Connect with us

Hrvatska

Plenković osudio ‘cirkuse’ oko nošenja maski u školama

Objavljeno

on

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u četvrtak potpuno neprihvatljivim “cirkuse s odbijanjem nošenja maski u školama”, apelirao na sve da se suzdrže od takvih aktivnosti u okolnostima pandemije i pozvao MUP da osigura nesmetan rad škola i primjeren dolazak roditelja i djece u škole.

“Potpuno su neprihvatljivi ovi cirkusi, od onog pred školom u Krapinskim Toplicama do šarlatanstva gradonačelnika Sinja Mire Bulja o tome da djeca u sinjskim školama ne trebaju nositi maske, što su ravnatelji sinjskih škola odbili”, istaknuo je Plenković na sjednici Vlade i najavio da će po tom pitanju djelovati i splitsko-dalmatinski Stožer civilne zaštite.

Ne dolazi u obzir remećenje normalnog funkcioniranja škola

Pozvao je na suprotstavljanje takvim pojavama koje ne dolaze u obzir u školama, jer remete normalno funkcioniranje škola, te ometaju drugu djecu i roditelje.

Poslao je poruku ohrabrenja ravnateljima i pozvao ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da omogući sigurnost i nesmetan rad svih škola i dolazak roditelja i djece onako kako je to primjereno u okolnostima pandemije.

Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da u posljednja dva dana raste broj novooboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina, ona je sada izjednačena s novooboljelima od 30 do 39 godina koji su bili najzastupljeniji u dnevnoj raspodjeli novooboljelih do 13. rujna.

S obzirom na početak nove školske godine, visoku zaraznost delta soja, kao i činjenici da su djeca najčešće asimptomatski nositelji virusa, Beroš je pozvao nastavno osoblje da se cijepi.

U posljednja 24 sata udio novooboljelih u broju testiranih je 12,74 posto, 628 pacijenata je na bolničkom liječenju, a pomoć respiratora potrebna je za 72 pacijenata.

Po izvješću za 14. rujna, od ukupnog broja novooboljelih necijepljeno ih je bilo 82 posto, a 77,4 posto hospitaliziranih nije bilo cijepljeno. Isto tako nije bilo cijepljeno devet od deset osoba  kojima je bila potrebna pomoć mehaničke ventilacije.

Cijepljeno 84,16 posto liječnika i 62 posto medicinskih sestara

S jučerašnjim danom u Hrvatskoj je barem jednom dozom cijepljeno 52,38 posto odraslog stanovništva, za 49,17 posto odraslih cijepljenje je završeno.

U zdravstvenom sektoru do sada je cijepljeno 84,16 posto liječnika i 62 posto medicinskih sestara, te nešto više od 66 posto zdravstvenih suradnika.

Ministar je upozorio da se u Hrvatskoj nastavlja rast broja novooboljelih i hospitaliziranih, a oboljeli dijele jednaku dijagnozu, ali i poražavajuću činjenicu da većina njih nije cijepljena.

U proteklih tjedna dana više od 420 osoba moralo je ostati na bolničkom liječenju, njih više od 77 posto nije bilo cijepljeno.

“Odluku o cijepljenju treba prepustiti struci, to jako dobro znaju Englezi, Danci i Portugalci koji su ostvarili visoku procijepljenost populacije i omogućili ukidanje najvećeg broja restrikcija te se vraćaju normalnom životu. Hrvatska može i zna bolje, pozivam građane da se cijepe i nastave s pridržavanjem epidemioloških mjera”, poručio je Beroš.

Izvijestio je da se intenzivno obavljaju pripreme za proizvodnju zmijskog protuotrova u Imunološkom zavodu, koja će biti ponovno pokrenuta iduće godine. To će biti i tema sutrašnjeg sastanka s gradonačelnikom Svete Nedelje, najavio je.

Šest novih odluka Nacionalnog stožera

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je kako je od zadnje sjednice Vlade Nacionalni stožer civilne zaštite donio šest novih odluka na nacionalnoj razini u trajanju do 30. rujna.

Uz tri odluke kojima se produljuju mjere koje se odnose na obavezo korištenje zaštitne maske, rad trgovina i organizaciju javnog prijevoza, stožer je donio odluku o obaveznom posjedovanju EU digitalne covid potvrde za popisivače i kontrolore u popisivanju stanovništva.

Izmijenjena je i odluka o okupljanju, kojom  je dopušteno održavanje sajmova i drugih gospodarskih i turističkih događanja u zatvorenim prostorima uz uvjet da u te prostore ulaze samo osobe koje posjeduju covid potvrde.

Novina je i da će se državljanima trećih zemalja koji dolaze u Hrvatsku iz turističkih razloga odobriti ulazak u zemlju uz predočenje potvrde o rezervaciji smještaja. I dalje moraju posjedovati negativan nalaz PCR testa ne stariji od 72 sata.

U proteklih tjedan dana inspektori su proveli 16.182 nadzora. Zbog kršenja mjera i odluka stožera izdali su dva prekršajna naloga, 18 obavijesti o počinjenju prekršaja, 10 usmenih rješenja, podneseno je 11 optužnih prijedloga i naplaćene su tri novčane kazne, izvijestio je Božinović. (Hina)

Miro Bulj: Stožer je preuzeo ulogu upravljanja državom, ovo je diktatura

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR