Connect with us

Politika

Plenković: Nije mi jasno kako su rate kredita postale aktualna tema

Objavljeno

-

Isječak N1

Predsjednik hrvatske Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da “ne treba kreirati paniku” vezano uz rate kredita i kamate te dodao da mu nije jasno kako je ta tema postala aktualna.

“Cilj političkih nastupa onih koji imaju nekakav šešir na glavi, nekakvu važnu dužnost je taj da govore istinu i signaliziraju neke teme, ali isto tako nije da kreiraju nekakvu paniku u javnosti koja bi trebala izazivati zabrinutost građana. Nije mi jasno kako je ta tema postala aktualna kroz te njegove nastupe”, rekao je Plenković novinarima zamoljen za komentar upozorenja guvernera HNB-a Borisa Vujčića da bi rate kredita građanima s dugoročnim kreditima, odobrenima uz varijabilne kamatne stope, mogle rasti od 10 do čak 20 posto, ali da je to vrlo malo vjerojatno.

Dodao je i da je Vujčićeva zamjenica Sandra Švaljek danas rekla kako Europska središnja banka ne kani dirati u kamate još dvije godine.

“Ne moramo skakati na prvu loptu, treba samo smireno raditi dalje”, poručio je Plenković je nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća te saborskog Kluba HDZ-a.

Zamoljen da komentira potez zagrebačke Gradske uprave koja je za preuzimanje i oporabu biootpada odabrala tvrtku Petra Pripuza i je li time gradonačelnik Tomislav Tomašević pogazio jedno od svojih temeljnih predizbornih obećanja, Plenković je rekao kako “cijela politička platforma Možemo svakoga dana u svakom pogledu sve više shvaća što znači transformirati se iz NGO-a i aktivista u stranku”.

“Buncati u oporbi je jedno, a preuzimati odgovornost i donositi odluke nešto sasvim deseto. Naučiti će kroz mandat”, rekao je Plenković dodavši da će Zagrebu pomagati u svim aspektima.

Vezano uz uredbu Vlade da se ograniči cijena goriva i negodovanje pojedinih tvrtki za distribuciju nafte oko ograničavanja cijene premium goriva, predsjednik HDZ-a kratko je poručio: Nisu to tako slabašne kompanije da ne mogu na svojim plećima izdržati mjesec dana ovo što smo mi donijeli.

Oporbi želimo sreću u njihovoj zaljubljenosti

Plenković je, na pitanje očekuje li u Saboru i ovaj tjedan akciju oporbe vezano uz izbor glavnog ravnatelja HRT-a, odgovorio kako je to i ranije nazvao “događanjem naroda” i “cirkusom”.

“Ta homogenizacija, ljubav, jedinstvo i privrženost između (Zlatka) Hasanbegovića i (Sandre) Benčić, između (Nikole) Grmoje i (Domagoja) Hajdukovića, ili između (Peđe) Grbina i (Marijane) Puljak – to je ljubav koja cvate i razvija se. Mi im želimo svu sreću u toj zaljubljenosti”, kazao je.

Drži da je takav “spoj krajnje desnih i lijevih” odigrao istu takvu vrstu utakmice u izborima kada su zajednički radili na tome da Kolinda Grabar-Kitarović ne obnovi svoj predsjednički mandat.

Smatra i da je kandidat za tu funkciju Robert Šveb imao najbolji program i ideje za budućnost HRT-a, a podsjetio je da se ravnatelj HRT-a bira sukladno zakonu koji datira iz vremena SDP-a.

Komentirajući izjave bivšeg predsjednika Vrhovnog suda Krunislava Olujića koji je izbor Radovana Dobronića ocijenio Plenkovićevim porazom, odgovorio je da je Olujić “inače briljantan analitičar i pravnik te ga jako cijene u pravničkim krugovima”. Istaknuo je da je Dobronić dobio povjerenje parlamentarne većine i HDZ-a i ima kvalifikacije potrebne za tu funkciju, da je čovjek od integriteta te mu je zaželio uspjeh.

Želimo da sva tri naroda u BiH budu istinski ravnopravni

Komentirajući izjavu ministra vanjskih i europskih poslova Gordana Grlića Radmana o zabrinutosti zbog razvoja političke situacije u BiH, Plenković je rekao kako ne bi smjelo dolaziti do situacije da jedan narod drugome bira predstavnika u predsjedništvu te zemlje. Istaknuo je kako želimo da se postigne dogovor koji će omogućiti da sva tri konstitutivna naroda u BiH budu istinski ravnopravni a ne da se jedan narod osjeća kao da je u podređenom položaju.

Predsjednik HDZ-a izvijestio je da su na sjednici, uz ostalo, razgovarali o okončanju ove faze unutarstranačkih izbora i čestitali svima koji su na njima dobili povjerenje članova stranke. Naveo je i da je na jučerašnje izbori za predsjednike i potpredsjednike općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a, te u Gradu Zagrebu za predsjednike i potpredsjednike organizacija HDZ-a 17 gradskih četvrti i Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba izašlo 27 posto članova. Dodao je i da će se drugi krug izbora za lokalne čelnike održati 24. listopada u Glini, Sunji i Županji.

Vezano uz presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media rekao je da će HDZ, kada i službeno dobije presudu, podmiriti potrebni novčani iznos u državni proračun. (Hina)

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari