Pratite nas

Pregled

Plenković: O stečaju će odlučiti sud, a mi činimo što možemo za brodogradnju

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak navečer da će stečaj Uljanik Borodogradilišta biti pokrenut onda kada tako odluči onaj koji je za to nadležan – sukladno hrvatskim propisima – sud, a Vlada želi učiniti ono što može za brodogradnju i da pri tomu na ugrozi širu sliku.

“Stečaj će biti pokrenut onda kada ga pokrene onaj koji je za to nadležan a to je, sukladno hrvatskim propisima – sud, a mi želimo učiniti ono što možemo za brodgradnju, a da ne ugrozimo širu sliku o kojoj sam govorio i nemam se potrebu ponavljati”, istaknuo je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara vezana za aktualnu situaciju u Uljanik Brodogradilištu koja su mu postavili prije svečane večere priređene u Hotelu “Westin” u prigodi obilježavanja 10. godišnjice pristupanja Republike Hrvatske u NATO.

Sudac Trgovačkoga suda u Pazinu Ivan Dujić odgodio je u petak odluku o stečaju Uljanik Brodogradilišta za 24. travnja, nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se u četvrtak nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera, Brodosplita, nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja.

U prilog tomu, predsjednik Uprave Uljanika najavio je za sljedeći tjedan razgovore nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom, vezane uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

Plenković je, s time u vezi, podsjetio da je na sjednici Vlade jasno rekao da plan restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta kakav je predložen Vladi nije prihvatljiv jer bi bio veliko opterećenje za hrvatske građane.

Vlada za traženje drugih rješenja, spremna za sve opcije

Premijer je istaknuo kako Vlada želi da se traže neka eventualna druga rješenja za Uljanik Brodogradilište te poručio kako treba vidjeti koje će to biti rješenje i biti pripremljen na sve opcije.

Novinare je zanimalo i je li, kako što je to rekao predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić, restrukturiranje jedna od opcija, a premijer je odgovorio kako bi bilo krajnje neodgovorno od bilo koga – predsjednika ili članova Vlade – da se ne sagledaju sve opcije koje su na stolu.

Nakon novinarske primjedbe kako su “do sada sudovi donosili odluke o odgodi stečaja na temelju dopisa Vlade” slijedilo je i pitanje – “je li Vlada i u ovom slučaju slala dopis, odnosno molbu, ili je sud samoinicijativno donio odluku na temelju nekih prethodnih slučajeva”.

“Sud donosi svoje odluke neovisno od Vlade i to su odluke sudova”, odgovorio je Plenković, uz novinarski komentar kako se ne može poreći da je Vlada komunicirala sa sudovima u slučaju stečajeva.

Vlada stalno komunicira s Europskom komisijom

Kada je pak riječ o razgovoru u Europskoj komisiji o Uljanik Brodogradilištu, premijer je istaknuo kako Vlada stalno komunicira s Europskom komisijom i novinarima postavio protupitanje – “mislite li vi da sam ja prošli tjedan na Europskome vijeću zaboravio s ključnim ljudima u Europskoj komisiji razgovarati o tomu što se može napraviti za hrvatska brodogradilišta”.

“To znači da razgovaramo sa svima i ponavljam još jednom – prošlogodišnje sanacijsko jamstvo – rescue aid (jamstvo za zajam) , za razliku od suglasnosti za brodove, bilo je odobreno i dogovoreno sukladno smjernicama koje se tiču brodogradnje”, podsjetio je Plenković.

Prijedlog za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna.

Ročište za Uljanik Brodogradilište održano je dan nakon što je na Trgovačkome sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnoga postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, članu Uljanik grupe, a novo je ročište zakazao za 17. travnja.

(Hina)

 

Uljanik – DORH objasnio kriminal teži od milijardu i pol kuna

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Plenković s izaslanstvom HBK: Predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Hina

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je u utorak predstavnike Hrvatske biskupske konferencije (HBK), istaknuo je predanost hrvatske Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom, a izaslanstvo HBK pozitivnim je ocijenilo napore Vlade na stvaranju uvjeta za gospodarski i društveni napredak.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj i prijateljskoj atmosferi, a sugovornici su razmotrili aktualna društvena zbivanja te trenutno stanje suradnje hrvatske Vlade i Katoličke Crkve.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je predanost Vlade u provedbi međunarodnih ugovora sa Svetom Stolicom te se osvrnuo na rad Mješovite komisije Hrvatske biskupske konferencije i Republike Hrvatske”, priopćeno je iz Vladine Službe za odnose s javnošću.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije izrazili su zadovoljstvo sastankom te važnost kontinuiranog dijaloga s Vladom i resornim ministarstvima na brojnim društvenim područjima.

Pozitivnim su ocijenili napore Vlade na stvaranju uvjeta za opći gospodarski i društveni napredak, društveni optimizam te uključivo ozračje u hrvatskom društvu, izrazivši spremnost Katoličke Crkve da nastavi tome davati svoj doprinos, dodaje se u priopćenju.

U izaslanstvu HBK bili su nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, biskup porečki i pulski Dražen Kutleša te biskup hvarski i generalni tajnik HBK Petar Palić.

Na sastanku u sjedištu Vlade RH sudjelovao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, a uz predsjednika Vlade Plenkovića bili su potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, ministar države imovine Mario Banožić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naveli su iz Vladine Službe za odnose s javnošću. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Hrvatska se uključuje u istragu havarije Bourbon Rhodea

Objavljeno

na

Objavio

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture će zadužiti predstavnika Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) da se uključi u sigurnosnu istragu oko potonuća broda “Bourbon Rhode”, potvrđeno je Novom listu jučer iz Ministarstva na upit o tome hoće li se Republika Hrvatska aktivno uključiti u istraživanje okolnosti potonuća broda u kojemu su četvorica članova posade izgubila život, trojica su spašena, dok se za sedmoricom, među kojima je i zapovjednik Dino Miškić, još uvijek traga.

Aktivna potraga za nestalim pomorcima prekinuta je prije tri dana, ali pojačano promatranje područja na kojemu se za njima tragalo, na središnjem Atlantiku, bit će nastavljeno još neko vrijeme putem satelita i brodova u prolazu.

S obzirom na niz nedoumica i otvorenih pitanja oko ove tragične havarije, koje bi trebala rasvijetliti istraga, Ministarstvu je Novi list uputio upit hoće li Hrvatska tražiti uključivanje svojih predstavnika u tijela i tijek istrage, na što ima pravo jer je jedan od nestalih članova posade hrvatski državljanin.

Fatalni prodor vode

Stručnjaci u pomorstvu, kao i stručnjaci za sigurnost u pomorstvu s kojima su novinari razgovarali kažu kako je to vrlo važno, zbog realne mogućnosti da se okolnosti nesreće pokušaju zataškati.

S obzirom da je riječ o brodu francuske kompanije, istragu vode frnacuske vlasti na Martiniqueu, a nitko od stradalih ili nestalih nije francuski državljanin pa nema pritiska tamošnje javnosti i medija da se istraže sve okolnosti nesreće. Ministarstvo smo upitali i jesu li u kontaktu s francuskim istražnim tijelima, kao i s istražnim tijelima Luksemburga, države pod čijom zastavom je brod plovio, a koja je također dužna provesti istragu.

– Ministarstvo nije zaprimilo informacije od francuskih vlasti vezano za tijek istrage budući da još uvijek traje potraga za nestalim pomorcima, kratko je odgovoreno iz Ministarstva.

Potraga je, podsjetimo, prvi put bila prekinuta svega tjedan dana nakon havarije, da bi ponovno bila nastavljena, nažalost, bez rezultata, nakon čega su francuske vlasti odlučile prekinuti aktivnu potragu za nestalima.

Upravo činjenica da niti jedna od preostale tri splavi za spašavanje s potonulog broda nije pronađena, a nisu detektirani ni signali EPIRB-a (uređaja za radijsko pozicioniranje), kao ni SART-a (radarskog transpondera), zajedno sa svjedočenjima preživjelih o lošem stanju broda, izazvale su, kako piše Novi list, velike polemike u hrvatskoj stručnoj pomorskoj javnosti, ali i jasno govore o potrebi temeljite istrage svih okolnosti nesreće. Od utvrđivanja stanja broda, kao i odgovornosti za eventualne propuste u održavanju, do postupaka zapovjednika i kompanije, kao i procjene stanja broda od strane certifikacijske kuće koja je pregledala brod.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari