Connect with us

Politika

Plenković: Politika inteligentnog stvaranja saveznika je politika Vlade

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković dao je izjavu za medije nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Danas je održana telefonska sjednica Vlade, potvrdio je premijer.

– Ponovno je za desetak lipa smanjena cijena i dizela i benzina, ostao je i dalje zamrznut plavi dizel. Svaki put agilno djelujemo u korist hrvatskih građana i gospodarstvenika, rekao je premijer.

Rekao je da su na sjednici razmotrili i pitanje ravnatelja Vojno-sigurnosne obavještajne agencije.

– Danas sam prvi put vidio izvješće Vijeća za nacionalnu sigurnost, pročitao sam ga, potom sam zvao na sastanak ravnatelja Kindera, razgovarali smo i usuglasili smo da ćemo ga, s obzirom na više nego jasno uočene nepravilnosti i nezakonitosti niza djelatnika u okviru VSOA-e, razriješiti te dužnosti. Prema informacijama koje ja imam i onome što je on kazao ne vidim tu neku njegovu korist ili izravnu odgovornost, ali došlo je nepravilnosti za koje su odgovorni pojedini službenici i neki nadređeni u hijerarhiji. Međutim, on nema zamjenika, dogovorit ćemo se da njegovo razrješenje stupi na snagu kad se dogovorimo o osobi koja će ga zamijeniti. To  mora biti osoba oko koje postoji suglasje predsjednika Vlade i predsjednika Republike, a na prijedlog ministra obrane, pojasnio je Plenković, prenosi HRT

Upitan kako postići to suglasje s obzirom na narušene odnose između spomenute trojice, premijer je odgovorio:

– Što se tiče gospodina Kindera, on je izabran na dužnost prije sedam godina, a izabrali su ga tadašnja predsjednica Grabar-Kitarović i tadašnji premijer Zoran Milanović. Mi smo mu prije tri godine produžili to povjerenje. Sada kod ove situacije, s obzirom na aktivnosti koje su se dogodile, nema prostora da on ostane na tom mjestu. Mi ćemo pronaći osobu koja ima odgovarajuće vještine. Ne vidim razloga da se u sljedećim danima ili tjednima ne pronađe osoba koja će obavljati tu dužnost, rekao je.

– Ne zanima me uopće što on o tome misli (op.a. Zoran Milanović), važno je da nađemo osobu koja će biti dobra na tom mjestu. Riješit ćemo to u kontaktima, rekao je Plenković dodajući da ima kandidata za tu poziciju.

Na pitanje je li riječ o članu HDZ-a, odgovorio je kako djelatne vojne osobe nisu članovi političkih stranaka.

– Kad budemo imali što reći, reći ćemo tko je.

Plenković je rekao da ga u izvješću nije ništa šokiralo.

– Proteklih nekoliko mjeseci je i sam ravnatelj poduzimao određene aktivnosti, o čemu smo znali. Bili smo proteklih tjedana informirani o prirodi aktivnosti koje su se događale, rekao je premijer.

– Ovo su sve devijacije do kojih ne treba dolaziti, dodao je.

Plenković je rekao da će Vlada u utorak predložiti trećeg člana Nadzornog odbora Ine.

– I dalje se ostaje pri tome da će u srijedu dosadašnji članovi biti razriješeni bez optremnina, dodao je Plenković.

Suđenje pilotima

Hrvatski piloti dobili su i službeno poziv za suđenje u Beogradu.

– To je jedna politika koja je besprizorna, 27 godina kasnije optuživati pilote za nešto što se dogodilo ’95. na teritoriju BiH, za nas to nije predmet uopće.

Izbori u Italiji

Plenković je rekao kako poštuju rezultate izbora u Italiji. Čestitao je pobjednicima.

– Nakon formiranja vlasti uspostavit ćemo kontakte s novom vlade. Ne ide Europa udesno, ide Italija. Imali su vladu koja nije izdržala test kvalitetnog i mudrog držanja koalicije Zajedno.

Izborna reforma u BiH

Komentirao je i izbore u BiH. U New Yorku je pozvao visokog predstavnika Schmidta da primijeni ovlasti i da se provede izborna reforma. S druge strane, Milanović ističe da je kasno za takve pozive.

– Mi smo s gospodinom Schmidtom o ovome razgovarali mjesecima, temeljito, diskretno. Kada se u taj proces uključio Milanović, Schmidt je postao Scholz, nekakav svinjar, netko tko nema legitimitet, toliko ga je izvrijeđao. Čovjek, kad je čuo što je o njemu sve izgovorio, vjerojatno je malo splasnuo u entuzijazmu da ispravi nepravde prema Hrvatima. Jedan od razloga zašto do sada nije donio te odluke su ovi agresivni, neprimjereni, nepametni, destruktivni napadi koje je Milanović imao prema njemu. Politika inteligentnog stvaranja saveznika je politika Vlade, a politika nepametnog destruktivnog i za Hrvate u BiH pogubnog gađenja visokog predstavnika koje je radio Milanović je dovela do toga da sada moramo apelirati na njega i u Općoj skupštini UN-a da donese ono što je htio.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari