Connect with us

Politika

Plenković na izvanrednom sastanku Europskog vijeća o situaciji u Bjelarusu

Objavljeno

on

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je u srijedu na izvanrednom sastanku Europskog vijeća, koji je održan u formi video-konferencije.

Glavna tema sastanka bila je aktualna situacija u Bjelarusu, nastala nakon velikih prosvjeda zbog velikih izbornih nepravilnosti.

Predsjednik Vlade je naglasio da je na građanima i narodu Bjelarusa da sami odrede svoju budućnost, kroz demokratske i poštene izbore, bez vanjskog uplitanja. Snažno je osudio nasilje protiv mirnih prosvjednika i podržao uvođenje sankcija protiv pojedinaca koji su odgovorni. Istaknuo je važnost konsolidirane politike Europske unije i nastavak pažljivog praćenja daljnjeg razvoja tamošnje situacije.

Na sastanku je izražena duboka zabrinutost zbog zbivanja u Bjelarusu, kao i čvrsta solidarnost EU-a s demokratskim težnjama građana te države. Potrebno je istražiti sve okolnosti nasilja nad prosvjednicima i kazniti odgovorne. EU ne priznaje rezultate posljednjih izbora.

Na sastanku Europskog vijeća također je bilo riječi o situaciji na Istočnom Mediteranu i u Maliju, nakon državnog udara.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari