Connect with us

Politika

Plenković: Osudili smo napad Hamasa, ali ponovili važnost humanitarnog prava

Objavljeno

-

Foto: Hina

Osudili smo teroristički napad Hamasa, ali i ponovili važnost pridržavanja normi humanitarnog i međunarodnog prava, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković nakon radnog ručka s predsjednikom i članovima Svjetskog židovskog kongresa u utorak u Zagrebu.

Sastanak Izvršnog odbora Svjetskog židovskog kongresa (WJC) održan je u Zagrebu u okviru hrvatskog predsjedanja Međunarodnim savezom za sjećanje na holokaust (IHRA).

Na radnom ručku bio je predsjednik WJC-a Ronald Lauder, koji je Hrvatsku nazvao “jednim od najboljih prijatelja”, i brojni članovi te organizacije, a osim premijera Plenkovića nazočili su i brojni pripadnici hrvatskog političkog i javnog života.

“Ovaj posjet WJC-a bio je prije svega zamišljen kao snažna podrška Hrvatskoj kao zemlji koja trenutno predsjeda IHROM-om”, rekao je premijer Plenković u izjavi, dodajući da kada je on dogovaran “nismo ni slutili da će biti održan samo deset dana nakon terorističkog napada Hamasa na Izrael”.

Stoga su i teme bile nešto drugačije. “Osudili smo teroristički napad Hamasa, ponovili pravo Izraela na sigurnost i samoobranu, ali i na pridržavanje normi humanitarnog i međunarodnog prava”, kazao je premijer.

Dodao je da će na tu temu kasnije tijekom dana biti održan i izvanredan video sastanak Europskog vijeća.

Sastanak s čelništvom WJC-a bio je “iznimno koristan za odnose Hrvatske s Izraelom, ali i sa brojnim židovskim organizacijama diljem svijeta”, naglasio je Plenković. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas