Connect with us

Hrvatska

Plenković na francuskom nosaču aviona: Poruka sigurnosti hrvatskim građanima

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak na francuskom nosaču aviona “Charles de Gaulle” da se vježbom hrvatskih i francuskih vojnih snaga i letom francuskih Rafalea iznad Hrvatske šalje poruka čvrstog strateškog partnerstva dviju zemalja i sigurnosti hrvatskim građanima.

“Oni će danas letjeti nad Hrvatskom i na taj način poslati poruku sigurnosti, prijateljstva i partnerstva između Francuske i Hrvatske i poruku sigurnosti hrvatskim građanima, na čemu im zahvaljujem, poručio je Plenković s nosača aviona.

Dio je to aktivnosti koje su poduzete na političkoj razini, istaknuo je Plenković, u izravnom dogovoru s francuskim predsjednikom Emanuelom Macronom, nakon što je u Zagrebu pao dron koji je poletio s područja Ukrajine.

Francuski nosač aviona i još sedam brodova – osim francuskih tu su i američki i grčki – nalaze se u Jadranu u blizini Dubrovnika.

Sudjeluju u misiji potpore državama koje graniče s Ukrajinom pa avioni Rafale s nosača lete i kontroliraju zračni prostor Bugarske i Rumunjske, u okolnostima koje su nastupile nakon 24. veljače, odnosno napada na Ukrajinu.

“Ujedno su uključeni u operacije kontrole u BiH, a ovih dana proveli su i vježbe s MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i na taj način učvrstili strateško partnerstvo između Francuske i Hrvatske, nastavno na i do sada dogovorene vježbe između Hrvatske vojske i savezničkih snaga”, rekao je premijer.

Danas i sutra zajedničko letenje i uvježbavanje pilota

Uz Plenkovića na nosaču aviona bili su ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj i posebni savjetnik predsjednika Vlade za poslove obrane Damir Krstičević.

Dočekali su ih zapovjednik francuskih pomorskih snaga (COM FRMARFOR), kontraadmiral Christophe Cluzel i zapovjednik nosača zrakoplova “Charles de Gaulle”, kapetan Sébastien Martinot.

Prema godišnjem planu međunarodne obrambene suradnje, tijekom ožujka provode se bilateralne aktivnosti s francuskom ratnom mornaricom u kojima sudjeluju snage Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i snage s francuskog nosača aviona “Charles de Gaulle”.

Danas i sutra u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera, Like i Korduna provodit će se zajedničko letenje i uvježbavanje pilota 191. Eskadrile lovačkih aviona i francuskih pilota aviona Rafale s nosača “Charles de Gaulle”.

Letovi će se provoditi u skladu s najavljenim planovima u odobrenim zonama, u sklopu kojih su planirani i formacijski preleti gradova sjevernog Jadrana,

U aktivnostima koje se provode u cilju uvježbavanja nadzora i zaštite zračnog prostora i zadaća odvraćanja sudjelovat će i bojna Zračnog motrenja i navođenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. (Hina)

Blinken: Hrvatska za Ameriku ključna zemlja za stabilizaciju regije

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari