Pratite nas

Pregled

Plenković: O stečaju će odlučiti sud, a mi činimo što možemo za brodogradnju

Objavljeno

na

Premijer Andrej Plenković izjavio je u petak navečer da će stečaj Uljanik Borodogradilišta biti pokrenut onda kada tako odluči onaj koji je za to nadležan – sukladno hrvatskim propisima – sud, a Vlada želi učiniti ono što može za brodogradnju i da pri tomu na ugrozi širu sliku.

“Stečaj će biti pokrenut onda kada ga pokrene onaj koji je za to nadležan a to je, sukladno hrvatskim propisima – sud, a mi želimo učiniti ono što možemo za brodgradnju, a da ne ugrozimo širu sliku o kojoj sam govorio i nemam se potrebu ponavljati”, istaknuo je premijer Plenković odgovarajući na pitanja novinara vezana za aktualnu situaciju u Uljanik Brodogradilištu koja su mu postavili prije svečane večere priređene u Hotelu “Westin” u prigodi obilježavanja 10. godišnjice pristupanja Republike Hrvatske u NATO.

Sudac Trgovačkoga suda u Pazinu Ivan Dujić odgodio je u petak odluku o stečaju Uljanik Brodogradilišta za 24. travnja, nakon što je predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić rekao da se u četvrtak nakon sjednice Vlade sastao s premijerom Andrejem Plenkovićem i užim timom Vlade, kako bi razmotrili koji dio ponude strateškog partnera, Brodosplita, nije prihvatljiv te razmotrili druga alternativna rješenja.

U prilog tomu, predsjednik Uprave Uljanika najavio je za sljedeći tjedan razgovore nadležnih državnih institucija s Europskom komisijom, vezane uz druga moguća rješenja u cilju nastavka restrukturiranja Uljanika.

Plenković je, s time u vezi, podsjetio da je na sjednici Vlade jasno rekao da plan restrukturiranja Uljanik Brodogradilišta kakav je predložen Vladi nije prihvatljiv jer bi bio veliko opterećenje za hrvatske građane.

Vlada za traženje drugih rješenja, spremna za sve opcije

Premijer je istaknuo kako Vlada želi da se traže neka eventualna druga rješenja za Uljanik Brodogradilište te poručio kako treba vidjeti koje će to biti rješenje i biti pripremljen na sve opcije.

Novinare je zanimalo i je li, kako što je to rekao predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić, restrukturiranje jedna od opcija, a premijer je odgovorio kako bi bilo krajnje neodgovorno od bilo koga – predsjednika ili članova Vlade – da se ne sagledaju sve opcije koje su na stolu.

Nakon novinarske primjedbe kako su “do sada sudovi donosili odluke o odgodi stečaja na temelju dopisa Vlade” slijedilo je i pitanje – “je li Vlada i u ovom slučaju slala dopis, odnosno molbu, ili je sud samoinicijativno donio odluku na temelju nekih prethodnih slučajeva”.

“Sud donosi svoje odluke neovisno od Vlade i to su odluke sudova”, odgovorio je Plenković, uz novinarski komentar kako se ne može poreći da je Vlada komunicirala sa sudovima u slučaju stečajeva.

Vlada stalno komunicira s Europskom komisijom

Kada je pak riječ o razgovoru u Europskoj komisiji o Uljanik Brodogradilištu, premijer je istaknuo kako Vlada stalno komunicira s Europskom komisijom i novinarima postavio protupitanje – “mislite li vi da sam ja prošli tjedan na Europskome vijeću zaboravio s ključnim ljudima u Europskoj komisiji razgovarati o tomu što se može napraviti za hrvatska brodogradilišta”.

“To znači da razgovaramo sa svima i ponavljam još jednom – prošlogodišnje sanacijsko jamstvo – rescue aid (jamstvo za zajam) , za razliku od suglasnosti za brodove, bilo je odobreno i dogovoreno sukladno smjernicama koje se tiču brodogradnje”, podsjetio je Plenković.

Prijedlog za otvaranje stečaja Uljanik Brodogradilišta pokrenut je krajem siječnja ove godine na prijedlog Fine, koja je pritom navela da je Uljanik Brodogradilište 21. siječnja imalo evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana u ukupnom iznosu od 75,9 milijuna kuna.

Ročište za Uljanik Brodogradilište održano je dan nakon što je na Trgovačkome sudu u Rijeci ponovno odgođeno ročište u sklopu prethodnoga postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka u 3. maju, članu Uljanik grupe, a novo je ročište zakazao za 17. travnja.

(Hina)

 

Uljanik – DORH objasnio kriminal teži od milijardu i pol kuna

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Pregled

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi prijavljena za ratni zločin nad zarobljenicima i civilima u Vukovaru 1995.

Objavljeno

na

Objavio

Dvojica bivših pripadnika srbijanskih paravojnih postrojbi kazneno su prijavljeni za ratni zločin zbog sumnje da su na području Vukovara 1995. mučili i tukli hrvatske civile i ratne zarobljenike, no obojica nisu dostupni hrvatskim tijelima progona.

MUP je u četvrtak priopćio da su osječko-baranjski policajci iz Odjela za ratne zločine, u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršili višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom.

Osumnjičeni su da su, postupajući protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti građanskih osoba za vrijeme rata te onih o postupanju s ratnim zarobljenicima, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995., kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg zarobljenika, pripadnika 5. gardijske brigade Hrvatske.

Ratnog zarobljenika u podrumu mučili elektrošokovima, izgladnjivali, uskraćivali mu vodu

Tamo ga je, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički zlostavljao tako što su ga šakama i nogama te palicama udarali po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, kažu u MUP-u.

Njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila.

Riječ je o zaposlenicima komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka koje su pripadnici paravojnih formacija podređenih spomenutom 55-godišnjaku 24. lipnja 1995. protupravno lišili slobode te ih prevezli u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru.

Jedan od otetih civila i danas se vodi kao nestala osoba, sumnja se da je ubijen 

Nakon toga su ih odveli u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prevezli u prostorije 35. slavonske brigade tzv. Vojske Republike Srpske Krajine u Dalju, a nakon toga i u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995.

Treći civil, tada 54-godišnjak tom prilikom nije prevezen te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja. Njegovo tijelo niti posmrtni ostaci nisu nikada pronađeni.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.

(Hina)

 

Bujica: VJEROVALI ILI NE; Lik iz HRT-ove ankete o ćirilici u Vukovaru je poručnik okupatorske vojske! (VIDEO)

 

 

 

Penava: I dalje stojim iza tvrdnje da je Vukovar ‘epicentar puzajuće velikosrpske agresije’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Pregled

Zdravku Mustaču potvrđeno 40 godina zatvora

Objavljeno

na

Objavio

Vrhovni sud potvrdio je odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici koji je bivšem čelniku jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Zdravku Mustaču u travnju izrekao 40 godina zatvora zbog ubojstva hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kod Muenchena 1983. godine, zbog čega ga je njemački sud ranije osudio na doživotni zatvor.

Nakon odluke velikogoričkog suda, koji je 40-godišnju kaznu izrekao ‘prevodeći’ njemačku presudu u hrvatski pravni sustav, Mustač je podnio žalbu, a Vrhovni sud ju je odbacio kao neosnovanu i potvrdio prvostupanjsku presudu. Obrana stoga Mustača u hrvatskom zatvoru očekuje početkom rujna.

Budući da je Vrhovni sud zaključio kako “ne postoje razlozi zbog kojih osuđenik pobija prvostupanjsku presudu te da pri ispitivanju prvostupanjske presude nisu nađene povrede zakona na koje ovaj sud pazi po službenoj dužnosti, to je žalba osuđenog odbijena kao neosnovana”, izvijestio je Vrhovni sud na svojoj internetskoj stranici.

Zajedno sa 77-godišnjim Mustačem na njemačkom sudu je zbog istog zločina osuđen i Josip Perković (74) koji je 11. srpnja izručen Hrvatskoj.

Iako im je njemački sud izrekao istu kaznu Perkoviću je zagrebački Županijski sud, koji mu je nadležan jer je živio u Zagrebu, odredio 30-godišnju kaznu prema hrvatskim propisima koju treba odslužiti u domaćem zatvoru.

Obrazlažući odbijanje Mustačeve žalbe Vrhovni sud je ustvrdio da činjenica što je Perkoviću “u drugom postupku priznanja strane sudske odluke za isto kazneno djelo i na temelju iste strane presude izrečena kazna dugotrajnog zatvora u trajanju od 30 godina”, nema nikakvog utjecaja na ovaj postupak. Mustač je, pak, tvrdio da je različitim kaznama došlo do nejednake primjene zakona i povrede ustavnih načela o jednakosti građana pred zakonom.

Vrhovni sud podsjeća da i kada je potvrđivao kaznu zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevu slučaju “jasno izrazio stav da je tom prvostupanjskom presudom u pogledu visine kazne” povrijeđen kazneni zakon u korist osuđenog Perkovića, “koju pogrešku Vrhovni sud Republike Hrvatske, kao drugostupanjski sud, bez žalbe državnog odvjetnika, nije mogao ispraviti”.

Vrhovni zemaljski sud u Muenchenu Perkovića i Mustača osudio je u kolovozu 2016. na doživotnu zatvorsku kaznu zbog odgovornosti za ubojstvo emigranta Đurekovića kojeg su u srpnju 1983. u Wolfratshausenu ubili zasad nepoznati počinitelji.

Obojica su od početka odbacivali krivnju, a nakon njemačke presude obratili i Europskom sudu za ljudska prava od kojega očekuju da zatraži novo suđenje.

Mustačeva odvjetnica Lidija Horvat kazala je da Vrhovni sud svoju odluku mora dostaviti na prijevod prvostupanjskom sudu koji ju šalje u Njemačku, nakon čega se dogovara predaja Hrvatskoj gdje će, kao i Perković, odslužiti kaznu. Očekuje da bi, s obzirom na rokove, Mustač u hrvatskom zatvoru trebao biti početkom rujna.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari