Connect with us

Komentar

Plenković o Penavinoj najavi kandidature za šefa DP-a – Neka, to je moj HDZ-ovac

Objavljeno

-

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu je Zadarskoj županiji gdje je sudjelovao na završnoj konferenciji projekta “Centar za kreativne industrije”. Potom je posjetio tvornicu Maraska Zadar i sastao se s predstavnicima uprave Stanić Grupe i Maraske, a obišao je i proizvodne pogone.

Odgovarao je potom na pitanja novinara o aktualnoj političkoj situaciji. Prokomentirao je i novog visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, Christiana Schmidta, s kojim se u utorak i sastao.

– Schmidt je političar u kojeg imamo povjerenje, imamo suradnju, razgovarali smo o situaciji u BiH. U listopadu su novi izbori, ulazimo u završnu fazu razgovora o izbornom zakonodavstvu. Želimo izmjenu temeljem dogovora, gdje će Hrvati moći birati svoje predstavnike, gdje neće doći do preglasavanja i anomalija u političkom sustavu kojima smo svjedočili, a koje nisu dobre za BiH. Naša politika je čvrsta i jasna. On je pokazao da shvaća tu situaciju – kazao je premijer.

Komentirajući neprekidne provokativne izjave visokih dužnosnika Srbije napomenuo je da je on čovjek koji, za razliku od većine aktera na sceni hrvatske i srpske politike, izbjegava medijska prepucavanja i nametanje “retoričkog konflikta”.

– Rekao sam to u Saboru prije tri, četiri dana. Želim da se riješi pitanje manjina u Hrvatskoj i Srbiji, da im prava budu zaštićena. Želimo da dijalog koji postoji ovdje bude rješenje. Miloševićeva velikosrpska agresija, nestali, želimo to rješavati kroz dijalog. Nek se svatko trudi, neka se bori za svoje građane – kazao je osvrćući se na Vučićevu tezu da Srbija ekonomski sustiže Hrvatsku.

Komentirao je i ekonomsku situaciju u zemlji nakon pandemije.

– Hrvatska se brzo oporavlja. Brzo kompenziramo u najvećoj krizi. Spriječili smo socijalnu frakturu, zadržali smo reputaciju na međunarodnim tržištima, rejting, radimo na Schengenu i euru, pokazujemo vodstvo i znanje – rekao je premijer.

Novinari su ga pitali i kako komentira činjenicu da je u delegaciji predsjednika Republike Zorana Milanovića na Općoj skupštini UN-a i bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te kako komentira Milanovićeve pohvale njegovr Vlade. Plenković je kratko odgovorio: – I jedno i drugo je dobro.

Pitali su ga i što misli o tomu što se njegov nekadašnji stranački kolega i aktualni vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kandidirao za čelno mjesto u Domovinskom pokretu koji je napustio Miroslav Škoro.

– Penava, svako dobro mu želim, to je moj HDZ-ovac, ja sam mu puno pomagao da ga izaberu, neka naših HDZ-ovaca – rekao je Plenković.

Ivan Penava najavio kandidatiru za predsjednika Domovinskog pokreta

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas