Connect with us

Politika

Plenković o suradnji s Čačićem: Nismo ni milimetar iznevjerili dogovor

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je za Vladu i za sjeverozapad Hrvatske dobro da Reformisti i Radimir Čačić, koji više nije župan Varaždinske županije, podržavaju Vladu te istaknuo da HDZ i Vlada nisu “ni milimetar iznevjerili dogovor”.

Uoči lokalnih izbora dogovorili smo se da će svaka ekipa igrati za sebe i da rezultat tih izbora neće utjecati na suradnju na nacionalnoj razini. “Kod nas se ništa nije promijenilo”, rekao je Plenković odgovarajući novinarima nakon sjednice Vlade.

Vjeruje da će se kroz dijalog koji ću se voditi na razini Varaždinske županije (u njoj je za župana izabran HDZ-ov Anđelko Stričak), u sljedećem danima postići dogovor o koalicijama na razini Skupštine Varaždinske županije.

“To je prije svega pitanje za njih, na razini Varaždinske županije. Što se nas tiče suradnja može ići dalje normalno kako je bilo do sad”, poručio je.

Zastupnica Reformista Natalija Martinčević bila je pak suzdržana glas kod izglasavanja povjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu rekavši da je to poruka HDZ-u da je Reformistima neprihvatljiva suradnja s ljudima koji imaju optužnice. “Ukoliko HDZ misli raditi i surađivati s takvim ljudima sasvim sigurno neće surađivati s Reformistima ni lokalno niti nacionalno”, istaknula je Martinčević koja je inače dio vladajuće većine.

Plenković se osvrnuo i na riječi ponovno izabranog gradonačelnika Dubrovnika, HDZ-ovog Mate Frankovića, koji je kritizirao kampanju svoga stranačkog kolege Davora Filipovića u Zagrebu.

Plenković je rekao kako nije siguran da je Franković imao vremena pratiti detalje kamapnje u Zagrebu te dodao da svatko može iznositi svoj stav, no da svatko treba vodi računa o onome zašto je bio zadužen.

“Cjelinu slike vide oni koji su pomagali svima i čiji su kandidati, neki dobili, neki izgubili. Tu mislim na lokalne organizacije, pa i na vodstvo stranke”, rekao je.

Plenković je ponovjo da Vlada radi na reformi zdravstva, da je niz promjena već napravljen, a rješenje za tu reformu, ustvrdio je, potrebno je pronaći kroz izradu organizacijske i financijske sheme cijelog sustava te, ključno, kroz bolje upravljanje resursima.

Plenković je to rekao u izjavi novoinarima nakon sjednice Vlade upitan je li ministru zdravstva Viliju Berošu dao neki rok za pripremu dokumenta kako bi se krenulo u reformu zdravstva.

Kazao je da Vlada na reformi zdravstva radi “svo ovo vrijeme” te podsjetio da je ministar Beroš tu funkciju preuzeo u vrijeme proglašenja pandemije covid-19.

“Sada kada se polako bližimo fazi što veće procijepljenosti sugrađana i pada broja zaraženih i hospitaliziranih, ministar i cijeli njegov tim, ali i cijela Vlada, ima i više vremena i prostora za reformske zahvata u zdravstvu”, dodao je.

Istaknuvši je da je cijeli niz promjena u zdravstvenom sustavu već napravljen, premijer je rekao da je za reformu potrebno napraviti tri temeljne točke – “organizacijska shema, financijska shema cijelog zdravstvenog sustava i ono što je najvažnije, bolje upravljanje resursima koje tamo imamo. To su tri točke u okviru kojih moramo pronaći rješenje za reformu zdravstva”, ustvrdio je. (Hina)

Plenković očitao bukvicu novinaru Hrvoju Krešiću: ‘Postali ste bahati’

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari