Connect with us

Hrvatska

Plenković o junačkoj Ukrajini: O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe

Objavljeno

-

Foto: Hina

O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe, rekao je premijer Andrej Plenković u srijedu u Hrvatskom saboru gdje je još jednom najoštrije osudio rusku agresiju, a ukrajinsku vojsku i narod pohvalio za junački otpor.

“O sudbini Kijeva ovisi budućnost Europe”, istaknuo je Plenković predstavljajući zastupnicima Hrvatskog sabora Izvješće o stanju u Ukrajini.

“Četvrt stoljeća nakon Domovinskog rata, na europskom tlu ponovno bjesni rat. Na zaprepaštenje cijelog svijeta, već sedmi dan traje ničim izazvana brutalna ruska agresija na Ukrajinu. Rata ovakve siline i ovakvih razmjera u Europi nije bilo punih 77 godina”, rekao je.

Upozorio je da “grubo kršenje međunarodnog prava” već sada ima “dalekosežne posljedice na cijeli svijet” i da će ova kriza najvjerojatnije potrajati.

Ponovio je da Hrvatska “najoštrije osuđuje rusku agresiju i daje punu potporu ukrajinskom narodu koji u ovom trenutku još jednom gine za europske vrijednosti”. Čestitao je na hrabrosti ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskiju premijeru Denisu Šmihalu, a ukrajinsku vojsku i narod pohvalio za “herojski otpor”.

Plenković kaže da je ovo “rat Davida i Golijata, u kojemu Rusija napada po veličini 28 puta manju Ukrajinu” i da je Rusija agresor, a Ukrajina žrtva.

Hrvatska Ukrajini šalje oružje, streljivo i zaštitnu opremu za pješadiju vrijednu 124 milijuna kuna. Europska unija osigurala je pomoć bivšoj sovjetskoj republici od 500 milijuna eura za nabavu zaštitne i vojne opreme.

Rat u Ukrajini traje već sedam dana, više od 600.000 ukrajinskih izbjeglica stiglo je na teritorij EU-a. Na rusko bombardiranje ukrajinskih gradova, svijet odgovara sankcijama Moskvi i slanjem pomoći Ukrajini.

Ukrajinci neće pognuti glavu

Hrvatski premijer je rekao da je Hrvatska s partnerima u Uniji pokazala odlučnost, solidarnost i jedinstvo te da je ovaj rat utvrdio potrebu za energetskom autonomijom i jačanjem obrambenih sposobnosti.

Istaknuo je da je Hrvatska oduvijek zagovarala europsku perspektivu Ukrajine i podsjetio da je sa Zelenskijem u prosincu u Kijevu potpisao Deklaraciju o toj perspektivi.

Plenković je dodao da ratni prizori u Ukrajini bude sjećanja na Domovinski rat.

“Svi ti prizori nama u Hrvatskoj bude bolna sjećanja na velikosrpsku agresiju Miloševićevog režima i na ratne strahote koje smo proživjeli”, rekao je hrvatski premijer.

Čestitao je zastupnicima Hrvatskog sabora na jedinstvu u osudi Rusije, a solidarnosti s Ukrajinom i izrazio zadovoljstvo što su parlamentarna većina i oporba “na istoj strani – pravde i slobode”.

Raspravu u Hrvatskom saboru prate i ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj Vasilij Kirilič i pripadnici ukrajinske manjine u Hrvatskoj.

“Podržavajući Ukrajinu i poštujući hrabrost Ukrajinaca da ne bježe pred tenkovima, da ne popuštaju pred ucjenama, da ne poginju glavu, da su nadahnuti ljubavi prema domovini kao što su i Hrvati bili u Domovinskom ratu, budimo danas uz Ukrajinu i Ukrajince. Slava Ukrajini”, zaključio je svoj govor Plenković uz pljesak okupljenih i ukrajinske zastave u Sabornici. (Hina)

Rusi i Srbi jednostavno nisu Europljani, a nisu to ni njihovi obožavatelji i simpatizeri

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari