Connect with us

Vijesti

Plenković na nuklearnom samitu: Vidjeti može li se financirati sredstvima EU-a

Objavljeno

-

Globalni samit o nuklearnoj energiji prigoda je da se razmijene iskustva o korištenju te energije u kontekstu dekarbonizacije i vidjeti može li se financirati europskim sredstvima, izjavio je u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Bitno je kako ćemo koristiti nuklearnu energiju u budućnosti. Za Hrvatsku je to posebno bitno kao 50-postotnoj suvlasnici nuklearne energije Krško, iz koje pokrivamo 15 do 20 posto svojih potreba za električnom energijom i sigurno je da moramo vidjeti u budućnosti kako što bolje i što lakše financirati nuklearnu energiju europskim sredstvima”, rekao je Plenković, koji sudjeluje na prvom globalnom nuklearnom samitu u Bruxellesu.

Na pitanje može li se nuklearnu energiju smatrati obnovljivim izvorom energije, Plenković je rekao da su “kompatibilne”.

Na samitu sudjeluje 20-tak predsjednika vlada, brojna izaslanstva, stručnjaci, čelnici nuklearnih elektrana koji su se okupili u Bruxellesu na prvom globalnom sastanku na vrhu.

To je do sada najveći samit posvećen isključivo nuklearnoj energiji. Cilj je istaknuti ulogu nuklearne energije u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Iako nuklearne elektrane ne ispuštaju ugljikov dioksid, brojne su države odustale od te energije zbog sigurnosnih razloga. Protivnici nuklearne energije okupili su se kod briselskog Atomimiuma kako bi prosvjedovali.

Samit se održava u blizini Atomiuma, gdje je 1958. godine održana Svjetska izložba. Sastankom predsjedaju belgijski premijer Alexander De Croo i glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grossi.

Na samitu sudjeluje i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, koja je rekla da nuklearna energija može pomoći u energetskoj tranziciji.

“Kao što svi znamo, postoje različita stajališta diljem Europe o nuklearnoj energiji. Ali ovdje sam zato što vjerujem da zemlje koje su otvorene za tu tehnologiju mogu igrati važnu ulogu u čistoj energetskoj tranziciji”, rekla je von der Leyen.

Istaknula je kako se mogu primijeniti neki novi pogledi na nuklearnu energiju nakon ruske agresije na Ukrajinu i globalne energetske krize koja je uslijedila.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari