Connect with us

Gospodarstvo

Plenković – Ovo su najvažniji pregovori za idućih sedam godina

Objavljeno

-

isječak/FB

Pregovori o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) i planu za oporavak politički su najvažniji za idućih sedam godina razvoja EU-a i bit će potrebna visoka razina političke zrelosti da bi se došlo do dogovora, izjavio je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Spremni smo krenuti u pregovore za koje vjerujemo da su politički najbitniji za idućih sedam godina razvoja i funkcioniranja EU-a.

Založit ćemo se za hrvatske interese, za mogućnost financiranja našeg nacionalnog programa oporavka, projekata koji će nam omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj, razvoj hrvatske poljoprivrede i investicija u digitalno i zelenu ekonomiju te sve ono što je vezano za budućnost i za praćenje koraka s 4. industrijskom revolucijom”, rekao je Plenković po dolasku prvi fizički sastanak na vrhu nakon pet mjeseci pauze zbog pandemije koronovirusa.

Ovo je i prvi samit bez fizičke nazočnosti novinara. U zgradi Europskog vijeća samo je nekoliko kamermana i fotoreportera, a čelnici daju uobičajene izjave pred sam početak samita u kamere koje je moguće pratiti uživo.

Plenković je dodao kako se nada će svi čelnici zemalja članica “pokazati visok stupanj političke zrelosti kako bismo poslali ključnu poruku svim našim građanima, svim članicama EU-a, a s našeg aspekta osobito građanima Republike Hrvatske”.

Plenković je također rekao da je Hrvatska u proteklom razdoblju završila svoje predsjedanje Vijećem EU-a, na “najneobičniji način, spriječena višom silom da održi niz sastanaka, ovdje u Bruxellesu, Strasbourgu, Luxembourgu, a najviše u Hrvatskoj”.

Podloga za raspravu na samitu je prijedlog predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela. On je u tom dokumentu, tzv. pregovaračkoj kutiji, predložio  Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje 2021. do 2027. godine u iznosu od  1074 milijardi eura, 26 milijardi eura manje od prijedloga Komisije, ali je zadržao  prijedlog plana za oporavak u iznosu i obliku u kojem ga je predložila Komisija.  Plan za oporavak nazvan “EU sljedeće generacije” (NGEU) predložen je u iznosu od 750 milijardi eura – 500 milijardi koje bi se dodjeljivale kao bespovratna pomoć i 250 milijardi kao zajmovi.

Plenković: Hrvatska očekuje dvostruko veći iznos od onoga što je dosad imala od EU-a

Sastanak čelnika zemalja članica održava se u najvećoj prostoriji u zgradi Europskog vijeća, koja u normalnim okolnostima može primiti 330 ljudi. Predviđene su stroge mjere, kako bi se na najmanju moguću mjere svela mogućnost zaraze. Svi sudionici ulaze u s maskama, nema protokolarnih rukovanja.  Broj članova nacionalnih izaslanstava ogranen je na šest, dok je uobičajeni prosjek 19 članova.  (Hina)

Ovo su najvažniji pregovori za idućih sedam godina te se nadam da ćemo svi pokazati visoki stupanj političke zrelosti kako bismo poslali ključnu poruku zajedništva svim građanima ??. Naši stavovi su jasni – sredstva koja ispregovaramo želimo iskoristiti za financiranje nacionalnog programa oporavka i projekata koji će omogućiti ravnomjeran regionalni razvoj te ulaganja u sve ono što je potrebno za praćenje koraka s četvrtom industrijskom revolucijom, kazao je Plenković.

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari