Connect with us

Politika

Plenković odgovorio Milanoviću: Još jedno dosadno i krajnje nebitno priopćenje kao i uvijek

Objavljeno

-

Premijer Plenković izjavio je u ponedjeljak da je sastanak s kolegijem zapovjednika Oružanih snaga u Vladi bio sadržajan i odlična prilika da se određeni pojedinci upoznaju sa stanjem u HV-u, a priopćenje iz Ureda predsjednika Milanovića o tom sastanku ocijenio je suvišnim i nebitnim.

Predsjednik Vlade i HDZ-a  Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, večeras je odbacio  tvrdnje iz Ureda predsjednika da je danas organizirao ‘stranački sastanak s vojnim zapovjednicima’ i ‘otišao najdalje do sada u politizaciji Hrvatske vojske’, naglasivši kako je priopćenje iz Ureda predsjednika Zorana Milanovića suvišno, dosadno kao i uvijek i krajnje nebitno.

U izjavi za medije premijer Plenković je podsjetio da je još na Vladi prošli četvrtak najavio današnji sastanak s vojnim zapovjednicima, na kojem su bili svi relevantni ministri i njegovi savjetnici, s obzirom da je tema obrane i Hrvatske vojske sada u fokusu.

Naglasio je kako je htio da se zajednički pripreme za sutrašnju sjednicu Vijeća za obranu i Vijeća za nacionalnu sigurnost.

“Predsjednik Hrvatskog sabora je također sutra na sastanku Vijeća za obranu, on iz svog kuta ima još manje prilike da se upozna i s detaljima, i nema ništa logičnije od tog sastanka koji je bio sadržajan i detaljan, na kojem su vojni zapovjednici temeljito, uz načelnika  Glavnog stožera Oružanih snaga i njegovog zamjenika, dali prikaz prioriteta i potreba”, dodao je.

Plenković je na novinarsko pitanje da komentira Milanovićevu tvrdnju da se ‘radilo o stranačkom skupu jer na sastanak nije pozvan SDP-ov predsjednik Odbora za obranu Franko Vidović’,  ponovio kako je to dosadno priopćenje iz Ureda predsjednika RH Milanovića, krajnje nebitno, odbacivši tvrdnje o politizaciji vojske.

Dodao je kako je predsjednik Hrvatskog sabora Jandroković tamo bio na njegov poziv, ali ne u stranačkom svojstvu, te da za razliku od njega, predsjednik saborskog Odbora za obranu Vidović ima vrlo sustavnu mogućnost i praksu da se sustavnije bavi obrambenim pitanjima pa je na nedavnoj sjednici razmatram rebalans državnog proračuna i povećenje izdvajanje za obranu.

Upitan o sastanku predsjednika Republike s vojnim zapovjednicima, Plenković je odgovorio kako mu je sasvim svejedno koliko će Predsjednik imati takvih sastanaka i da nije ljubomoran na to.

Vlada od 2016. do danas povećala proračun vojske za 80 posto

Na novinarski upit o riječima ministra obrane Marija Banožića da je u resoru obrane zatekao loše stanje i je li to svojevrsna kritika bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, Plenković je pojasnio kako Banožić sasvim sigurno nije mislio na Krstičevića nego na duže vremensko razdoblje.

“Danas smo još jednom prošli što je on radio, došli smo do zaključka da smo od 2016. godine do danas povećali proračun vojske za 80 posto. Damir Krstičević, koji je i sam bio vojnik, napravio je nešto što su drugi ukidali, a to je da je vratio nekoliko naknada. Stavio je hrvatskog vojnika u prvi plan”, naglasio je Plenković.

Plenković je istaknuo kako je na sastanku zaključeno je da je funkcionalnost Hrvatske vojske, njezina opremljenost i sposobnosti izrazito važna te podsjetio da je proračun Ministarstva obrane 2016. kada je postao premijer iznosio 3,8 milijardi kuna. Sada nakon rebalansa, iznosi 7,19 milijardi kuna. Podsjetio je i na Vladinu odluku o nabavi eskadrile višenamjenskih borbenih aviona Rafal.

Sutra očekujemo kvalitetnu raspravu i na temu Hrvatske vojske i sposobnosti Oružanih snaga, daljnjih ulaganja i razvoja te sve druge uobičajene teme kad je riječ o Vijeću za obranu i nacionalnu sigurnost, rekao je Plenković.

Cijepljenje se ponovno dinamizira 

Dodao je da su ministri Davor Božinović i Vili Beroš izvijestili o protuepidemijskim mjerama koje se poduzimaju te još jednom apelirao na građane da se cijepe, jer je to najbolji i najučinkovitiji način zaštite od koronavirusa.

Plenković je podsjetio kako se nalazimo u jeku četvrtoga vala epidemije.  Napomenuo je kako je u subotu bio s ministrom zdravstva Vilijem Berošem u KBC Dubrava, poručivši neka svi oni koji pretendiraju da je to ‘karijes ili gripa’, da ‘korone nema’, neka si samo zamisle da 15 sekundi pogledaju pacijente na respiratoru u intenzivnoj njezi koji se bore za svaki udah.

Kada to vidi netko tko nastoji negirati bolest koja je uzela pet milijuna života, koja će uzeti 10 tisuća života u Hrvatskoj, taj se onda tako ne bi ponašao. Takvi su stavovi loši, ignorantski, politikantski, ocijenio je Plenković, procijenivši  ustvrdivši da to kod ogromnog broja naših građana ne može proći.

“Uvjeren sam da velika većina ljudi zna o čemu se radi”, rekao je Plenković  dodavši kako se ponovno dinamizira cijepljenje. Nadam se da će se ubrzati još rekao je Plenković te ponovno pozvao sve građane da se cijepe.

Hrvatska Vlada i HDZ će maksimalno promovirati tranziciju smanjenje uporabe fosilnih goriva i okretanje niskougljičnim izvorima energije u godinama koje dolaze, najavio je Plenković vezano uz klimatsku konferenciju u Glasgowu.

Plenković je napomenuo kako su u HDZ-u odlučili vezano uz presudu Vrhovnog suda kojoj je stranka pravomoćno osuđena, da neće preispitivati njezinu ustavnost na Ustavnom sudu, jer je procijenjeno da to nije potrebno. Zaključio je da je ta priča u pravnom i u smislu obveze stavljena “ad acta”. (Hina)

Ured predsjednika: Plenković danas otišao najdalje u politizaciji Hrvatske vojske

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari