Pratite nas

Hrvatska

Plenković: Ove godine 98 posto manje opožarenoga područja u Hrvatskoj nego lani

Objavljeno

na

Foto: MORH / M. Čobanović

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama gdje je istaknuo kako su ove godine učinjeni ogromni iskoraci u protupožarnim aktivnostima te je za 98 posto manje opožarenoga područja nego u istom razdoblju lani.

“Možemo reći da je u svojevrsnom ‘prolaznom vremenu’ provedbe vladina programa protupožarne sezone u odnosu na 2017. čak 98 posto manje površina bilo pod požarima nego što je to bilo prošle godine. Naučili smo lekcije iz 2017.” istaknuo je Plenković, ali je i upozorio da u nastavku sezone treba ostati “budan.”

Plenković smatra da su smanjenu požara pridonijeli povoljniji vremenski uvjeti, ali je ocijenio i da su napravljeni ogromni iskoraci u zaštiti od požara koji su pridonijeli povoljnijoj požarnoj sezoni.

Plenković: Ove godine sustav protupožarne zaštite funcionira bolje nego lani

“Povoljniji vremenski uvjeti su jedna okolnost, međutim ne i jedina, a okolnost je i da je vidno unaprijeđena koordinacija i suradnja svih akter ovoga procesa” rekao je Plenković . Ocijenio je kako ove godine sustav protupožarne zaštite funkcionira bolje nego prošle godine te da je brzina reakcije sada puno adekvatnija.

“Žao mi je zbog ozljede vatrogasca koja se dogodila noćas na Braču, međutim to pokazuje koliko su ljudi spremni i tijekom noći ići u požrtvovne akcije,” rekao je Plenković. Dodao je kako će vlada nastaviti osnaživati sustav protupožarne zaštite te će se, kroz proračunska sredstva i iz Europskih fondova, “naša tehnička sposobnost kontinuirano dizati na višu razinu”, te kako je činjenica da je protupožarni sustav unaprijeđen brojnim bespilotnim letjelicama, dronovima i kamerama.

Važna uspostava glavnog operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama

Odgovarajući na novinarska pitanja Plenković je istaknuo kako je upostava glavnog operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama važna činjenica zbog koje je manje požara u odnosu na prošlu godinu.

Kao primjer učinkovitijega protupožarnog ovogodišnjeg angažmana u odnosu na prošlogodišnji, Plenković je spomenuo nedavni požar kod Omiša u kojem su izgorjela dva vatrogasna vozila, ali su u roku od 24 sata iz unutrašnjosti Hrvatske dopremljena dva druga vatrogasna vozila kao privremeno rješenje.

“Ne može se očekivati da se u roku od 24 sata kupe dva vatrogasna vozila, ali mi ćemo osigurati da Omiš ima odgovarajuća financijska sredstva u idućoj sezoni a dizat ćemo kapacitete i ostalih gradova i općina kojima je potrebna dodatna tehnika,” poručio je Plenković koji smatra da za vatrogasce treba nabaviti prava i kvalitetna odijela.

“Mislim kako se naš sustav Domovinske sigurnosti pokazao da kvalitetno funkcionira i kroz zakonodavni okvir, operativnu suradnju, financijska sredstva, i ono što je najvažnije-kroz visoku požrtvovnost, angažman i moral svih koji su uključeni,” istaknuo je Plenković.

Na pitanje što je napravljeno na terenu u situacijama kada nema goriva za protupožarna vozila na prilazima većim gradovima poput Splita, Plenković je odgovorio kako “što se tiče goriva sustav generalno gledajući funkcionira, a ako negdje ima poteškoća to će se riješiti.”

U odgovoru na pitanje koje se odnosilo na čišćenje zapuštenih poljoprivrednih površina radi preventivnoga sprječavanja požara, Plenković je istaknuo kako Ministarstvo poljoprivrede ne može prisiliti nekoga da svoje imanje riješi potencijalnih rizika.

“Ovdje moram apelirati na visok stupanj odgovornosti svih građana. Ne možemo se ponašati na riskantan način u trenutku kada su visoke temperature, kada je raslinje suho i puše vjetar, jer u tim situacijama ne treba paliti vatru,” rekao je.

Potpredsjednik Vlade i ministra obrane Damir Krstičević istaknuo je na sastanku u Centru za koordinaciju, vođenje i gašenje požara kako su prošle godine uočeni nedostatci u protupožarnoj zaštiti te je ove godine poduzeto niz aktivnosti kako bi se smanjile opasnosti od požara.

“Ove godine prvi put koristimo bespilotne letjelice za izviđanje,” rekao je Krstičević i upozorio kako se ne smijemo opustiti u nastavku požarne sezone.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako jedo sada u ovoj godini 75 posto manji broj požara u odnosu na isto prošlogodišnje razdolje.

“Iako je smanjen broj požara ove godine smo za 24 posto povećali otkrivenost kaznenih i prekršajnih mjera, to jest prijavljeno je 26 osoba,” izjavio je Božinović te dodao kako je do sada obavljeno 1340 protupožarnih inspekcija.

Najavio je kako će se financijskim sredstvima iz fondova EU u iznosu od 31,5 milijuna kuna financirati nabava telekomunikacijske opreme za sve službe, a naročito za vatrogastvo, te kako se planiraju nabaviti 94 vatrogasna vozila u vrijednost od 257 milijuna kuna.

Glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković upoznao je premijera Plenkovića s tehnologijom i opremom koju posjeduje Centar za koordinaciju, vođenje i gašenje požara u Divuljama istaknuvši kako ta tehnika i oprema omogućavaju da se sve informacije glede požarnih opasnosti slijevaju u taj centar, a time se ubrzava donošenje odluka za angažman i smanjuje troškove.

“Imamo snage koje su u svakome trenutku spremne reagirati,” naglasio je Tucaković i izvijestio premijera kako u centru tijekom 24 sata uvijek radi deset ljudi. (Hina)

Foto: MORH / M. Čobanović

Foto: MORH / M. Čobanović

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Hrvatska

Plenković: Iz odluke Ustavnog suda ne proizlazi obveza dvojezičnih ploča u Vukovaru

Objavljeno

na

Objavio

Premijer Andrej Plenković kazao je u petak da iz nedavne odluke Ustavnog suda, koji je zaključio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti, ne proizlaze pravne obaveze poput dvojezičnih ploča.

“Stvari su vrlo jasne. I vlada i gospodin Penava poštuju odluku Ustavnog suda, tu nema nikakvih dilema”, rekao je Plenković u petak na zasjedanju Odbora za vanjsku politiku i europske poslove, odgovarajući na pitanje Joška Klisovića (SDP) o toj temi. Dodao je kako se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom telefonski čuo u četvrtak.

“Prema našem tumačenju odluke Ustavnog suda iz nje ne proizlazi pravna obveza primjerice koja se tiče dvojezičnih ploča, to tamo ne piše”, rekao je premijer.

“Ono što će se događati i što je jasno, temeljem odluke Ustavno suda, jest da će gradsko vijeće gara Vukovara održati raspravu o stanju dijaloga, razumijevanja, snošljivosti i odnosa u gradu između Hrvata kao većinskog naroda te predstavnika srpske i drugih manjina, a potom će se sukladno ocjeni tog stanja razmotriti kako, kada i na koji način se može širiti katalog prava koji se odnosi na srpsku manjinu”, naglasio je Plenković i dodao kako je to i stav vukovarskog gradonačelnika.

Premijer je kazao kako je Penavin politički stav da se u Hrvatskoj trebaju riješiti neka zaostala pitanja iz Domovinskog rata, poput odgovornosti za ratne zločine, “što je jasan politički stav”.

“To su usporedni procesi koje ne vode ni vlada niti političke stranke, za te procese su nadležna odgovarajuća tijela u Hrvatskoj”, zaključio je premijer.

(Hina)

 

Pupovac: ‘Nekima smeta ZDS, za njega ima mjesta, ali za ćirilicu ne…’

 

 

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Hrvatska

Borbeni dvojac HRZ-a izvršio presretanje zrakoplova

Objavljeno

na

Objavio

Foto: HRZ / M. Karačić

Dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske te uspješno izvršio presretanje zrakoplova

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu, u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC) u petak, 19. srpnja 2019. dežurni borbeni dvojac Hrvatskog ratnog zrakoplovstva bio je angažiran u zaštiti i nadzoru zračnog prostora Republike Hrvatske.

Naime, privatni izraelski business jet ušao je u hrvatski zračni prostor iz pravca Bosne i Hercegovine s namjerom preleta prema Italiji.

Hrvatska kontrola zračne plovidbe nije uspjela uspostaviti komunikaciju i potvrditi identitet zrakoplova nakon čega je CAOC TJ kao nadređeno zapovjedništvo, angažiralo dežurni borbeni dvojac HRZ-a za provjeru identiteta zrakoplov, priopćio je MORH

Zrakoplov su presreli u međunarodnim vodama prije granice s Republikom Italijom nakon čega su piloti HRZ-a izvršili pozitivni identifikaciju te ispratili zrakoplov iz zračnog prostora Republike Hrvatske.

Po odobrenoj proceduri, pripadnici HRZ-a sletjeli su u Pulu gdje je u tijeku dopuna gorivom i priprema za povratak u Zagreb.

Cijeli postupak je u skladu s procedurama za slijetanje na alternativni aerodrom te predstavlja uobičajen postupak u takvim situacijama.

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari