Connect with us

Razgovor

Plenković: Neće nitko treći doći u poziciju da postane premijer, odbacujem sve ucjene Mosta i Škore

Published

on

Reaktiviranje gospodarstva podrazumijeva i otvaranje granica. Mi smo otvorili granice prema 10-ak članica Europske unije i prema nekim drugim zemljama iz susjedstva i došlo je do cirkulacije ljudi. Ono što smo uspjeli vidjeli ovih dana većina slučajeva gdje se pojavio COVID-19 odnosi se na dolazak virusa iz nekih drugih zemalja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković gostovao je u Večernji TV te govorio o koronavirusu, parlamentarnim izborima, izbornom zakonu, protukandidatima…

Moje prvo pitanje odnosi se na ovu neugodnu situaciju povezanu s teniskim turnirom u Zadru. Danas je informacija stigla da je pozitivan i Novak Đoković, također i njegova supruga. Vi ste se jučer testirali. Već ste objavili da ste negativni, međutim oporbeni kandidati u izbornoj kampanji govore da bi ste vi trebali biti u samoizolaciji. Volim bih da objasnite još jednom javnosti jeste li trebali biti u samoizolaciji ili ne.

Plenković: Pa može. Ja sam to već objavio jučer. Dakle, sukladno logičnoj situaciji kad smo shvatili da postoji gospodin Dimitrov, koji je bio jedan od tenisača koji je bio tamo, da je pozitivan…da je očito bilo par trenera, tad smo vidjeli da je bio i Novak Đoković. Ja sam se jučer testirao. Inače, to je moj treći test u kontekstu ove COVID-19 pandemije i on je negativan. Ja sam, prema tome, obavio sve što treba. Bliski kontakt znači biti u neposrednoj blizini 15 minuta u nekoj komunikaciji, razgovoru, kraćem od 2 metra…Ja niti sam bio s gospodinom Đokovićem niti s bilo kojim drugim od tenisača sve skupa duže od tri minute. Tako da to je bio pozdrav i slikanje i to je bilo sve.

Sačuvat će se mjere doma za starije, pooštrit će se mjere u zdravstvenim ustanovama i u granicama?

Tako je.

Znači li to zatvaranje granica ili neki blaži režim?

Oni će donijeti odluku o tome što je najbolje. Nama je u svakom slučaju najvažnije zdravlje.

Kad bi to moglo krenuti?

Mislim da će o tome Stožer obavijestiti javnost sutra najkasnije.

Izborna kampanja je u punom jeku i ovih dana upravo zbog ove pogoršane epidemiološke situacije, postavilo se pitanje treba li ove izbore odgoditi. Neki ustavnopravni stručnjaci govore da je to moguće, ali u slučaju proglašenja izvanrednog stanja. To bi proglasio predsjednik Republike na prijedlog Vlade. Je li takav scenarij moguć?

Plenković: Nije realan takav scenarij. Ne znam odakle ljudima tako nešto pada na pamet. Mi smo donijeli procjenu da je najbolje ići na izbore na ljeto iz dva razloga. Prvo, u konzultacijama s našim zdravstvenim savjetom u kojem su epidemiolozi, infektolozi koji detaljno temeljem svoje profesije znaju kakva je dinamika ovih pandemija. Mi smo procijenili da je veća vjerojatnost da će doći do nekog ozbiljnijeg drugog vala na jesen, nego u ljetnim mjesecima kad su ovakve bolesti kao što je COVID-19 najnižeg intenziteta.

Upravo zbog toga s obzirom da su nama zadnji izbori bili 11. rujna 2016. godine, dakle tad je bilo pune četiri godine. Odluka da odemo sada iza predsjedanja Vijećem Europske unije na izbore po novi legitimitet hrvatskih građana, hrvatskih birača je upravo zato da imamo stabilnu vlast, stabilnu Vladu, parlamentarnu većinu od jeseni da se ulovimo u koštac s ekonomskim oporavkom i da se ulovimo oko pitanja javnozdravstvene sigurnosti. To je cijela logika. O tome nismo razgovarali ni predsjednik ni ja o tome da bi odgađali izbore, to je nekakva teza koja se plasira u medije. Ona ne stoji. Ona nigdje ni na Vladi niti u stranci nije bila ni raspravljana.

Predsjednik je rekao da o tome nije ni razmišljao.

Oko toga se nas dvojica slažemo. To nije ni opcija niti ne znam tko bi takvu inicijativu mogao pokrenuti. Mislim da je ona došla iz poluinformacije razgovora s jednim dužnosnikom, ali je on, koliko sam to kasnije shvatio, demantirao i pojasnio. To nije ni službeni stav Vlade niti stranke. Ja to u korijenu odmah hoću sasjeći. To nije opcija. Izbori će se održati i to je sve.

HDZ izbornu kampanju temelji na vama i na vašem rejtingu, što je logično. Pritom se postavlja jednu jasnu distinkciju ili Plenković ili Bernardić s time da komunicirate da je Bernardić neiskusan, a vi ste lider koji se suočio s brojnim problemima koje je uspio rješavati. Znači li to da smatrate Bernardića nekompetentnim za upravljanje Vladom?

HDZ prije svega postavlja kampanju na našoj strategiji koja se zove ‘Sigurna Hrvatska’, dakle to je prvo i osnovno. To je program koji našim sugrađanima, ja to zovem u drugom poluvremenu jer je ovo bilo prvo poluvrijeme, a mi očekujemo i drugi mandat, nude vrlo jasne poruke. Nudi im sigurna radna mjesta, nudi im sigurne plaće, nudi sigurne mirovine, nudi sigurne granice, nudi kvalitetnu apsorpciju europskih sredstva koje osiguravamo u kontaktu s našim partnerima na razini Europske unije i to u iznosu koji je duplo veći od onog kojeg smo imali u posljednjih sedam godina.

Dakle, mi govorimo o iznosu prema trenutnom prijedlogu Europske komisije koji iznosi 22 milijarde eura koje će Hrvatskoj pomoći za oporavak. Poruka o kojoj vi govorite o tome je li bolje za Hrvatsku da je vodi netko s iskustvom poput mene ili da je vodi netko bez ikakvog iskustva u izvršnoj vlasti kao što je predsjednik SDP-a je odabir koji u konačnici hrvatski birači trebaju vidjeti. Neće nitko treći doći u poziciju da postane premijer, to je sasvim jasno. Ja tu odbacujem ove ucjenjivačke komentare s kojima izlaze Most, Škoro…Oni ponavljaju priču Mosta iz 2015. godine.

Ja sam u kampanji 2016. godine rekao vrlo jasno da nema teorijske šanse da o Hrvatskoj demokratskoj zajednici koja će pobijediti na izborima bilo koja stranka koja će dobiti manje mandata od nas odrediti ili ucjenjivati tko će biti premijer. Ta vježba se jednom pokazala lošom. Mi smo izvukli pouke iz toga kao stranka već 2016. godine. Situacija se nije promijenila niti će se promijeniti, što se toga tiče. Na kraju ostaje je li to ili gospodin Bernardić ili ja kao aktualni premijer. A ja vjerujem nakon pobjede na izborima i budući. Hrvatski birači trebaju donijeti svoje zaključke.

Spomenuli smo maloprije gospodina Škoru. Primijetio sam da ste ga u nekoliko navrata nazvali šarlatan, to je dosta uvrjedljivo. Je li to previše uvrjedljivo za osobu s kojom ćete možda nakon izbora raspravljati o sastajanju Vlade.

Pa dobro, što gospodin Škoro govori o meni. Mislim da je to pravo pitanje. Tko je on, koji je on faktor da će određivati meni i HDZ-u tko će biti premijer? Čovjek je bio član HDZ-a. Je. Je l’ bio saborski zastupnik pa je izašao jer mu je bilo preteško? Je. Je l’ bio generalni zastupnik u Pečuhu gdje ga je stavila HDZ-ova Vlada? Je. Je l’ se okupio ljudima koji su bili na listama HDZ-a i sad su veći Hrvati od nas? Je l’ to sukus cijele politike.

Objasnite mi što oni nude da su oni veći Hrvati nego ja ili vi ili Tomo Medved ili Zdravka Bušić…tu tezu da su oni izvorni HDZ to jednostavno ne stoji. To treba raščistiti i ljudima jednostavno reći nema nikakve agende koja nije realizirana od HDZ-a prije 30 godina ili nisu ih u stanju prepoznati. Ovo je 2020. Hrvatskoj trebaju lideri koji neće priznati floskule i koji će kapitalizirati naš položaj. Vraćati Hrvatsku na teme koje su realizirane, to je razlika između nas i njih. To oni i znaju.

Restart ima tezu da će osvojiti barem 60 mandata i da će s ostalim partnerima relativno lako sastaviti Vladu. Domovinski očekuje 20-ak, na koliko računa HDZ?

HDZ računa da bude pobjednik ovih izbora, da dobije mandata koliko smo dobili zadnji put. Smatram da sa svim postignućima i s programom Sigurna Hrvatska u poziciji da dobijemo povjerenje hrvatskih birača. S onim partnerima koji dobiju mandata mi želimo dobiti 76 mandata. Mi smo tu vježbu već prošli i znamo kako ide.

Ako ćete morati biti u priliku razgovarati s Domovinskim pokretom, hoćete li s njima prvo pričati ili s drugima?

Vratimo se na predsjedničke izbore. Cijeli taj pokret izmišljen je da našteti HDZ-u. Izmišljen je cijeli pokret i kandidat da bi naškodio predsjednici. Je li to točno? Je, točno. Ako netko tko je kandidat s desnog spektra dođe i kaže ja ću između 1 i 2 glasati za 3, to znači da nitko nije dovoljno dobar ili da njegovi partneri kažu prekrižite listiće.

Kakva je odgovornost da kažete ili nitko nije dovoljno dobar kao ja ili križajte listiće. Mi smo imali 100 tisuća prekriženih listića. To je bilo orkestrirano uništenje listića. HDZ-u je najveći politički protivnik SDP sa svojom kobasičastom koalicijom jer oni nemaju dovoljno snage ići na megdan s HDZ-om, a ovi drugi su do jučer učinili sve da izaberu Zorana Milanovića za predsjednika jer je to na kraju bio rezultat.

Vidjet ćemo tko će sve proći izbore. Mi idemo na partnerstvo i savezništvo. Idemo na koaliciju i partnerstvo s hrvatskim građanima, oni su nam glavni partner. Mi njih tražimo povjerenje. Imamo jasno određene stavove. Imate ucjenjivače koji vam već dva tjedna unaprijed pretendiraju biti akter koji će ucjenjivati HDZ kao najjaču političku snagu…Koji je bio njihov doprinos u posljednji četiri godine?

Bili su i akteri koji su bili u vlasti. Oni su prebjegli s naših lista u oporbu. Zekanović, Hasanbegović, Esih…tko ih je tjerao? Gospodin Penava je recentno, to tek da ne govorim. To je prijevara birača. Ako dođeš na lokalne izbore i iza tebe je stranka kao što je HDZ i dolazim ja kao europski zastupnik i to više puta pomoći na tim izborima i dolaze i druge. On je kandidirao kao zamjenik predsjednika stranke i dva mjeseca kasnije nakon što si poražen od generala hrvatske vojske ministra Tome Medveda i to uvjerljivo kažeš ‘eto ja se više ne bi igrao, ja bih išao u drugi tabor’. Kakva je to logika. Nisu ti ljudi postali gradonačelnici jer se zovu tako i tako već jer ih je podržao HDZ. I on i svi vijećnici do jednog.

Imamo cijelu ekipu starih i novih HDZ-ovca koji će ponovo dobiti povjerenje u Vukovaru, a ovi koji su otišli proći će kao i svi oni koji su otišli. Mi smo učinili kao Vlada najviše za Vukovar, više nego za iti jedan grad u Slavonije i to mi je licemjerno. Može se dignuti telefon i reći: ‘Čujte, ja bih išao negdje druge’. To se ne zna.

Most šalje signale da bi podržali manjinsku Vladu.

Ne znam kome oni šalju signale niti misle na čiju. Imamo i mi ideje za promjene izborne zakona. Više puta sam izjavljivao da naš izborni zakon dovodi do fragmentacije. Što se nas tiče, nema nikakav problem da nema predizbornih koalicija i da se digne prag.

Jeste li za to da se broj preferencijalnih glasova poveća na tri?

Pa nismo mi o tome razmišljali. Prema našem iskustvo jedan preferencijalni glas je dovoljan. Jedan, dva, tri nije presudno. To govore sve ljudi koji nisu upravljali Hrvatskom. Onaj tko je bio ima najvažniju stvar, a to je politička stabilnost. Bez većine nema rasta, nema rejtinga. Vlast postoji zbog strateških stvari. Mi nikad nismo imali manjinsku vladu.

Možete li zamisliti veliku koaliciju?

Ne vidim potrebu za vladom nacionalnog spasa ili velike koalicije. Imamo potrebu u ovoj izbornoj kampanji pokažemo građanima tko je na političkoj sceni odgovoran, tko ima rezultate i tko to nema.

Možete li prokomentirati ove najnovije pregovore u fondu za oporavak od koronakrize?

Mi moramo prvo pogledati što je sve iza nas. Imate zdrav gospodarski rast, nikad veće prosječne plaće, najveće minimalne plaće..za vrijem COVID-19 mi osiguravamo zdravstvenu sigurnost građana i mi stojimo iza radnika kao nikad prije. SDP straši ljude da će biti 400 tisuća nezaposlenih, nema ih toliko. Ima ih nešto malo. To su praktički oni koji nisu sezonski radnici. S obzirom na to da imamo situaciju kakvu imamo. Mi radimo ono što možemo. Mi se spremamo za dalje i to znači reaktivaciju gospodarstvu. To se nalazi i u našeg programu ‘Sigurna Hrvatska’ i tu se vraćam na to što se pregovara u Europskoj uniji. Hrvatskoj je namijenjeno oko 22 milijarde, što je duplo od onog što je bilo u prošlog razdoblju. Da bi to bilo moguće, potrebno je imati Vladu koja zna što radi.

Aktualna tema je o broju ministarstava. Koliko biste vi imali ministarstava?

Imali bi manje ministarstva nego sada, ali o tome nakon izbora.

Plenković: Žele me se riješiti samoizolacijom; taj film neće gledati

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari