Connect with us

BiH

Plenković o Hrvatima u BiH: Tražimo jedankopravnost svih konstitutivnih naroda

Objavljeno

-

Vlada Republike Hrvatske

Prigodnom svečanosti na bosansko-hercegovačkom graničnom prijelazu Svilaj u četvrtak je u promet pušten most preko rijeke Save, koji je sastavni je dio međunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C – Budimpešta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploče.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija zajedno su prerezali vrpcu i time označili puštanje mosta u promet.

Nakon održanih govora, izjavu za medije dao je Plenković. Komentirao je pitanje Hrvata u Bosni i Hercegovini.

“Zalažemo se i podržavamo napore svih u BiH da se iznađe rješenje za dogovor o izmjenama izbornog zakona koje u budućnosti neće dovoditi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u situaciju da nemaju svog legitimnog predstavnika u najvišim institucijama BiH”, rekao je premijer.

Kaže da zagovaraju politiku ravnopravnosti Hrvata u BiH.

“Želimo da se slovo i duh Daytona vrate na temeljne postavke. Želimo ispraviti lošu anomaliju koja uzrokuje da se jedan konstitutivni narod ne osjeća dobro i zastupljeno. Kako bi se osjećali Bošnjaci ili Srbi da je obrnuto”, zapitao se.

“Ne možemo reći da je pravo svakog pojedinca zagarantirano, a onda ono što se dogovorilo u okolnostima nakon agresije ne bude ispoštovano i to nije dobro za budućnost BiH. Tražimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda”, dodao je.

U Odžaku je potom održan sastanak izaslanstva dviju sestrinskih stranaka HDZ-a BiH i HDZ-a RH.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas