Pratite nas

Razgovor

Plenković: Planiramo rebalans proračuna kako bi više sredstava izdvojili za demografiju

Objavljeno

na

O aktualnim političkim i društvenim temama s premijerom Andrejom Plenkovićem u Banskim dvorima razgovarao je Damir Smrtić.

Premijer Plenković je izrazio zadovoljstvo sjednicom Vlade održanom u jučer u Splitu. Odbacio je optužbe da novim statutom stranke želi učvrstiti svoj status u stranci i riješiti se nepoželjnih. “Nema takvih želja. Ja sam kazao da nam treba novi statut, prilagoditi ga 2018. Napravljen je jedan konzistentan tekst koji dalje demokratizira stanje u stranci.

Mislim da će jedna demokratizacija tijela pridonijeti daljnjoj učinkovitosti  i da ogdovorimo na ono za što stranka postoji, a to je da se bavi općim dobrom i boljitkom hrvatske države. On će se usvojiti s velikom većinom, uvjeren sam”, kazao je Plenković.

Dodao je kako su sve reakcije i sugestije korisne. Radna skupina će konsolidirati tekst u idućim danima, a vjerujem da će 26. svibnja na izvještajnom saboru stranke biti prihvaćen, istaknuo je Plenković.

Na pitanje kakvi su njegovi odnosi s predsjednicom rekao je da je u dobrim odnosima s Predsjednicom. “Komunicirano, surađujemo. Neki dan smo razgovarali o šefovima konzularnih misija, o demografskoj revitalizaciji zemlje. Smatram da su inicijative svih dionika u društvu dobrodošle. Nažalost, problem demografije nije od jučer. Njega pratimo već nekoliko desetljeća. On je svojstven i drugim zemljama”, napomenuo je.

“Činimo sve što možemo da se taj problem riješi i da se poveća prirodni priraštaj. Kao vlada u zadnjih godinu dana podigli smo roditeljske i rodiljne naknade, subvencionirali smo stambene kredite za mlade, investirali u izgradnju vrtića… I sve druge inicijative ćemo zajednički razmotriti”, rekao je premijer Plenković.

Potvrdio je kako se nakon 1. srpnja planira rebalans proračuna kako bi se više sredstava izdvojilo za demografske projekte.

Govoreći o sjednici Vlade u Splitu, premijer je rekao kako se kvalitetnom pripremom i suradnjom s gradonačelnikom Androm Krstlovićem Oparom i županom Bobanom radilo na tome da ova sjednica vlade ne bude samo simbolična već da bude sadržajna. “Velik broj projekata je usmjeren na razvoj projekata prometne infrastrukture. Ako se realiziraju ti projekti Split će prodisati.

Puno je projekata koji se tiču darovanja državne imovine, poboljšanja zdravstvene zaštite… Slično je bilo i u prosincu u Osijeku kad je milijarda kuna išla samo za Osječko-baranjsku županiju a potpisano je još niz ugovora za druge slavonske županije. Slična situacija je bila i u Kninu, Sisku i Vukovaru, rekao je premijer te dodao da namjerava nastaviti s takvom politikom”, kazao je.

Naglasio je kako je država u prošloj godini prvi put imala suficit te prvi je put zaradila više nego što je potrošila. Prema premijerovim riječima, to je rezultat fiskalne discipline. “S ovako velikim suficitom pokazali smo da možemo odgovorno voditi državne financije. To je vrlo važno za smanjenje javnog duga i podržavanje gospodarskog rasta”, istaknuo je.

Premijer vjeruje da će to potaknuti ukupni gospodarski rast. Pohvalio se kako je refinanciranjem duga cestovnog sektora država na kamatama uštedjela 50 milijuna kuna. Pad industrijske proizvodnje ne smatra zabrinjavajućim, no ministarstva gospodarstva i financija su dobili zadatak pronaći uzroke. Pad nezaposlenosti pripisuje prvenstveno vladinim mjerama aktivne politike zapošljavanja. (HRT)

Što vi mislite o ovoj temi?

Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Ronko: Davor Bernardić treba otići, ali se bojim da je već kasno

Objavljeno

na

Objavio

Svjedoci smo najveće političke krize ove Vlade. Preispituje se i politička odgovornost premijera Andreja Plenkovića. Zbog afere “Hotmail” već je morala otići potpredsjednica Martina Dalić. Oporbi to nije dovoljno – zaziva nove izbore.

I baš dok SDP zahtijeva raspuštanje Sabora, gubi još jednog člana – zastupnika Zdravka Ronka, koji je gostovao u HRT-ovoj Temi dana.

Rekao je da je njegovo nezadovoljstvo od trenutka kada je otišao Zoran Milanović. Neki dan sam s njih razgovarao i rekao sam mu da je kriv što je ono napravio jer je iza toga nastao problem koji je sve veći u SDP-u, rekao je Ronko, dodavši kako u SDP-u vlada malodušnost i nema energije.

Istaknuo je da Davor Bernardić treba otići, ali da se boji da je već kasno. SDP već ide putem bez povratka, dodao je.

Na pitanje da iz SDP-a stiže vijest da je prije neki dan viđen u društvu Milijana Brkića, te da postoji i slika koja to dokazuje, Ronko je rekao da njega HDZ ne može kupiti. Žalosno je čime se ta moja stranka bavi. Upravo zbog takvih stvari sam i otišao. Dodao je da sa Brkićem nikada u životu nije bio bliže od 3 metra, osim 2014. na dan zahvalnosti u kninskoj crkvi kada ih je protokol stavio jednog pored drugog.

Naglasio je da ne postoji slika njega i Brkića. Nikada nisam s njim popio kavu, ali popit ću, zaključio je Ronko.

Milanka Opačić: Bilo bi bolje da SDP zbog sebe samog ne zaziva izbore

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati

Razgovor

Ronko poručio Bernardiću: Nećeš, razbojniče! Ne dam da uništiš SDP

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dugogodišnji požeški SDP-ovac Zdravko Ronko napustio je SDP nakon 25 godina čime je ta stranka pala na samo 34 zastupnika.

“Destrukciju, razbijanje stranke, namjerno i zlonamjerno, uz zloporabu infrastrukture i instituta stranke, guranje isključivo osobnih interesa njega i njegove grupe i posebno ‘zločinački plan’ stvaranja velike koalicije”, rekao je Ronko u intervju Večernjem listu na pitanje što točno zamjera Bernardiću.

Ronko je kazao da je uvjeren da se ide prema velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a jer u slučaju novih izbora HDZ nema s kime vladati. “S GLAS-om i IDS-om ne može, s Mostom bi treći put to bila sprdačina. Ostaje jedino opcija sa SDP-om, a kojom bi se Bernardić opet uhljebio”, rekao je Ronko te dodao da Bernardića stranka ne interesira i da mu je “svejedno mu je hoće li imati 34 ili 20 zastupnika”.

“Bitni su samo osobni interesi i interesi njegove najuže grupe. Poručujem mu: Nećeš, razbojniče! Napravit ću koliko mogu da do toga ne dođe”, kazao je Ronko.

Rekao je da je za njega Bernardić “predsjednik stranke koji to nije zaslužio”. Ima li on svoje pobočnike, niti znam niti me briga. “Rušim” ga jer je nedostojan funkcije. Iako, budimo realni, nisam ja taj koji ga uopće može srušiti”, kazao je Ronko.

 

Još jedan stari SDP-ovac otišao iz stranke: Ako treba u Saboru ću podržati Plenkovića

 

Milijan Brkić: Nisam pio kavu s Ronkom

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Nastavi čitati