Pratite nas

Politika

Plenković i Pejčinović Burić: euro, Schengen i OECD hrvatski su vanjskopolitički prioriteti za 2018.

Objavljeno

na

Približavanje Hrvatske eurozoni, schengenskom prostoru i Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) tri su glavne vanjskopolitičke točke za nadolazeću godinu, istaknuli su u srijedu premijer Andrej Plenković i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić na svečanom primanju za predstavnike Diplomatskog zbora u Zagrebu.

“Tri točke naših ambicija u godinama koje su pred nama su približavanje onim kriterijima koji su potrebni za preuzimanje eura kao valute, naša želja da budemo dio schengenskog prostora, te članstvo u OECD-u kao realno gledajući zadnjoj organizaciji kojoj Hrvatska u ovom trenutku može pripadati”, naglasio je premijer Plenković na domjenku kojemu su, osim pripadnika Diplomatskog zbora, prisustvovali predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ministri i predstavnici vjerskih zajednica, poslovnog svijeta i krovnih sindikata.

“Siguran sam da ćemo tijesnom suradnjom predsjednice, Sabora, diplomacije i drugih aktera u društvu ispuniti te ciljeve i da će oni donijeti ono što nam je najbitnije, a to je kvalitetniji život svih naših građana”, poručio je premijer okupljenima u Državnoj rezidenciji u Visokoj ulici.

Plenković je rekao kako je godina iza nas bila “zaista izazovnija nego što je bilo tko planirao”, ne samo zbog pokušaja provedbe niza mjera planiranih u političkom programu, nego i zbog suočavanja s “određenim nasljeđenim pitanjima, pa i svojevrsnim kriznim upravljanjem”.

“Naročito mi je drago da smo našim angažmanom kroz Zakon o izvanrednoj upravi u trgovačkim društvima od sistemskog značaja spriječili jednu ozbiljnu gospodarsku krizu u zemlji, jedan domino efekt za naše gospodarske subjekte i financijski sustav”, kazao je premijer, naglasivši kako je to omogućilo nikad uspješniju turističku sezonu i nastavak kvalitetnih makroekonomskih trendova.

Kao osobito važnu Plenković je naglasio želju za “gradnjom tolerantnog, uključivog društva u kojem se poštuju ljudska prava, sloboda medija, pravo govora i kritike, te u kojemu su manjine čvrsto zaštićene i integrirane u društvo”.

Šefica diplomacije poručila je kako hrvatski prioriteti u idućoj godini ostaju isti – daljnje jačanje i razvijanje Europske unije, njezino proširenje na jugoistok Europe, aktivno sudjelovanje u međunarodnim institucijama, ali i snažnija suradnja s euroazijskim prostorom, Afrikom, Latinskom Amerikom i Australijom.

Hrvatska je u 2017. započela angažman unutar Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u kojemu će biti do 2019. godine, a od svibnja do studenog iduće godine predsjedat će Odborom ministara Vijeća Europe, podsjetila je Pejčinović Burić.

Također, u godini na isteku Hrvatska je predsjedala Procesom suradnje u jugoistočnoj Europi, a 2018. predsjeda Srednjoeuropskom inicijativom koju će “pokušati još više oživjeti i dati joj bolji sadržaj”, rekla je ministrica.

Hrvatska se 2017. počela intenzivno pripremati za predsjedanje Vijećem EU-a koje ju očekuje 2020. godine što će biti “velika matura za našu diplomaciju i javnu administraciju”, smatra ministrica, koja je dodala kako je započet i rad na pripremama za članstvo u OECD-u.

Od preostalih prioriteta ministrica je spomenula inicijativu “Kinu+16” koja uključuje zemlje središnje i istočne Europe i Kinu, te je izrazila nadu da će Hrvatska u narednom razdoblju preuzeti predsjedanje tom inicijativom. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Politika

Svi članovi HSS-a Drenje dali neopozivu ostavku i traže Beljakovu ostavku

Objavljeno

na

Objavio

Na svojoj sjednici održanoj (21. siječnja 2020. svi članovi Općinske organizacije HSS Drenje dali su neopozivu ostavku na sve stranačke dužnosti.

Ujedno Željko Fabric koji je obavljao dužnost predsjednika OO HSS Drenje, Vanesa Pataki – tajnica i Anamarija Mikešić – potpredsjednica, nastavit će obnašati dužnosti članova Općinskog vijeća Drenje, dok zamrzavaju sve dužnosti unutar HSS-a dok je predsjednik Krešo Beljak i ostaju obični članovi najstarije stranke u Hrvata.

Uzrok takvoj odluci je sveukupna politika koju trenutno provodi HSS na čelu s Krešom Beljakom, a koja nanosi izravnu štetu članovima i simpatizerima HSS-a u općini Drenje i šire te ih onemogućava u radu.

Podsjećamo da je u zadnjih nekoliko godina, upornim i strpljivim radom te obnovom djelovanja HSS na području Drenja postigao ugled među stanovništvom ali i zavidne izborne rezultate, Međutim, politikom koju provodi predsjednik HSS-a Krešo Beljak, ugled se neprestance urušava, a naši članovi HSS-a jednostavno ne podržavaju takvu politiku i ne žele biti sudionici daljnjeg urušavanja stranke i pomagači u uništenju koje Beljak sa suradnicima provodi. Većina članova OO HSS-a Drenje traže da se ispišu iz članstva. Njegove izjave najoštrije osuđujemo i neprihvaćamo izvinjenje.

“Ne podržavamo i ne želimo sudjelovati u povratku u najmračnije doba raznih političkih nacističkih i komunističkih diktatura u Hrvatskoj.

Beljak ubija demokraciju u HSS-u i na hrvatskoj političkoj pozornici, a učinio je sve da HSS nema veze sa selom i tradicionalnim vrijednostima iako je sav HSS-ov put prožet idejama konzervativnih političkih vrijednosti poput Boga, obitelji, hrvatstva ili sloge.”, istaknuo je sad već bivši predsjednik OO HSS-a Željko Fabric.

dr. Hrvoje Tomasović pozvao branitelje: Oduprimo se ‘njihovoj’ Hrvatskoj, totalitarizmu i političkoj agresiji koju širi Beljak

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Politika

Bačić: Sutra odluka o datumima i postupcima za provedbu izbora u HDZ-u

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić izjavio je da će se u petak održati sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj će biti donesena odluka o datumima i postupcima za provođenje unutarstranačkih izbora.

U izjavi novinarima prije radne sjednice HDZ-ova Kluba zastupnika u Slavonskom Brodu Branko Bačić je rekao kako je uvjeren da će unutarstranački izbori u HDZ-u biti praznik demokracije.

“Želimo da se naši unutarstranački izbori održe na vrlo visokoj demokratskoj razini, koja će svakako doprinijeti snaženju HDZ-a”, dodao je.
Na upit novinara hoće li aktualni predsjednik HDZ-a Andrej Plenković imati protukandidata rekao je kako će to vidjeti kada se raspišu izbori i krene u kampanju.

“Svi koji mogu, koji se odluče, HDZ će im omogućiti ravnopravnu utakmicu”, poručio je Bačič.
Na upit nazoče li sjednici svi HDZ-ovi saborski zastupnici Bačić je rekao kako neki nisu mogli doći iz opravdanih razloga, jer imaju druge obveze, ili su na službenom putu, ali da će vrlo veliki broj članova kluba biti na sjednici u Slavonskom Brodu.

Komentirajući današnji posjet premijera Andreja Plenkovića tvrtki “Đuro Đaković” saborski zastupnik Pero Ćosić izrazio je zadovoljstvo što je Vlada dala jamstvo toj tvrtki, Ocijenio je kako to neće biti samo gašenje požara, već da će nastavak proizvodnje u toj tvrtki biti pokretač razvoja te sredine.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas rekao je da će na unutarstranačkim izborima podržati aktualnog predsjednika Andreja Plenkovića.

Uskoro dolaze parlamentarni izbori i tada će svi koji su u oporbi imati priliku predstaviti hrvatskom narodu što imaju za reći, a s druge strane će biti Andrej Plenković, koji će prezentirati sva postignuća Vlade. Vjerujem da će tada svi komentari skeptika postati bespredmetni i da će narod dati podršku HDZ-u, dodao je Milas.

Uz saborske zastupnike HDZ-a i premijera Plenkovića sjednici nazoče i brojni ministri u hrvatskoj Vladi i stranački dužnosnici. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati
Sponzori

Komentari