Connect with us

Politika

Plenković pozdravio Schmidtove izmjene izbornog zakona BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković pozdravio je u nedjelju navečer odluku visokog predstavnika međunarodne zajednice Christiana Schmidta kojom je promijenjen izborni zakon BiH, istaknuvši da je time osiguran “politički opstanak” bosanskohercegovačkih Hrvata.

“Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Christiana Schmidta u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama. Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i legitimnu zastupljenost u Domu naroda i Vladi Federacije BiH”, napisao je na Twitteru hrvatski premijer.

Visoki predstavnik Schmidt u nedjelju je nenajavljeno nametnuo izmjene izbornog zakona koje se odnose na ustroj i funkcioniranje Doma naroda parlamenta Federacije BiH i način donošenja odluka, koje idu u korist Hrvata.

“Poslije izbora potrebno je da politički akteri u BiH nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost i legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu BiH. I danas ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose njenih konstitutivnih naroda”, dodao je.

Željko Komšić vodi u izbornoj utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda pred kandidatkinjom HNS-a BiH Borjanom Krišto, pokazatelji su u nedjelju navečer nakon gotovo 60 posto prebrojanih glasova. Ako se potvrdi njegova pobjeda, on će četvrti puta postati hrvatski član Predsjedništva BiH izabran većinom glasovima Bošnjaka.

Nakon prebrojavanja nešto više od pola milijuna glasačkih listića proistječe kako je Komšić dobio 118 tisuća glasova odnosno 67 posto, a Borjana Krišto nešto više od 50 tisuća glasova odnosno nešto manje od 33 posto, pokazuju podaci SDA.

Plenković je objavio na Twitteru i kako je razgovarao s predsjednikom HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Draganom Čovićem te da mu je čestitao na izbornim rezultatima.

“HDZ BiH i kandidati HNS-a BiH, kao i Borjana Krišto dobili su uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH”, napisao je Plenković. (Hina)

Izbori u BiH: Povećava se prednost Komšića i Bećirovića u utrci za Predsjedništvo BiH

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari