Connect with us

Politika

Plenković: ‘Da sam ja rekao isto što Milanović, na Markovom trgu bi bila revolucija’

Published

on

Premijer Andrej Plenković gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Premijer je na početku govorio o aferi Janaf.

– Politika naše Vlade je nulta tolerancija na korupciju. U potpunosti podržavao rad pravosudnih tijela na otkrivanju svih onih radnji koje imaju koruptivni karakter. Ono što je izrazito važno, a to sam rekao na sjednici Vlade, nije dobro kada se neki politički akteri, pa i vrlo važne institucije poput predsjednika ili dio komentatora u javnosti čudi i Vlada i pravosudna tijela i policija postupaju prema zakonu. Jučer smo čuli od više pravnih stručnjaka da su izvidi tajni, onda za to znaju samo oni koji su ovlašteni imati ta saznanja. Naš je cilj da se korupcija prevenira, a može se prevenirati ako svi jako dobro shvate da nema zaštićenih, bez obzira na političku pripadnost, ime i prezime ili dužnost koju obnašaju.

Plenković je komentirao i curenje informacija.

– To nije dobro, dogodilo se nekoliko puta u mandatu naše prošle Vlade. Tu je slučaj Varga pa slučaj Rimac, tajming je bio zanimljiv. Jedan da nismo uspjeli shvatiti tko su nalogodavci u slučaju Varga, drugi da su mjere pukle baš državnoj tajnici iz moje Vlade par tjedana pred parlamentarne izbore. Ona tijela koja se time bave moraju naći odgovore na to tko pušta informacije, dodaje.

Ovaj je stav u suprotnosti sa stavom predsjednika Zorana Milanovića koji je izjavio da je znao za postupke i prije uhićenja.

Odnos njega i predsjednika Zorana Milanovića ne bi klasificirao kao svađu.

– Ima samo različitog poimanja trodiobe vlasti, poštivanja ili nepoštivanja zakona. Državom upravlja Vlada. Ona tijela koja smo ustrojili da se bave tim temama, oni rade svoj posao. To ne radi predsjednik Vlade, a još manje predsjednik države. Je li on u svojoj praksi kada je bio na dužnosti koju ja obnašam sada, ima druge obrasce ponašanja, to su pitanja koja otvaraju nove dimenzije metodologije rada. To nije posao izvršne vlasti i politike. Davno smo napustili vremena kada je politika davala naloge, toga nema u demokracijama. Čini mi se da mnogi politički akteri, a i promatrači te komentatori nisu shvatili do kraja dubinu, korjenitu promjenu politike koju vodimo mi kao Vlada, kada je riječ o stavu i vrlo čvrstoj borbi protiv korupcije.

Ipak, Milanović na jedan način gleda na situaciju, a Plenković na drugi.

– Ja sam izabran od jedne političke opcije, a on je na nekim drugim izborima dobio podršku nekog drugog kruga građana. Po Ustavu mi moramo surađivati, ima krupnih tema oko kojih se razilazimo. Ja nikada ne bih odšetao s komemoracije dok se svira hrvatska himna, ne bih ignorirao poziv Hrvatskog sabora na konstituirajuću sjednicu. Ne bi mi palo napamet da se ponašam tako da kažem da je skandalozno što ja nešto znam, a ja to po zakonu ne trebam znati. Ja bih isto tako mogao reći da je skandalozno da netko tko je predsjednik države napadne sud, napadne DORH i napadne policiju. U našem političkom sustavu, da sam ja kao predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a izgovorio istovjetne formulacije, garantiram da bi se digla revolucija na Trgu sv. Marka brojnih aktera koji bi rekli da je to nečuveno i da što sam se ja usudio izgovoriti prema pravosudnim tijelima, dodaje.

Ime korupcije se uglavnom veže za šefove tvrtki od strateškog interesa za RH ili vezano uz političare. Kaže da nije to baš tako.

– Nema imena i prezimena. To je individualna odgovornost ljudi koji ako se odluče raditi nešto što je van okvira zakona, oni moraju za to odgovarati. Moj je stav jasan, nulta tolerancija, neovisno tko iz koje stranke dolazi.

Hoće li Vlada razmisliti o vraćanju sigurnosne provjere na državne dužnosnike ili proširivanju na predsjednike Uprave, a kako bi se sve preveniralo?

– Bilo je tu male neke konfuzije. Ja sam mislio na provedeni natječaj, nije bilo sigurnosne procjene pri imenovanju čelnika JANAF-a prije pet, šest mjeseci. Možemo i o tome razmisliti, ali niti tada nemate jamstvo. U konačnici te stvari događaju kada netko dođe u priliku da je na dužnosti da tako nešto može napraviti.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je Vlada jasno istaknula ciljeve – perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnaživanje institucija, porezno rasterećenje.

– U ovoj smo krizi otporniji, država je zadržala reputaciju na financijskim tržištima, rekao je.

Komentirajući odluke Ustavnog suda rekao je da su odluke Stožera civilne zaštite bile u skladu s Ustavom i zakonima. Uz iznimku, koja se odnosi na rad nedjeljom.

– Odabrana je nedjelja jer tada obitelji uglavnom idu u kupovinu te je tako zajedno u situaciji da se izloži koronavirusu, rekao je te ne očekuje da postoji osnova za tužbe zbog nerada nedjeljom.

Idući tjedan trebao bi doći američki državni tajnik Mike Pompeo, a jedna o tema moglo bi biti i moguće ukidanje viza za SAD.

– Veselimo se tom susretu u petak, jedna od tema će biti i pitanje viza. Mislim da smo na jako dobro putu da broj odbijenih zahtjeva bude ispod 3% te se nadam da bi do proljeća iduće godine one mogle biti ukinute, koliko ja razumijem američke procedure. U svakom slučaju je važno da ispunimo kriterij riješimo do 30. rujna. Razgovarat ćemo i o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, situaciji u regiji, odnosima SAD-EU, drugim globalnim temama kao i Hrvatima koji žive u SAD-u kao poveznici za gospodarsku suradnju, zaključuje.

Bačić: HDZ podupire osnivanje istražnog povjerenstva, ali ono ne smije omesti istragu

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari