Connect with us

Hrvatska

Plenković: Povjerenstvo je nepotrebno pokrenulo postupak

Published

on

Premijer Andrej Plenković u četvrtak se očitovao o pokrenutom postupku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog nedostavljene dokumentacije o putu u Helsinki te je ocijenio da je riječ o konstrukcijama i nepotrebnom pokretanju postupka na temelju svega što su mu Vlada i HDZ dostavili.

“Cijela ova priča je jedna konstrukcija koja ima jedini razlog i jedini cilj da učini političku i medijsku štetu meni ili drugim dužnosnicima protiv kojih je otvorena”, rekao je predsjednik Vlade ispred Banskih dvora, dodajući da ga nije iznenadila odluka Povjerenstva.

Plenković smatra da je to nepotrebno pokretanje postupka na temelju svega što su Vlada i HDZ dostavili Povjerenstvu te je ocijenio kako nema razloga da se postupak pokreće niti da se pokreće na temelju članka 5, koji se odnosi na kršenje načela obnašanja dužnosti.

Objasnio je da kao predsjednik Vlade odlučuje o korištenju Vladina zrakoplova na temelju odluka koje na kraju donosi predstojnik Ureda, te da odlučuje o sastavu ljudi koji se koriste tim zrakoplovom.

Vladin zrakoplov korišten je, ističe, jer su u Finsku išli službeno na sastanak s finskim kolegom te na kongres Europske pučke stranke. Troškove hotela i dnevnice za sve osobe na putovanju snosi HDZ, istaknuo je Plenković.

“Sve to što ja govorim je vrlo temeljito, jasno objašnjeno u korespodenciji prema Povjerenstvu, i to je ono što je istina, bitno i činjenično točno. Sve drugo je nepotrebna konstrukcija”, dodao je.

Jedini efekt ovoga, ocijenio je Plenković, bit će da se o tome malo razgovara, napiše koji članak, naslovnica i prilog.

Novinari su na uvid dobili Vladino izvješće sa službenog putovanja, nalog za službeno putovanje te putni račun u kojima piše da se premijer odrekao dnevnica, da smještaj nije platila Vlada te da je trošak za Vladu iznosio nula kuna.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv premijera, potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, bivše ministrice za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku Nade Murganić te bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića zato što tijela u kojima obnašaju dužnosti nisu dostavila potrebnu dokumentaciju (putne naloge i račune) vezanu uz putovanje na kongres Europske pučke stranke u Helsinkiju u studenome prošle godine. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari