Connect with us

Politika

Plenković: Nedopustivo je i huškanje. Sada Petrov i Grmoja plaču. Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj bazi

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković gostovao je u emisiji A sada Vlada na HRT-u. Komentirajući privođenje glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića, Plenković je rekao da ne želi prejudicirati bilo čiju odgovornost, ali da ta situacija nije ugodna ni za HRT ni za Sabor, koji je imenovao Bačića. Rekao je da će danas Odbor za medije i informatizaciju održati sjednicu na kojoj će biti predloženo Bačićevo razrješenje i imenovanje vršitelja dužnosti.

– Jedini logičan izbor nakon konzultacija i rasprave o ovoj temi je da to bude gospodin Renato Kunić, koji trenutno prema Statutu HRT-a obavlja svojevrsnu ulogu zamjenika ako glavni ravnatelj ne može obavljati svoju dužnost, rekao je Plenković.

Očekuje se da se te odluke izglasaju 15. srpnja. Nakon toga bi NO HRT-a trebao raspisati natječaj za novog ravnatelja, koji traje 45 dana. Plenković je izrazio sigurnost da će Sabor donijeti odluku o izboru novog glavnog ravnatelja već tijekom rujna.

Plenković je rekao i da borba protiv korupcije traje stalno i da nema nedodirljivih.

– Poruka svima je da je korupcija neprihvatljiv fenomen u hrvatskom društvu, rekao je premijer, dodavši da korupcija ipak nije specijalitet samo Hrvatske.

Što se tiče cijepljenja protiv COVID-a, Plenković je istaknuo da je koronavirus smrtonosan te da mu je teško pomisliti da netko misli da nemamo problem. Znanstvena zajednica u enormno je kratkom roku uspjela pronaći cjepivo za novu bolest i moramo im biti zahvalni, dodao je.

– Država je osigurala dovoljno cjepiva, rekao je Plenković.

– Da se danas odluči cijepiti 1,3 milijuna Hrvata, svi oni mogu dobiti ubod iglom i cjepivo. Dakle, to je situacija danas. Da se to dogodi, mi bismo u jedan dan riješili problem. U jedan dan bismo bili mirni, imali bismo kolektivni imunitet za nekoliko tjedana nakon druge doze, mogli bismo imati ukidanje ograničenja, super turističku sezonu i jednu normalnu, zdravu gospodarsku i društvenu atmosferu, dodao je.

“U nekim zemljama pomalo postaje neugodno onome koji se nije cijepio”

Što se tiče najave uvjetovanja potpora poslodavcima cijepljenjem radnika, Plenković je rekao da poštuje odabir svakog čovjeka te da je Vlada odlučila da će cijepljenje biti na dobrovoljnoj bazi. Međutim, pozvao je da se svi pokušamo staviti u funkciju poreznih obveznika, koji na kraju, kako je rekao, plaćaju sve troškove.

– Ako je korona sve nas zajedno koštala 34 milijarde kuna do sada, kad sve skupa izračunamo, mi smo ili toliko imali propuštenoga prihoda ili smo morali imati veći rashod koji smo nadomjestili zaduživanjem. To ćemo na kraju svi skupa platiti, rekao je Plenković.

Dodao je da je temeljno načelo društvo i naroda načelo solidarnosti te da moramo jedni drugima pomoći.

– U nekim kulturama, u nekim zemljama, pomalo postaje neugodno onome koji se nije cijepio u odnosu na kolektiv u kojemu on, recimo, radi, a tamo su 85 posto cijepljeni. Ovoga gledaju malo kao da je neodgovoran prema sebi i drugima, rekao je Plenković.

Naglasio je da su rizici od cijepljenja minimalni u odnosu na rizike od bolesti.

– Mi želimo samo povezati proces – imamo krizu, teže radite, dat ćemo potporu, ali dajte mali doprinos, poručio je.

Plenković je naveo i da su obavili konzultaciju s nekoliko uglednih profesora prava te da nitko od njih ne dovodi u pitanje ustavnost ili zakonitost povezivanja potpora i cijepljenja.

S von der Leyen u katedralu, kod Rimca…

Plenković je rekao da je hrvatski plan otpornosti i oporavka odobren na razini kolegija Komisije čak prije nego što je on mislio da će se to dogoditi. U četvrtak u Zagreb dolazi šefica EK Ursula von der Leyen, s kojom će sutra biti održana posebna, mala sjednica Vlade, gdje će ona ministrima predstaviti odluku Komisije.

– Nemojmo zaboraviti najvažniju stvar – Hrvatska je imala 36 milijardi kuna šteta od COVID-a i 129 milijardi kuna šteta od dva potresa na Banovini i u Zagrebu. To nema nitko drugi. Mi imamo puta četiri ovo što se dogodilo drugima, rekao je Plenković.

Naveo je da će kroz Fond solidarnosti doći ukupno milijardu eure direktne bespovratne pomoći za potresom pogođena područja te da će s von der Leyen posjetiti i zagrebačku katedralu.

– Želim da predsjednica Komisije vidi gdje će ići ta sredstva i kako ćemo ih obnoviti. Nakon toga idemo u Rimac automobile, rekao je Plenković, dodavši da su autonomna vozila gotovo simbioza filozofije cijelog instrumenta iduće generacije i zelenog plana – sto posto digitalni i sto posto zeleni. Čestitao je Mati Rimcu na akviziciji Bugattija i briljantnom razvoju zadnjih deset godina. Otkrio je da mu je europovjerenik Maroš Šefčovič rekao kako Rimca zove hrvatskim Elonom Muskom. Plenković se osvrnuo i na uspjeh Infobipa.

– Hrvatska ima taj jedan fantastičan vibrirajući poduzetnički potencijal, duh, uspjeh, energiju, koju moramo osloboditi i kod drugih, a pritom rješavati svoje probleme koje imamo, poručio je Plenković.

“Dvostruki kriteriji boraca za neovisno pravosuđe”

Plenković se osvrnuo i na prosvjede zbog bespravne gradnje u uvali Vruje, gdje je održan i Festival bespravne gradnje. Prozvan je poduzetnik Stipe Latković, ali i predsjednik Republike Zoran Milanović, kojem je Latković bio donator u predsjedničkoj kampanji. Radi se o državnoj imovini, a Plenković je rekao da, koliko je njemu poznato, država postupa po tom pitanju – inspektorat je donosio niz odluka koje očito nisu poštovane.

– Te odluke datiraju ne samo od ove godine, nego od niza godina ranije, i zato ovi borci za pravosuđe, koji optužuju, kao Milanović, da je pravosuđe HDZ-ovo, da je HDZ ovakav i onakav, staju u zaštitu ovih bespravnih graditelja. To je fantastičan primjer dvostrukih kriterija koji su inače jedan od glavnih elemenata Hrvatske danas. Što jedan može, drugi ne može, rekao je Plenković.

Kao primjer je naveo i ustavnog suca Andreja Abramovića, koji je susjede polijevao vodom, SDP-ovu zastupnicu Marinu Opačak Bilić, koja je prozvana zbog navodne milijunske prijevare, te SDP-ovu gradonačelnicu Siska Kristinu Ikić Baniček, koja je kažnjena jer je USKOK-u odbila dati tražene podatke.

– To su sve ti dvostruki kriteriji boraca za neovisno pravosuđe. Mislim na Milanovića, da nema nekih dilema, dodao je Plenković.

Huškanje

“Najoštrije osuđujem, to je nedopustivo, treba poštovati prava svih manjina. Mi smo za to da svatko njeguje svoje vrijednosti. Hrvatska je dovoljno velika za slobodu svih. A fizičko nasilje protiv pripadnika LGBT zajednice najoštrije osuđujemo. To je napravio i potpredsjednik Vlade Milošević i to je stav svih nas. Isto tako nedopustivo je huškanje. I sada ova dvojica plaču, Petrov i Grmoja, koji su očito bili prepoznati kao nekakvi huškači. Meni takve prijetnje stižu na dnevnoj, tjednoj  bazi. Najgori su akteri na sceni koji su isključivi”, kazao je premijer.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari