Connect with us

Iz Svijeta

Plenković o slovenskim prijetnjama: Slovenija nas ne može do unedogled blokirati, imamo dovoljne mehanizme.

Published

on

Premijer Andrej Plenković u Bruxellesu je sudjelovao na forumu posvećenom mogućnostima povezivanja Europe i Azije.

Skup su otvorili predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i japanski premijer Shinzo Abe.

Podsjetimo, premijer je jučer razgovarao sa Jean-Claudom Junckerom, koji je poručio da Hrvatska treba postati punopravnom članicom schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu.

Konačnu odluku donose zemlje članice. O ovoj je temi u izjavi novinarima opet govorio hrvatski premijer Andrej Plenković.

– Susreli smo se s predsjednikom Europskog parlamenta David Sassolijem, nakon toga s aktualnim predsjednikom komisije Jean Claude Junckerom, sada sa predsjednikom Valdisom Dombrovskisom, prenosi HRT.

Slijede susreti s finskim premijerom koji je ovdje aktualni predsjedavajući, a popodne s aktualnim i budućim povjerenikom za proračun što je jedna od najvažnijih tema, kao i sudjelovanje na završnom dijelu ovog velikog foruma između EU-a i Azije o povezivosti.

I navečer imam susret s Charles Michelom, budućim predsjedateljem Europskog vijeća. Sutra se sastajem s Donaldom Tuskom, izjavio je novinarima premijer Andrej Plenković.

– Vrlo jasna jamstva Junckera da će do kraja njegova mandata, a to je listopad, da će Komisija uputiti Vijeću prijedlog da je Hrvatska ispustila kriterije za Schengen, te da se nakon toga proces donošenja odluka prenosi na države članice.

– Druga tema su naše pripreme za Euro, dakle europski tečajni mehanizam. Važna tema. Ispunjavamo naš akcijski plan koji je, kao što znate, prihvaćen u srpnju, kada smo imali i sastanke s ključnim ljudima Eurozone. Riječ je o 6 područja, 19 aktivnosti, 9 institucija.

Prije svega Ministarstvo financija, HNB, Ministarstvo uprave, Državne imovine, Državni zavod za statistiku, mjere koje su kompatibilne s nacionalnim programom reformi i s te strane Komisija temeljito prati ovo što radimo, a radimo realno u rokovima koje smo zacrtali. Proces ide dobro.

Tijekom listopada doći će i izaslanstvo Komisije koje će prikupljati podatke za novo izvješće u kontekstu Europskoga semestra.

To je bila tema sada s gospodinom Dombrovskisom i oni su vrlo pozitivni s našim ukupnim naporima u reformama, prije svega strukturnim i isto tako onim aktivnostima koje se tiču našeg ukupnog gospodarskog razvoja, makroekonomskih pokazatelja onoga što smo napravili na temeljnim aspektima i nacionalnog programa reformi i programa Vlade.

Na pitanje je li realno da će politička odluka o ulasku u Schengen biti donešena tijekom hrvatskog predsjedanja EU-om, Plenković je rekao da nije.

– Kada država predsjeda nije realno da neka krupna politička tema, kojom se sami bavite i upravljate, bude na stolu. Objektivno, znate koliko Bugarska i Rumunjska čekaju nakon što im je Komisija dala prijedlog. Politička rasprava će se voditi, ne očekujem da bilo kakva odluka bude za vrijeme našeg predsjedanja.

Slovenija najavljuje veto.

– Ako bude nekih otvorenih političkih pitanja, mi ćemo ih riješavati na Vijeću. Mi smo imali već jednu epizodu koja je bila antieuropska, loša, ružna…Izazvala je probleme u bilateralnim odnosima. Miješati bilateralna i međunarodna pitanja s europskim temama, mislim da to nije dobro. Mi to ne radimo, očekujemo i da Slovenija to ne radi. Vidjet ćemo što će biti u Luksemburgu pred Europskim sudom pa ćemo nakon toga razgovarati. Pitanje granice nije vezano za Schengen.

Dodaje da nas Slovenija ne može do unedogled blokirati.

– Mi smo članica, imamo dovoljne mehanizme.

Može li biti otpora drugih država, primjerice onih koje blokiraju Bugarsku i Rumunjsku?

– Ne bih rekao da su one substantivnog karaktera. Hrvatska je zemlja koja, u načelnom smislu, za razliku od Slovenije nije napravila bodljikavu žicu na granici niti je izgradila zid. Imamo ljude koji se zovu hrvatski policajci koje jako cijenim, koji čuvaju granicu i preveniraju ilegalne migracije. Mi jačati kontrolu vanjske granice, u novoj financijskoj perspektivi će za to umjesto 10 biti namijenjeno 30 milijardi.

Slovenski premijer Marjan Šarec rekao je da je Komisijina procjena politička?
– Upravo obrnuto. Komisijine službe nemaju nikakve veze s politikom. Oni primaju plaću da bi gledali je li zemlja koja ima ambiciju ispuniti kriterije za Schengen, to i ispunila. Njih ne poznajem, ne idem s njima na kavu ili u Baltazar. Oni rade svoj posao, dodaje Plenković.

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari