Pratite nas

Komentar

Plenković može i bez Vrdoljakovog HNS-a

Objavljeno

na

Dosta je bilo njihovog stalnog pritiskanja i ucjenjivanja, neslužbeno se može čuti u krugovima Vlade. Dakako, odnosi se to na Most i njihova stalna kalkuliranja- malo jesu u Vladi, malo nisu, stalna je neizvjesnost s njima, piše direktno.hr

Andrej Plenković, kojega i u dijelu samog HDZ-a smatraju ”mlakim” premijerom koji se ne bi želio zamjerati nikome, u četvrtak je povukao šokantan potez. Ne samo za Mostovce, koji se od početka nabacuju svojom participacijom u njegovoj Vladi, već i za hrvatsku javnost.

Nije stoga prejako ustvrditi da je Plenković presjekao Gordijev čvor- jednom je rečenicom doslovce otjerao tri Mostova ministra! Vlahu Orepića, Slavena Dobrovića i Antu Šprlje, čija su zabezeknuta lica prikazana u izravnom televizijskom prijenosu pokazala sve- nevjericu i zaprepaštenje.

Odbacio je sve kritike na račun ministra financija Zdravka Marića, kojega brani do posljednjeg daha, čak do tuda da se lišava svojih koalicijskih partnera. Svi članovi vlade stali su uz svog šefa, osim ministara Orepića, Dobrovića i Šprlje. “Molim tajnicu da pripremi odluku o razrješenju tri Mostova ministra”, rekao je Plenković promptno, kao da je već imao spremljen odgovor.

U Mostu su, kako također saznajemo, blago rečeno, u stanju totalnog šoka, vjerojatno su mislili da će se s Plenkovićem moći poigravati stalno, kako su to činili i s Oreškovićevom Vladom, iz dana u dan mijenjajući mišljenje i doslovce ”reketareći” svoje partnere.

Spekulira se da je Plenković već dogovorio rezervnu varijantu sa šefom HNS-a Ivanom Vrdoljakom te da računa i na njihove glasove, a njih je u Saboru čak devet.

U slučaju preslagivanja glasova HDZ bez Mosta sa zastupnicima HDS-a, HDSSB-a, HSLS-a, osam zastupnika nacionalnih manjina, Čačićevih Reformista, zastupnicima Stranke Bandić Milan 365 i Stranke međugeneracijske solidarnosti imat će tijesnu većinu od 78 glasova, no pridoda li se tome i pet zastupnika Beljakovog HSS ta je većina puno uvjerljivija i ima 83 mjesta. S druge, ako potporu premijeru uskrati tzv. desna struja HDZ-a (Hasanbegović, Esih, Glasnović), većina i dalje nije upitna, ali je vrlo tijesna i nestabilna, piše direktno.hr.

PREDSJEDNIK VLADE RAZRIJEŠIO 3 MINISTRA MOST-A!

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Komentar

Zekanović: Treći entitet za Hrvatski narod u BiH jedina je šansa za opstanak!!!

Objavljeno

na

Objavio

Treći entitet za Hrvatski narod u BiH jedina je šansa za opstanak!!!
Dosta je bilo preglasavanja, dominacije i obespravljivanja od strane bošnjačke većine unutar Federacije BiH, kazao je Zekanović. Pogledajte video!

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Komentar

Komšić je mahalaški titoistički prevarant koji uništava BiH

Objavljeno

na

Objavio

Govoreći o Željku Komšiću, Zlatko Hasanbegović je kazao kako je Komšić pobačeni član SDP-a BiH. Nazvao ga je mahalaškim titoističkim prevarantom koji uništava BiH.

Saborski zastupnik Zlatko Hasanbegović smatra da se Izborni zakon u BiH može riješiti na dva načina. Jedan bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz parlamenta ili da cijela BiH bude jedna izborna jedinica u kojoj će Hrvati birati hrvatskog, Srbi srpskog, Bošnjaci bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, piše I.C. / Dnevnik.ba

Govoreći o Željku Komšiću, kazao je da je Komšić pobačeni član SDP-a BiH. Nazvao ga je mahalaškim titoističkim prevarantom koji uništava BiH.

Hasanbegović je kazao i da je upitno pomaže li se Hrvatima u BiH na ispravan način.

“Ne radi se ovdje o ustavnoj obvezi ili o tomu je li prekršen Daytonsko-pariški sporazum. Hrvatska sudbina će biti povezana s BiH i ostvarenjem njenih autentičnih interesa, sve dok postoji hrvatska država”, rekao je Hasanbegović.

Upozorio je i na prekodrinske srpske politike i kratkovidnost bošnjačke politike.

“Zaštita Hrvata se ne donosi kojekakvim papirnatim kamilica-deklaracija, to se postiže razboritim hrvatskim politikama kojih sada nema. Osiguranje političke i državne ravnopravnosti Hrvata u cijeloj BiH koja radi Hrvatske mora biti stabilna. Od izbornog zakonodavstva, do stvarnog položaja Hrvata. Izvor hrvatskog drugorazrednog političkog položaja je Dayton, a Izborni zakon samo derivat tog problema”,  rekao je Hasanbegović i dodao da se to ne može donijeti nekim kozmetičkim promjenama izbornog zakona.

Ono što jest ostvarivo i što je minimum, kazao je, jest korjenita reforma izbornog zakona.

“Kad je riječ o izboru za člana Predsjedništva titoističkog manipulatora i mahalskog prevaranta Željka Komšića, ta problematika proizlazi iz Daytona. Što god o tomu mislili titoistički antinacionalistički nacionalisti, članove Predsjedništva čine jedan Srbin iz RS-a i po jedan Hrvat i Bošnjak iz Federacije, a u Deklaraciji se ne spominje ta vrsta majorizacije. Hrvati i Bošnjaci u RS-u ne mogu birati predstavnika u RS, kao ni Srbi u Federacije. Potrebno je promijeniti izborni zakon tako da Predsjedništvo BiH čine Hrvat, Bošnjak i Srbin. Cijela država bila bi jedna izborna jedinica. Hrvata biraju oni koji se izjasne Hrvatima, srpskog Srbi, bošnjačkog Bošnjaci”, rekao je Hasanbegović o izborima za članove Predsjedništva BiH.

“Drugi način bi bio da se članovi Predsjedništva BiH biraju iz Parlamenta”, rekao je Hasanbegović.

I.C. / Dnevnik.ba

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Poduprite naš rad


Donacijom podržite Kamenjar.com! Hvala!Komentari