Plenković i Petrov izrazili zadovoljstvo postignutim dogovorom

3

Čelnici HDZ-a i Mosta Andrej Plenković i Božo Petrov obratili su se medijima u Hrvatskom saboru.

Prvi se obratio Plenković.

“Još jednom čestitam svima Dan neovisnoti i zahvaljujem akademiku Reineru na ovom prijemu. Nakon izbora vodili smo temeljite, prijateljske, partnerske razgovore i postigli dogovor oko svih bitnih pitanja, počevši od sedam točaka koje je Most jasno i prije artikulirao. Naši stručnjaci će na tome raditi i nekoliko idućih dana.

Dogovorili smo model rotirajućeg predsjednika Sabora, prve dvije godine bit će to Božo Petrov, a druge dvije predstavnik HDZ-a. Riječ je o kompromisu koji najbolje izražava jasno izraženu volju birača i odražava našu programsku bliskost. Bit će to stabilna Vlada i htio bih zahvaliti Petrovu i suradnicima koji su s nama radili na ovom dogovoru”.

Zatim se obratio Petrov.

“Čestitam svima Dan neovisnosti. Napravljen je kompromisni dogovor između HDZ-a i Mosta, svima je podjednako dobro i podjednako loše. Zbog načina na koji su vođeni pregovori možemo očekivati stabilnu Vladu. Čestitao bih HDZ-u i gospodinu Plenkoviću što su prepoznali dobrobit sedam Mostovih jamstava. Vjerujem da će se sve ovo i napraviti i mogu reći da nam je drago što će Most participirati u izvršnoj vlasti. Nastavit ćemo sa svojim smjerom”, rekao je Petrov.

Most će imati potpredsjednika vlade koji će biti i ministar uprave. Dobili su i Ministarstvo unutarnjih poslova, pravosuđa i zaštite okoliša. “Što se tiče broja potpisa, računamo na Mostovih 15, imamo 90 potpisa, a možda još netko pristupi do ponedjeljka”, rekao je Plenković.

“Sve tri najvažnije funkcije ne pripadaju jednoj stranci, to je dogovoreno. Htjeli smo da predsjednik Sabora prve dvije godine bude jedan od članova Mosta kako bi održali to povjerenje”, kazao je Plenković.

“Ne radi se o bilo kakvoj kontroli, nadam se da je to vrijeme završeno, ono što je bilo u prošloj Vladi je završeno, želimo da se promjene dogode. Predsjednik Sabora stavlja točke na dnevni red i potiče reforme. Most i HDZ žele ponijeti još više odgovornosti, smatramo da imamo kvalitetna rješenja i popis stvari koje treba riješiti. HDZ-u je nakon izbora pripao 71 mandat, Mostu 13 i vjerujem da će nakon dogovora biti stabilna Vlada”, ustvrdio je Petrov.

“Nakon izbora 11. rujna kad je narod dao većinsko povjerenje HDZ-u i znatno povjerenje Mostu, i zato smo se konsenzualno dogovarali s Mostom. Imali smo i druge opcije, ali smo htjeli s Mostom. S potporom manjinskih zastupnika, što je za mene posebno važno, da će takav aranžman biti stabilan. Načelno smo donijeli odluku o tome tko će preuzeti mjesto predsjednika Sabora nakon dvije godine, ali budući da je to tek za dvije godine – strpimo se malo. Izgradili smo odnos povjerenja i partnerstva i to je bitno za političku kulturu. Bit će određenih modifikacija oko ministarstava, ali o tome ćemo idući tjedan, nakon konzultacija kod Predsjednice. Potpredsjednika Vlade iz redova HDZ-a bit će troje, jedan iz Mosta, ali o svemu tome ćemo idući tjedan”, jasan je bio Plenković.

Novinari su pitali je li ovo suradnja ili koalicija.

“Za nas je suradnja s HDZ-om, a koalicija za nas znači da na svaki oblik pristajemo što predloži partner. Ne vidim da se na takav način pokušalo razgovarati i veseli me. Davali su se argumenti i prihvaćali argumenti. Sam oblik riječi za suradnju može biti koalicija, ali mi ga izbjegavamo, ovo je jedna kvalitetna suradnja”, zaključio je Petrov.

facebook komentari

 • josip

  sad ce petrov sve razoriti kao i prije

 • Silvija Škontra

  “Nastavit ćemo sa svojim smjerom”, rekao je Petrov.”
  Sve je rečeno.

 • Maks

  Zamjeniti akademika Reinera s polupismenim trgovackim putnikom iz Metkovica nije vam na pohvalu. Bez reformi u pravosudju i MUPu sve ostaje isto, predali ste vlast Petrovu , Orepicu , Cvitanu , Sprlji… ti ce nastaviti gdje je stao Ostojic – stititi SDP a progoniti koalicijske “partnere. Cuprija je apsolutni pobjednik ovih pregovara , dobili su vlast kako su i htjeli, akademik Bulj nadmudrio “akademika Stiera i drugove …