Connect with us

Politika

Plenković: Nije bilo razgovora kako će funkcionirati Ina

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković ponovio je u srijedu kako nije bilo nikakvih razgovora s bilo kime u mađarskoj vladi o tome kako će funkcionirati Ina, a ministar Davor Filipović kako je cijena po kojoj Ina prodaje naftu Mađarskoj, za prva tri mjeseca ove godine sukladna svim tržišnim cijenama.

„Nikakvih razgovora, s bilo kime u mađarskoj vladi, barem što se mene tiče, nije bilo o tome kako će kompanija funkcionirati, to je proces koji traje godinama prije moje vlade“, odgovorio je premijer u saborskom Aktualnom prijepodnevu Sandri Benčić (Možemo).

Ta je zastupnica premijera pitala je li ikada bio konzultiran oko zatvaranja sisačke rafinerije, bilo od članova Upravnog ili NO Ine, je li o zatvaranju razgovarao s bilo kojim članom mađarske vlade i ako da, koja je bila njegova politička pozicija.

Plenković podsjeća da je privatizacija Ine krenula u SDP-ovoj Vladi, da se drugi dio napravio u vrijeme Ive Sanadera, da postoji međudioničarski ugovor, da Mol ima 47 posto dionica, a Hrvatska  44 posto, da su upravljačka prava takva da Uprava ima šest članova.

To znači da je netko drugi, nekada davno odlučio kako se upravlja kompanijom, kazao je i ponovio kako je prve informacije o tome što se sa Inom zbiva, nakon preuzimanja vlasti, dobio od nekadašnjeg Mostovog ministra Slavena Dobrovića.

„Prvi briefing što se zbiva s time sam čuo od njega, te su stvari, što se mene tiče, bile zadane“, rekao je.

Benčić mu je uzvratila kako je nezamislivo da o tome nije razgovarao sa premijerom Orbanom. A ako niste, onda je to još veći problem da niste iznijeli stav”, rekla je Benčić.

Ahmetović: Po kojoj cijeni Ina prodaje naftu i plin Molu?

Mirela Ahmetović (SDP) pitala je ministra gospodarstva po kojoj cijeni Ina prodaje hrvatsku naftu i plin mađarskom Molu, a po kojoj drugim tvrtkama?

„Što se tiče cijene po kojoj Ina prodaje naftu Mađarskoj, ta cijena je za prava tri mjeseca ove godine sukladna svim tržišnim cijenama, no konkretan broj ne mogu reći, ne zato što ne želim, nego jer je to poslovna tajna“, kazao je Filipović.

Najavio je i kako je pred nama period gdje će se raditi na poboljšanju poslovanja Ine, na promjeni modela korporativnog upravljanja.

Odgovor o poslovnoj tajni, nije zadovoljio Ahmetović koja tvrdi da je to uobičajena premijerova mantra.

Zanimljivo je da se sada, kad je izbila na vidjelo afera u Ini, može ograničiti izvoz nafte, odnosno plina i odrediti cijena po kojoj će se prodavati isključivo HEP-u. Nevjerojatno mi je je da ste se tek sada toga sjetili, nevjerojatno je da ste cijenu po kojoj će Ina prodavati hrvatski plin HEP-u odredili kao dvostruko veću od one za koju je Škugor za svoje privatno poduzeće kupovao od Ine, rekla je Ahmetović.

Filipović je zastupniku Tomislavu Okroši (HDZ) odgovorio kako je popunjenost podzemnog skladišta plina Okoli danas 89,5 posto.

Rekli smo da će do 1. listopada biti na 90 posto, znači sutra ćemo doći do željenog cilja, naglasio je.

Butković: Ulaganja u prometnu infrastrukturu danas iznose 25 milijardi kuna

Ministar mora i prometa Oleg Butković potvrdio je da se ide se u rekonstrukciju putničkog terminala ZL Osijek, projekt vrijedan oko 50 milijuna kuna.

Ulaganja u prometnu infrastrukturu u cijeloj Hrvatskoj danas iznose više od 25 milijardi kuna, odgovorio je Ivanu Radiću (HDZ).

Plenković odbacio optužbe o tajnom dogovoru s Mađarima

Premijer Andrej Plenković na aktualnom prijepodnevu u srijedu odbacio je optužbe da su Vlada ili bivši ministar gospodarstva Tomislav Ćorić imali neki tajni dogovor s Mađarima oko prodaje plina.

“Optužili ste između redaka mene i Ćorića da smo imali neki tajni deal s Mađarima da neki direktori četvrte ili pete razine nezakonito profitiraju na prodaji hrvatskog plina, to nije dobro i nije točno”, poručio je Plenković zastupniku Matku Kuzmaniću (Socijaldemokrati) koji je upitao čiji je Ina propust.

“Čiji je Ina propust, vaše Vlade koja neposredno upravlja svim strateškim kompanijama u državnom vlasništvu ili vaše Vlade kao mogućeg posrednika između Ine i MOL-a?”, upitao je Kuzmanić.

Ljut sam više nego bilo tko drugi

Plenković je ponovio da je riječ o djelu pojedinaca i da će svi odgovorni odgovarati. „Ne vidim neku veliku zavjeru, možda ima negdje netko tko je to sve osmislio, a nije ovih nekoliko koji su obuhvaćeni procesom, ja ne znam tko je ali ako se otkrije i taj će odgovarati” , kazao je.

Plenković je ponovio kako je dobro što se slučaj otkrio. „Ja sam više ljut nego bilo tko drugi, da nam se takvo nešto dogodi u vrijeme energetske krize”, dodao je

Na upit Natalije Martinčević (Reformisti) o usklađivanju mirovina s inflacijom i povećanju neoporezivog dijela dohotka Plenković joj je poručio kako mu je šteta što se odlučila prijeći iz pozicije u opoziciju te potom naveo sve mjere koje je Vlada donijela za umirovljenike.

Umirovljenici u primarnom fokusu

Paketom mjera išla je izdašna indeksacija mirovina, te još snažniji paket jednokratne pomoći za umirovljenike, a predloženo i da se od 1. siječnja dodatno povećaju minimalne mirovine za tri posto, naveo je.

„Umirovljenici su nam gotovo bili u primarnom fokusu upravo zato jer imaju niska primanja pa da im najviše pomognemo”, istaknuo je Plenković.

Martinčević je između ostalog upitala i za ostavku varaždinskog župana Anđelka Stričaka koji sudjelovao u incidentu u jednom kafiću na što joj je premijer odgovorio da je Stričak bio žrtva u incidentu.

“Kontinuirano se pojavljuje u crnoj kronici, pozovite ga na ostavku”, poručila je Martinčević premijeru.

Milana Vrkljan (Za Pravednu Hrvatsku ) zanimalo je šalju li neimenovanjem veleposlanika SAD poruku Hrvatskoj u kontekstu pitanja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Ispraviti nepravdu i očuvati stabilnost BiH

Iz svih kontakata s američkim dužnosnicima jasno je da su SAD jedna od ključnih zemljama koje su apsolutno za ravnopravnost Hrvata u BiH te da je njihova pozicija gotovo u cijelosti konvergira sa onim za što se zalaže hrvatska Vlada, odgovorio je premijer.

„Mi smo kao vlada podržavali razgovore između političkih čelnika stranaka Hrvata i Bošnjaka u BiH, do toga nažalost nije došlo, ne krivnjom Hrvata. Podržavali smo napore EU i SAD-a i sada podržavamo napore visokog predstavnika Schmidta da se nešto popravi, nepravda ispravi i očuva stabilnost zemlje, to radimo kao prijatelj i strateški saveznik BiH”, poručio je Plenković.

Emilu Dausu (IDS) koji je upozorio na bespravnu gradnju Istri Plenković je pak poručio da će dodatno zadužiti Državni inspektorat da intenziviraju svoje aktivnosti u tom području.

Ante Prkačina (Domovinski pokret) zanimalo je 100 tisuća kuna koje Vlada daje za „jedno zlodjelo, zločin nad hrvatskim narodom u Srbu”, na što mu je Plenković odgovorio kako će vidjeti iz kojeg proračunskog izvora ide financiranje te obljetnice.

Pomirba sa srpskom manjinom

„Moja Vlada ima dvije temeljne postavke, baziraju se na istini o hrvatskoj povijesti i Domovinskom ratu i kad je riječ o obljetnicama mislim da nema iole značajnijeg događaja iz Domovinskog rata kojeg Vlada nije dostojanstveno obilježila”, istaknuo je Plenković.

Drugi element, dodao je, je iskorak u pomirbi i suživotu sa srpskom manjinom u Hrvatskoj. „Moramo tu svi napraviti mali napor.. tu cijenu trebam platiti kao odgovaran premijer u 21. stoljeću i plaćam je namjerno, za dobrobit, kohezije u društvu”, rekao je Plenković i pozvao ostale zastupnike desnice da rade na tom suživotu.

Ministar financija Marko Primorac na upit Žarka Tušeka (HDZ) istaknuo je benefite koje će Hrvatska imati od uvođenja eura navodeći uklanjanje valutnog rizika, troškove zaduživanja, uklanjanje transakcijskih troškova, poticanje inozemnih stranih ulaganja. To pokazuju i rejting agencije koje su nam podignule rejting, naglasio je ministar .

Ministar pravosuđa Ivan Malenica na upit Dražena Bošnjakovića (HDZ) najavio je promjenu zakonske regulative vezano za zaštitu djece od nasilja koja će ići u smjeru revidiranja sankcija, rokova za rehabilitaciju, ali i pojačane edukacije državnih odvjetnika i sudaca.

U nekoliko navrata Plenković je zastupnicima oporbe poručivao kako je prije aktualnog prijepodneva pretraživao Google i znao unaprijed u kojem će smjeru ići njihova pitanja. (Hina)

Sabor: Aktualno prijepodnevno počelo opomenama zastupnicima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari