Connect with us

Vijesti iz regije

Plenković pohvalio odnose sa Slovenijom u Janšinu mandatu

Objavljeno

on

Vlada RH

Hrvatska i Slovenija u vrijeme mandata premijera Janeza Janše doveli su odnose u jako dobru fazu u kojoj se sve rješava, rekao je premijer Andrej Plenković na početku Bledskog strateškog foruma.

„Mislim da smo u ovom periodu u vremenu premijera Janše uspostavili sjajan dijalog, odličnu komunikaciju i suradnju. Gospodarski odnosi, turizam, otvorena pitanja – sve se rješava na zadovoljstvo obje zemlje”, rekao je Plenković pred početak 16. Bledskog strateškog foruma (BSF) na koji su stigli čelnici EU-a i premijeri i predsjednici niza europskih država.

„Hrvatska i Slovenija jednim su zrelim pristupom doveli odnose u jednu jako, jako dobru fazu”, naglasio je premijer.

Dodaje da se otvorena pitanja, poput granice između dviju zemalja, trebaju rješavati načinima koji ne opterećuju međusobne odnose, te da je to moguće učiniti u ovom mandatu vlade.

Plenković na Bledu sudjeluje na panelu o budućnosti Europe, što je i tema ovogodišnjeg izdanja BSF-a koji slovenski ministar vanjskih poslova Anže Logar naziva „najjačim dosad”.

Na marginama susreta hrvatski premijer sastat će se s Janšom, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Ranije u srijedu Plenković je već razgovarao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem, a na Bled stiže i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić s kojim premijer „neće imati bilateralu, ali će se sigurno sresti”.

Plenković se trebao sastati i sa crnogorskim premijerom Zdravkom Krivokapićem, no crnogorska delegacija otkazala je svoj dolazak.

U Sloveniju su stigli i predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli, te premijeri Češke, Slovačke, Grčke, Sjeverne Makedonije, Poljske i Albanije.

Ondje su i dvojica od trojice članova predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Željko Komšić, visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Christian Schmidt, europski povjerenik za proširenje Oliver Várhelyi i potpredsjednica EK Dubravka Šuica.

Na dvodnevnom samitu u četvrtak će sudjelovati i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji će govoriti na panelu o suradnji na Jadranskom moru.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Plati kavu uredništvu

EUR