Connect with us

Hrvatska

Plenković o popuštanju mjera: Ugostitelji, neka se pripreme za ‘kavu za van’

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da se od 15. veljače otvaraju teretane i fitness centri, kafićima će se omogućiti prodaje kave za van, djeci će se omogućiti nastava u školama za strane jezike i radionicama, a radit će i kladionice, automat klubovi i casina.

“Imamo peti najveći dvotjedni pad broja preminulih”, rekao je Plenković, podsjetivši da smo i dalje u zimskom razdoblju te da je najavljen intenzivan val hladnoće.

Dodao je da je otkriven i britanski soj koronavirusa, kao i da Hrvatska ima naznake da će se intenzivirati isporuka cjepiva. “Možemo očekivati veće količine do kraja ožujka”, rekao je Plenković, dodavši da dotad očekuju do 600.000 doza.

Govorio je i o cjepivu AstraZenece. “Vrlo važna poruka hrvatskoj javnosti, osobito našim građanima starije dobi, da su sva tri cjepiva sto posto učinkovita protiv onoga što je najbitnije, a najbitnije je da nema smrtnoga ishoda”, rekao je Plenković, dodavši da nema prepreka da građani stariji od 65 godina ne prime cjepivo AstraZenece.

“Kao Vlada ne vidimo nikakve prepreke da se to cjepivo administrira starijima od 65 godina”, rekao je Plenković.

Govorio je i o mjerama. “Proteklih dana pratili smo razvoj epidemiološke situacije u Hrvatskoj. Nakon analiza i razgovora sa Stožerom, epidemiolozima, Znanstvenim savjetom, smatramo da možemo donijeti nekoliko odluka koje će biti određeni signal popuštanja, ali još uvijek uz veliku dozu opreza. Nema mjesta pretjeranom popuštanju niti ima mjesta prestanku odgovornog ponašanja građana”, rekao je Plenković.

Te se mjere odnose na sljedeće: Da se ugostiteljima omogući prodavanje kave za van i na taj način omogućujemo njihovu poslovnu aktivnost, s tim da one mjere koje ionako imamo za njih vrijede i za veljaču.

Drugo, da se omogući otvaranje teretana i fitness centara uz poštivanje epidemioloških mjera.

Treće je da se omogući djeci nastava u školama za strane jezike, radionicama, jedna mogućnost da najmlađi uz svoje školske aktivnosti mogu redovito, i to ne online, nego fizički ići u vankurikularne aktivnosti koje su im korisne i potrebne u ovom trenutku. Zadnje, da se uz poštivanje epidemiološkog okvira omogući otvaranje kladionicama, automat-klubovima i casinima, uz ograničenje o posluženju pića”, rekao je Plenković.

Nastavit će se pratiti epidemiološku situaciju, rekao je Plenković, a iduće prolazno vrijeme bit će 1. ožujka.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari