Connect with us

Vijesti

Plenković nije uslišio Brkićevu želju za nositelja liste za EU izbore, stvara li se pokret otpora u HDZ-u!?

Objavljeno

-

Danas u ponoć istječe rok za predaju lista za euroizbore 26. svibnja, većina stranaka to je već jučer učinila, dok su Neovisni za Hrvatsku tek predstavili listu, a Marijana Petir tek prikuplja 5000 potpisa kako bi se, uspije li ih prikupiti, sa svojom nezavisnom listom mogla kandidirati na europskim izborima jer je izbačena iz HSS-a, a s HDZ-om nije postigla dogovor da bude na listi te stranke.

I dok šef HDZ-a Andrej Plenković tvrdi kako je lista HDZ-a izuzetno snažna i kvalitetna, na vidjelo izlaze novi detalji o sastavu 12 HDZ-ovih kandidata, piše Večernji.

U petak je na užem Predsjedništvu HDZ-a Milijan Brkić, zamjenik predsjednika HDZ-a, predložio da nositelj HDZ-ove liste bude Miro Kovač, smijenjeni međunarodni tajnik HDZ-a, umjesto Karla Resslera, Plenkovićeva savjetnika i bivšeg bruxelleskog asistenta. Budući da je Plenković prije tog užeg Predsjedništva na razgovor pozvao Miru Kovača i ponudio mu mjesto na listi s kojeg bi morao loviti preferencijalne glasove, a Kovač je postavio uvjet da će na listi biti jedino ako bude nositelj, moguće je da su Brkić i Kovač bili u svojevrsnom dogovoru, što bi bio prvi pokušaj ujedinjavanja Plenkovićeve oporbe.

I Brkić i Kovač dio su grupe HDZ-ovih zastupnika koja je bila protiv Istanbulske konvencije, a obojica su podjednako nepoželjna kod šefa HDZ-a. Plenković je odbio Brkićev i Kovačev prijedlog, a Brkić je podržao listu koju predvodi Ressler.

Bila je opcija da na listi HDZ-a bude i Marijana Petir, barem tako tvrde neslužbeni izvori, a ona i šef HDZ-a Plenković navodno su se dvaput sastali i o tome razgovarali. Plenković joj je, tvrde izvori, navodno nudio peto mjesto na listi, ali pod uvjetom da se učlani u HDZ. Marijani Petir nije bilo prihvatljivo učlanjenje u HDZ, a navodno je pregovarala i s Mostom. U zadnji trenutak M. Petir odlučila je da na euroizbore ide sa svojom listom pa će danas do ponoći pokušati prikupiti potpise i predati listu. Na desnom političkom spektru stvara se gužva, birače iz istog bazena lovit će i HDZ i Most i Neovisni za Hrvatsku, ali i Hrvatski suverenisti, analizira Večernji.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari