Connect with us

Vijesti

Plenković: Ne nasjedamo na Vučićeve provokacije, pozdravljam Pupovčev stav

Objavljeno

on

Nakon aktualnog sata u Saboru premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije.

Komentirao je ideju srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da na današnji dan svi Srbi u svijetu izvjese srpsku zastavu. Plenković kaže da je to provokacija.

“Ja bih još jednom kazao vrlo snažno da su to akcije, koje iz našeg kuta gledanja nemaju nikakav drugi smisao nego svojevrsnu provokaciju prema svim susjednim zemljama, osobito zemljama koje su neposredni susjedi Srbiji”, kazao je Plenković novinarima u Hrvatskom saboru.

Plenković je istaknuo da “godinama” namjerno na isti način odgovara na provokacije iz Srbije, čiji je cilj izazvati žestoku reakciju hrvatske vlade ili “dovesti u situaciju predstavnike srpske manjine da se moraju očitovati”.

“Mi ne tučemo na prvu loptu, ne nasjedamo na provokacije i gradimo što bolje odnose, svjesni svih teških nasljeđa prošlosti i opterećenja. Hoćemo ići prema budućnosti na konstruktivan i pametan način”, poručio je Plenković, dodavši da mu je “jako važno da ljudi shvate u Hrvatskoj da na ovaj način rješavamo ta pitanja”.

Hrvatski premijer smatra da je “najlakše krenuti u ping-pong žestokih izjava”, a da se s time ne rješava niti jedan problem.

“Možemo samo produbiti nepovjerenje, poremetiti odnose, izazvati posljedice negdje na nekoj lokalnoj razini”, kazao je.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić pozvao je sve Srbe da povodom “Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave”, koji se obilježava u Srbiji 15. rujna, izvjese srpske zastave.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac kazao je pak da je “neophodno da Srbi u Hrvatskoj poštuju zakone RH” koji zabranjuju isticanje zastava drugih država.

Plenković je istaknuo da “pozdravlja jučerašnji stav” Milorada Pupovca i potpredsjednika vlade Borisa Miloševića.

Stav SDSS-a je razuman, inteligentan, mudar i pametan, a “u konačnici je dogovoren s nama”, kazao je Plenković.

“Mislim da tu pokazujemo jednu veliku zrelost, tako će i biti u budućnosti”, poručio je, dodavši da mu je drago što se u utorak konzultirao s Pupovcem i Miloševićem.

Pitanja koja se odnose na srpsku manjinu u Hrvatskoj rješavanju se parlamentarnom većinom u Hrvatskom saboru, zaključio je Plenković.

 

Plenković: Ni sam nisam zadovoljan dinamikom obnove od potresa

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR