Connect with us

Hrvatska

Plenković: Nećemo podržati prof. Đurđević jer je pristala na protuzakonitu proceduru

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je četvrtak da stajalište HDZ-a o imenovanju predsjednika Vrhovnog suda ostaje nepromijenjeno – neće podržati kandidatkinju predsjednika Republike Zorana Milanovića, Zlatu Đurđević jer je pristala na protuzakonitu proceduru.

“Što se tiče procedure za imenovanje predsjednice Vrhovnoga suda, stajalište HDZ-a je nepromijenjeno. Mi, ako predložena kandidatkinja bude profesorica Đurđević, nju nećemo podržati”, izjavio je premijer Plenković nakon sastanka parlamentarne većine.

Temeljni razlozi za to su, pojasnio je, što je ona prije samo mjesec i pol pristala biti kandidatkinjom mimo javnog poziva na koji se propustila javiti, a samo tri mjeseca prije toga se javila na javni poziv za sutkinju Europskog suda za ljudska prava.

“Njoj kao profesorici prava sigurno nije nepoznat institut ‘javnog poziva’ i ne može se nikako razumjeti da ga nije vidjela ili da nije znala za taj poziv. Pristala je ići u protuzakonitu proceduru; to je potvrdio i Ustavni sud”, rekao je premijer Plenković.

Dodao je kako ne mogu ignorirati činjenicu nepoštivanja Ustava i zakona te ocijenio da je stvar sasvim jasna i da, što se tiče parlamentarne većine, pozicije konvergiraju.

Na novinarsko pitanje Plenković na konferenciji za medije nije želio komentirati postupak Uskoka, koji je nakon godinu i pol istrage podnio optužnicu protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića za milijunske nezakonitosti sa zemljištem na Braču, gdje je ranije bio načelnik općine Nerežišća.

Na kraju konferencije premijer je novinare upitao zar ništa drugo nemaju upitati, “ništa iz slobode medija?”, aludirajući na ranije današnje izjave predsjednika Milanovića,  kojima je u Splitu napao novinara HRT-a zbog uređivačke politike HRT-a.

Negativan odgovor novinara na tiskovnoj konferenciji, premijer Plenković je prokomentirao: “Zanimljivo”.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas