Connect with us

Hrvatska

Plenković u Petrinji: Deset sekundi potresa zahtijeva desetak godina obnove

Objavljeno

on

Deset sekundi potresa zahtijeva deset godina obnove, izjavio je premijer Andrej Plenković koji je u utorak u Petrinji sudjelovao na sjednici Stožera civilne zaštite za sanaciju šteta od razornog potresa, na kojoj je analiziran učinak Stožera i stanje na stradalom području šest mjeseci nakon potresa.

Plenković je novinarima, upitan o rokovima za provedbu obnove, rekao da će se svi lakši zahvati obaviti što je moguće brže, do nove sezone grijanja, ali da je zahtjevna konstrukcijska obnova spora zbog rješavanja složenih imovinsko-pravnih odnosa.

“Deset sekundi potresa zahtijeva deset godina obnove”, poručio je i dodao kako nije realno da se nakon ovako teškog potresa očekuje brza obnova jer te procedure traju, a ni postupak prikupljanja sredstava nije jednostavan.

Teško je dati obećanja, s kalendarom neću izlaziti 

“Tu ne smijemo imati iluzija i teško bi bilo dati neka obećanja i s takvim kalendarom neću izlaziti, jer ako se nešto ne ostvari ispast će da sam nešto krivo obećao”, istaknuo je Plenković.

Iznio je podatke po kojima je u proteklih pola godine osigurano 2276 kontejnera i mobilnih kućica, pojedinačno ili u 13 kontejnerskih naselja, te nedavno i 930 prijenosnih klima uređaja za one mobilne jedinice koje nisu klimatizirane, kako bi korisnici lakše podnijeli ljetne vrućine.

Podijeljeno je i 867.100 obroka za stradalnike i operativne snage, a taj posao postupno preuzimaju lokalni ugostitelji. Do sada je, kazao je premijer, uklonjeno 154 oštećenih javnih, poslovnih i stambenih objekata.

Zaprimljeno je, naveo je, više od 6900 zahtjeva za nekonstrukcijsku te 8769 za konstrukcijsku obnovu, a u tijeku su i aktivnosti Državnog ureda za stambeno zbrinjavanje na otklanjanju manjih oštećenja.

U idućim tjednima ubrzana dinamika na otklanjanju oštećenja

“Taj se proces postupno ubrzava, pa su brojne kuće već stavljene u funkciju, a očekujemo ubrzanu dinamiku u tjednima koji su pred nama. U Petrinji je uspostavljen zajednički ured više ministarstava i grada koji dnevno komunicira s građanima i predstavlja središnju točku svih aktivnosti”, rekao je Plenković.

Spomenuo je i aktivnosti Vlade koje se odnose na brojne odluke o olakšicama za stanovnike na stradalom području, poput oslobađanja od plaćanja električne energije, HTV pretplate, cestarine, željezničkog prijevoza i drugo, što je olakšalo život na stradalom području.

Ujedno je formirana radna skupina za projekt socijalno-demografske obnove i gospodarske revitalizacije Banovine. Premijer je najavio i čvršću suradnju s novoizabranim načelnicima, gradonačelnicima i županom, kako bi se u narednim godinama otklonile goleme materijalne štete od potresa.

Potpredsjednik Vlade i načelnik Nacionalnog stožera Tomo Medved napomenuo je da su angažiranjem svih resora i operativnih snaga ostvareni vidljivi efekti.

Pred nama još uvijek složen i zahtjevan postupak

“Pred nama je još uvijek složen i zahtjevan postupak, uz sve pripreme koje se provode za konstrukcijsku obnovu objekata slijedi nam čitav niz mjera koje su usmjerene gospodarskoj revitalizaciji i normalizaciji stanja na potresom stradalom području”, istaknuo je Medved.

Ponovio je da nijedan potresom pogođeni čovjek neće biti prepušten sam sebi, ostavljen i zaboravljen.

Uoči sjednice Stožera premijer Plenković je u pratnji Medveda bio nazočan rušenju jedne katnice u Ulici Vladimira Nazora u središtu Petrinje, a obišli su i jedan upravo obnovljen stambeni objekt te jedan u obnovi u Ulici Pavla Štosa. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari