jednom čitanju u Hrvatskome saboru gdje će biti i usvojeni, a paket će stupiti na snagu 1. siječnja 2020.

Plenković je rekao kako je vrlo važna poruka ta da mirovinska reforma ostaje, te da su ovo samo dvije bitne nijanse. Ponovio je i kako ova Vlada nije uvela dobnu granicu od 67 godina za odlazak u mirovinu već je to učinila SDP-ova vlada, a u to vrijeme ministar rada bio je Mirando Mrsić.

“Svi koji su demagoški i populistički stali iza inicijative ’67 je previše’ u vrijeme europskih izbora samo kako bi kreirali jednu atmosferu, sada je ista stvar, jer oni koji su tada navijali da se skupi što više potpisa i Vlada dovede u problem, sada manje-više isti ti plaču kako to da se inicijativa uvažila”, rekao je.

Plenković je ocijenio kako je to “jedan manje-više politički sport u vrijeme politički vrućega proljeća u vrijeme izbora, malo vruće jeseni u jesen”. Međutim, važno je, kaže, da ljudi u vrijeme ove vlade imaju 11,5 posto veće mirovine i da je minimalna mirovina 15 posto veća te da nema diskriminacije i s ovim povećanjem – da onaj tko to želi može raditi do 68. godine. Procijenit ćemo kroz dvije godine totalni financijski učinak, dodao je.

Ponovio je kako treba biti svjestan europskih trendova jer je prosječna životna dob u Europskoj uniji 80 godina što ćemo i mi, vjeruje premijer, također vrlo brzo ostvariti jer će, smatra, zdravstveni sustav i prehrana biti bolji, poslovi drukčije vrste, i to su činjenice o kojima moramo voditi računa. Ocijenio je kako je odredba po kojoj se, na temelju dogovora, rješava pitanje odlaska u mirovinu jako dobra, te da će na kraju biti zadovolji i poslodavci.

“Ne vidim u tome problem, a ako će netko zlorabiti tu mogućnost i nakon 65. godine uzeti tri godine bolovanja – to jednostavno nije realno i mislim da će se to neće dogoditi”, rekao je premijer. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Škorini uvjeti šokirali desnicu!

Objavljeno

na

Objavio

Novi vođa “trećeg puta” Miroslav Škoro razbijesnio je partnere zahtjevom da se na parmalentarnim izborima odreknu naziva svojih stranaka i da mu potpišu bjanko-zadužnicu piše u petak Jutarnji list, ističući da se desnica okrenula protiv Škore.

“Jasno je da za formiranje novog političkog brenda nemamo dovoljno vremena, pa mislim kako je najbolje rješenje da ostanemo pokret i da na izbore izađemo pod mojim zaštitnim znakom” izjavio je u nedavnom intervjuu za Jutarnji list, među ostalim, pjevač i bivši predsjednički kandidat Miroslav Škoro, najavljujući izlazak svoje političke opcije na parlamentarne izbore, podsjeća dnevnik.

U više je navrata naglasio potrebu ujedinjenja pod istim kišobranom pa iako bi se iz nekih njegovih izjava dalo zaključiti da su u Škorinu taboru pripreme za parlamentarne izbore u punom jeku, čini se da to baš i nije tako. A prema nekim informacijama, među strankama koje su mu dale podršku počelo je bujati i nezadovoljstvo zbog nekih inicijativa koje, doznaje Jutarnji, stižu iz Škorina najužeg kruga.

“Škoro u svojm izjavama i intervjuima priča kao da je sve riješeno, a zapravo ništa još nije dogovorno”, rekao je Jutarnjem jedan od naših sugovornika iz ekipe koja je podržala Škoru na predsjedničkim izborima. Ističe kako je bilo samo nekoliko razgovora i to na načelnoj razini te da tek treba sjesti i razgovarati.

Dnevnik doznaje da je Škoro dosad obavio samo pojedinačne razgovore s Ružom Tomašić, Božom Petrovom i Ladislavom Ilčićem, ali tom prilikom nije dogovoreno ništa konkretno.

Više informacija je posljednjih dana, ističu, unijelo nemir među desničare okupljene oko Škore. Jedna od njih je da bi na izbore trebali izaći kao Nezavisna lista Miroslava Škore, pri čemu na listi ne bi stajala imena drugih stranaka, primjerice Mosta ili Hrvatskih suverenista u sklopu kojih su Blok za Hrvatsku, Hrvatska konzervativna stranka te Hrast, bez obzira na to što bi na listi bili i njihovi kandidati.

“To nije samo zbog ‘nove priče’ koja se stvara za parlamentarne izbore, nego se tu prije svega radi o financijama jer bi sav novac koji bi iz državnog proračuna dobili oni koji su osvojili mandate išao Nezavisnoj listi Miroslava Škore, a ne strankama čiji je kandidat prošao”, objašnjava sugovornik Jutarnjeg lista.

Dnevnik navodi i da se neki s desnice ne žele odreći svojih stranačkih brendova.

Komunikacijski direktor Škorina izbornog stožera u predsjedničkoj kampanji Mate Mijić kazao je da još nisu donesene nikakve konkretne odluke. “Ozbiljni razgovori s partnerima tek slijede. Ima različitih ideja i inicijativa pa kad vidimo što je svima prihvatljivo, donijet ćemo odluke”, donosi Jutarnji list. (Hina)

Škoro: Na izbore ćemo izaći kao pokret pod mojim zaštitnim znakom

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Kolinda Grabar Kitarović: Mislila sam da neću uzeti ured, sada razmišljam da trebam bazu

Objavljeno

na

Objavio

Pitaju me često za ured, ja sam mislila da neću uzeti ured, ali sada nekako razmišljam da trebam tu neku bazu. Ako želite raditi ozbiljan posao, a ja ne mogu sjediti negdje i ništa ne raditi, pa sada, ali pustite me još malo da se odmorim, da ovo sve prođe, pa ćemo onda znati detalje, rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Predsjednica je u memorijalnom centru Yad Vashem u Jeruzalemu sudjelovala na 5. Svjetskom forumu o holokaustu koji je posvećen obilježavanju 75. obljetnice oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u kojem je ubijeno više od milijun i pol ljudi, uglavnom Židova.

Rekla je i da se neće miješati u politiku novoizabranog predsjednika, ali da će nastaviti promovirati hrvatske interese. Nije htjela otkriti konkretne planove. Dodala je kako je umorna nakon 5 godina intenzivnog rada i želi se prvo odmoriti, a ima i mnogo ponuda o kojima će razmisliti.

– Radit ću u promidžbi hrvatskih interesa. Neću se miješati u politiku predsjednika neću ga ni kritizirati niti hvaliti ili komentirati njegov rad, ali ću svakako nastaviti raditi na brendiranju Hrvatske, na promicanju naših interesa, na rješavanju društvenih pitanja od zlostavljanja općenito, ne samo u obitelji, već u školama i drugdje, zaštite okoliša i čistog Jadrana, poručila je Grabar-Kitarović.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari