Connect with us

Razgovor

Plenković: Predsjednica će objaviti kandidaturu nakon što se vrati iz SAD-a

Published

on

Predsjednica će pobijediti. Ona i HDZ! Kolinda Grabar Kitarović će objaviti kandidaturu nakon što se vrati iz SAD-a.  GONG-ovi su zahtjevi promašeni. Glume nevladinu udrugu i vode difamacijsku kampanju, a uopće ne poznaju proceduru.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u Bruxellesu je razgovarao s novinarkom Damirom Gregoret za RTL Danas o pristupanju Hrvatske Schengenu, podmetanjima GONG-a, kao i ostalim aktualnim političkim temama.

Prvo je prokomentirao izjavu slovenskog premijera Marjana Šareca da mu je „sumnjivo“ da je Hrvatska ispunila kriterije za ulazak u Schengen s obzirom na to da sa svim susjedima još ima otvorena granična pitanja:

– Naš je cilj bio ispuniti kriterije u svih osam zadanih područja. To smo i učinili. Predsjednik Jean-Claude Juncker jasno je najavio da će do kraja njegovog mandata Europska komisija usvojiti preporuku da RH treba ući u Schengen i uputiti je Europskom vijeću. Hrvatska će sigurno ući u Schengen, a problem granice riješit će se na drukčiji način jer je pitanje međunarodnog prava, a ne europskog, i ona se ne mogu miješati. Navedene izjave više govore o njima.

Za zahtjeve SDP-a i njihove sekcije pod nazivom GONG da Dubravka Šuica objavi imovinsku karticu premijer je naglasio da su – promašene:

– Ta gospoda koja glume nevladinu udrugu vode političku akciju i difamacijsku kampanju, a da uopće ne poznaju proceduru. Poanta je upravo u tome. Gospođa Šuica je deklarirala sve što je trebala onome kome je to trebala. Njezin suprug je gotovo 50 godina pomorac, među ostalim i kapetan duge plovidbe.

Uostalom, Šuica je prošla Odbor za pravne poslove Europskog parlamenta, koji je utvrdio da nema ničega spornog s njezinom imovinom, a imovinska kartica bit će objavljena na web stranici Europske komisije nakon što bude izabrana za potpredsjednicu – zaključio je Plenković na tu „temu“.

Na pitanje hoće li Lovro Kuščević na kraju ući u Odbor za zakonodavstvo Hrvatskog sabora, odgovorio je da je to stvar Kluba HDZ-a:

– Svaki saborski odbor bavi se zakonima. Ovo je još jedna od fabriciranih tema od više-manje istih aktera ne bi li se HDZ-u u kontekstu predsjedničkih i parlamentarnih izbora bacalo malo papra i soli.

Odbacio je pritom tvrdnje o „problemima“ u vladajućoj koaliciji:

– Suradnja je dobra: Da ste bili s nama na ručku, i sami biste to uvidjeli.

Upitan vidi li elemente kaznenog djela u izjavama čelnika SDSS-a Milorada Pupovca – a koje propituje i Državno odvjetništvo – napomenuo je da je apsolutno za slobodu govora:

– Svi moramo razumjeti da ograničavati nekome slobodu govora nije verzija Hrvatske i društva kakvog ga vidim 2019. godine.

Osvrnuo se i na nadolazeće predsjedničke izbore za koje HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović još nije objavila službenu kandidaturu:

– Pitanje objave kandidature dio je naših stalnih konzultacija. Vidim da je predsjednica puna energije, objavit će kandidaturu nakon što se vrati iz SAD-a.

Na pitanje bi li njezin eventualan poraz značio i njegov poraz, predsjednik HDZ-a i Vlade RH je kratko odgovorio:

– Predsjednica će pobijediti. Ona i HDZ!

 

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari