Connect with us

Politika

Plenković nazvao Grbina ‘patuljkom’ pa usporedio postignuća

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Planković nazvao je u ponedjeljak predsjednika SDP-a Peđu Grbina “patuljkom” odgovarajući mu tijekom saborskog aktualnog prijepodneva na pitanje o mirovinama pa usporedio postignuća svoje vlade i nekadašnje SDP-ove vlade.

„Kada Vas slušamo u Saboru i uspoređujemo s prethodnicima, ne samo da ste najveći patuljak među čelnicima SDP-a, i (Davor) Bernardić je za Vas bio gigant. Imam dojam kao da nam suflirate da kažemo ono što je dobro”, poručio je Plenković Grbinu koji ga je pitao zašto se ne želi u izbornoj godini baviti korupcijom i mirovinama.

Ne želite se baviti korupcijom ni kolegama u Vladi koji izvlače novac iz proračuna, ne želite također riješiti pitanje mirovina te umjesto sustavnog pristupa odlučili ste se za pristup „Djeda Mraza”, za povremene dodatke za Uskrs i Novu godinu, kazao je Grbin upitavši je li takva politika namjerna tako da se pred izbore može hvaliti tuđim novcem.

Plenković mu je odgovorio da je u mandatu njihove zadnje vlade prosječna plaća u Hrvatskoj porasla u četiri godine za 24 eura, a minimalac za 11 posto, dok je u njegovu mandatu plaća porasla za 430 eura što je 18 puta više a minimalac s 414 na 840 eura bruto.

Porasle su i mirovine, u prvom mandatu za 15 posto, a drugom za 34 posto plus podrška umirovljenicima u krizi bez presedana, kazao je premijer.

Nezadovoljan odgovorom Grbin je oslovio premijera s „Aleksandre Plenkoviću” upitavši je li zadnjih godina bio u dućanu i nešto kupio.

„Preko 50 posto onih koji rade, rade za manje od 1000 eura a 1000 eura danas vrijedi gotovo za trećinu manje nego prije tri godine. Vi ljudima bacate pijesak u oči i mislite da su glupi”, poručio je predsjednik SDP-a.

Ministar gospodarstva Damir Habijan najavio je daljnja rasterećenja glede parafiskalnih i administrativnih nameta.

Najnovijim akcijskim planom planira se rasterećenje od 132 milijuna eura, od smanjenja naknade za korištenje opće funkcije šuma, naknade za korištenje voda, smanjenja dijela sudskih pristojbi do smanjenja vodnog doprinosa i naknade za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, kazao je.

Dodao je da se priprema i akcijski plan za administrativna rasterećenja u minimalnom iznosu od 265 milijuna eura.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs iznio je podatke o ulaganjima u školsku i predškolsku infrastrukturu navodeći da je iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti (NPOO) za tu namjenu osigurano preko 2 milijarde eura.

Značajan dio odnosi se na predškolski odgoj, do 2027. obuhvat djece dječjim vrtićima planira se povećati na 90 posto, kazao je.

Prva faza od 163 milijuna eura je realizirana, u tijeku je drugi poziv od 51 milijun eura, a ići će treći poziv od 45,6 milijuna eura u okviru programa konkurentnost i kohezija, dodao je.

Ministar prostornog uređenja, graditeljska i državne imovine Branko Bačić najavio je za kraj veljače novi javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

Na poziv će se moći vlasnici kuća do 600 četvornih metara sa do tri stana, maksimalni iznos potpore biti će 62.120 eura a država će osigurati i stručnu tehničku pomoć kako bi vlasnici mogli napraviti troškovnik, rekao je.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari