Connect with us

Vijesti

Plenković položio vijence za žrtve Križnog puta i osudio sve totalitarizme

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković u petak je položio vijenac pored crkve Muke Isusove u Maclju povodom 79. obljetnice Križnog puta, poručivši kako vlada „nedvosmisleno osuđuje zločine svih totalitarnih režima”.

Plenković, potpredsjednik vlade i ministar branitelja Tomo Medved te posebni savjetnici Zvonko Kusić i Mate Granić položili su vijenac kako bi „iskazali poštovanje prema žrtvama Križnog puta koje su stradale bez suda u kolonama smrti”, priopćeno je iz vlade.

U priopćenju stoji kako se Hrvatska svojom borbom protiv nacizma i fašizma svrstala na pravu stranu povijesti među pobjednicima u Drugom svjetskom ratu, no da je potom uslijedilo „tragično razdoblje za hrvatski narod zbog poratnih zločina jugoslavenskog komunističkog režima”.

„Hrvatski narod još uvijek osjeća duboku bol i nepravdu koje su u našoj nacionalnoj svijesti ostavili strašni zločini počinjeni bez suda nad tisućama civila i razoružanih vojnika na Križnome putu”, priopćeno je.

Vlada je naglasila kako je njezina politika „nedvosmislena osuda zločina svih totalitarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma”.

„Njegujući kulturu sjećanja i pomirbe na kojoj je nastala današnja Europska unija i iskazujući poštovanje prema svim nevinim žrtvama, mladim generacijama dužni smo prenositi istinu o svim traumatičnim razdobljima iz hrvatske i europske povijesti kako se takvo zlo nikad više ne bi ponovilo”, stoji u priopćenju.

Križni put naziv je za stradanje pripadnika poraženih snaga Nezavisne Države Hrvatske (NDH) i izbjeglih hrvatskih civila nakon što su izručeni Jugoslavenskoj armiji kraj Bleiburga. Stradanja na Križnom putu trajala su od svibnja do kolovoza 1945., pri čemu je ubijeno više desetaka tisuća hrvatskih zarobljenika i civila, stoji na stranicama Hrvatske enciklopedije.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas