Connect with us

Politika

Plenković: Nemam ništa protiv suca Dobronića kao kandidata Vrhovnog suda

Objavljeno

on

Premijer Andre Plenković rekao je u srijedu da HDZ i parlamentarna većina nikada nisu bili a priori protiv bilo kojeg kandidata odgovarajući na pitanje o sucu Radovanu Dobroniću kao kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda.

Naša je pozicija bila poštovati proceduru, a prethodna kandidatura nije uspjela jer je kandidatkinja bila kandidirana mimo procedure. Tu nije bilo difamiranja niti ponižavanja profesorice Đurđević. Što se tiče suca Radovana Dobronića, ni protiv njega nemam apriori unaprijed ništa. Vidjet ćemo kakav će biti njegov program, što će o njemu kazati nadležni saborski Odbor za pravosuđe i opća sjednica Vrhovnog suda, i nakon toga ćemo donositi odluke, rekao je Plenković u Divuljama.

Na presici smo saznali tko je kandidat, dok još javni poziv traje. Vodite računa o toj metodologiji. Nemam ništa protiv Dobronića, dapače, to je briljantno: premijer porijeklom s Hvara, ministar zdravstva porijeklom s Hvara, pa ako bude i predsjednik Vrhovnog suda porijeklom s Hvara, ja ću reći da je to super, bolje nego što bih ja sam izabrao, dodao je.

Osvrćući se na kritike predsjednika Zoran Milanović da je Ustavni sud stranački, Plenković je rekao da je Ustavni sud donosio odluke o Zakonu o sudovima na temelju zahtjeva podnositelja koji nije imao nikakve veze s HDZ-om.

Nitko nije mijenjao Zakon o sudovima da bi pritiskao aktualnog predsjednika Republike. Ta teza je promašena i lako oboriva. Treba poštivati proceduru javnog poziva i nakon toga ćemo vidjeti što će biti, rekao je.

Plenković u Divuljama: Hvala vatrogascima na požrtvovnosti

Plenković se danas u Operativno vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama upoznao sa stanjem oko požara i zahvalio vodstvu vatrogasne zajednice i svim vatrogascima na požrtvovnosti u gašenje požara protekla tri dana.

Drago mi je da nije bilo žrtava i da nije bilo šteta na objektima, a kao se najavljuje kiša, nadam se da će se situacija stabilizirati, kazao je.

Rade se veliki napori i vidi se da smo u protekle četiri godine ostvarili velike korake naprijed, jako je dobra sinergija i vatrogasaca i policije, Civilne zaštite, kao i Hrvatske vojske koja je koristila kanadere. Dobra je suradnja sa županijama, gradovima i općinama, a cijeli sustav domovinske sigurnosti pokazuje zavidnu razinu koordinacije, rekao je Plenković.

Na raspolaganju su četiri kanadera i šest air-tractora, i niti u jednom trenutku nije nedostajalo zrakoplova, kazao je Plenković i dodao da je po jedan kanader na remontu i na pomoći u gašenju u Turskoj gdje danima haraju veliki požari.

“Nikada nećemo donijeti odluku koja će nas ostaviti bez alata. Nitko politički ne arbitrira na način da mi pomažemo drugima, a sami ostanemo bez zrakoplova”, rekao je Plenković i dodao da će Hrvatska, ako se situacija stabilizira, gledati kako pomoći prijateljima i ubuduće.

Plenković je izrazio zadovoljstvo razvojem turističke sezone, financijskom stabilnosti i reputacijom, te pripremom turističke sezone i kazao da se vidi da su se ljudi zaželjeli Hrvatske.

Sve obalne županije bilježe puno bolje rezultate nego prošle godine. Fiskalizacija od 1. siječnja do 31. srpnja je bolja od 2019. kada smo imali bolju turističku sezonu. Srpanj je bolji za pet posto. Gosti troše više i nadam se da ćemo na kraju biti između 65 i 70 posto rekordne sezone 2019., rekao je Plenković, čestitajući ministrici turizma i Hrvatskoj turističkoj zajednici na odlično obavljenom poslu.

Pozvao je građane da se cijepe i doprinesu sigurnosti destinacije. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR