Connect with us

Politika

Plenković: Pogodila nas je najveća oluja od sredine 19. stoljeća

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na početku sjednice Vlade pomoć županijama pogođenim prošlotjednim olujnim nevremenom, za koje je kazao da je bila najjača na području Hrvatske otkad postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.

Dva olujna nevremena pogodila su 13 županija i glavni grad Zagreb, uzrokovala velike štete na kućama, infrastrukturi, prometnicama, poljoprivrednim i šumskim područjima, gospodarskim objektima te je šest osoba izgubilo život, kazao je Plenković i izrazio sućut obiteljima

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestila je da je Hrvatsku prošlog tjedna poharala grmljavinska oluja koja je po intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatsku otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća, dodao je.

Plenković je naveo da je na području 15 županija angažirano 19 tisuća vatrogasaca, 6780 vozila , izvršeno 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske , podijeljeno je 50 tisuća četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata. Dodao je i da 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, da su Hrvatske šume angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, kao i da su u Zagrebu dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola.

Zahvalio je svim službama i volonterima koji pomažu na terenu.

Plenković je najavio snažnu podršku Vlade pogođenim područjima u sanaciji šteta . „Danas će Vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura koje će se distribuirati županijama koje su podnijele zahtjev , to je tek prva intervencija”, rekao je.

Premijer je također najavio snažnu potporu poljoprivrednicima koje je pogodila afrička svinjska kuga.

Za okončanje štrajka službenika i namještenika u pravosuđu Plenković je kazao da će se dogovoreno povećanje plaća od 12 posto isplatiti već za mjesec srpanj. Za stavljanje van snage odluke o umanjenu plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku rekao je da je „kao gesta koja je pridonijela da se okonča štrajk u pravosuđu”.

„Ovo je rezultat našeg dijaloga i dogovora”, naglasio je i izrazio nadu u daljnji dijalog.

Premijer Plenković zahvalio je također svim vatrogascima koji sudjeluju u gašenju požara diljem obale, te posadama zrakoplova Canadair i Air Tractor koje također sudjeluju. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas