Connect with us

Vijesti

Plenković predstavio program vlade, pozvao oporbu na dijalog

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković predstavlja ministre i program rada koalicijske vlade. Prvo se osvrnuo na predizbornu kampanju i rezultate izbora. Naglasio je da je HDZ uvjerljivo pobijedio. Pozvao je oporbu na dijalog kojeg, kako je rekao, dosad nije bilo.

– Građani su 17. travnja ove godine na krajnje neuobičajen dan, po prvi puta radni dan – srijeda, glasali na izborima za Hrvatski sabor i u relativnoj većini Hrvatska demokratska zajednica je po treći put zaredom pobijedila na ovim izborima i to uvjerljivo. Takva podrška hrvatskog naroda i naših građana je velika čast i predstavlja za nas još veću odgovornost koja nas obvezuje. Ovakva podrška, a osobito u ovakvim okolnostima nakon osam godina u kojima smo bili suočeni s brojnim krizama, a naročito u kontekstu kampanje koja je bila i u svijetlu kršenja Ustava od strane predsjednika Republike, uz snažnu podršku SDP-a koji pristao na to flagrantno kršenje Ustava, uz angažman brojnih aktera koji su bili preko onoga što je u političkoj utakmici pristojno, civilizirano i korektno, a to znači ogromna agresivnost, diskvalifikacije, najgrublje uvrede, difamiranje i stvaranje izrazite polarizaciju u društvu, usprkos tome i nakon ovakvih osam godina HDZ je ponovno uvjerljivo pobijedila, poručio je Andrej Plenković.

– Ono što je važno, da smo u toj kampanji uspjeli hrvatskom narodu, najvećom njegovom dijelu, prenijeti ključne poruke i postignuća u razdoblju koja je iza nas. Iza svake vlade ostaje određena politička ostavština i političko nasljeđe. Mi možemo s ponosom reći da je iza naše druge vlade ostao rekordan rast plaća, mirovina, zaposlenosti, ulaganja, a to su najvažniji kriteriji po kojima se mjeri uspješnost svake vlade. Građani su prepoznali naš trud, zalaganje u kriznom upravljanju i nastojanju da svakom problemu pronađemo rješenje, a nisu povjerovali onima koji u svakom rješenju traže samo probleme, rekao je Plenković.

Poziv oporbi na dijalog

– Dali su povjerenje onima koji se brinu za socijalnu koheziju, o društvenom optimizmu i onima koji nastoje biti uključivi unatoč tome što nas je oporba kad je riječ o dijalogu odbila još u srpnju 2020. godine. Ja ću vas ponovno pozvati da uspostavimo dijalog, da pokušamo u duhu poruka koje je predsjednik Sabora dao jučer u svom trećem inauguracijskom govoru kao predsjednik Hrvatskog sabora, a one se svode na načelo međusobnog poštovanja i uvažavanja, obnoviti politički dijalog u Hrvatskoj. Mi tog dijaloga nemamo. Nije postojao protekle četiri godine osim naših susreta u Hrvatskom saboru i vjerujem da će ovaj put na strani oporbe biti nešto više političke zrelosti. Tri puta izgubiti i stalno vrtjeti isto, to nije osobito mudro jer će možda biti i četvrti put za četiri godine.

– Nisu građani povjerovali onima koji su politički isključivi i koji su ideološki nespojivi. Slušali smo i gledali jednu bizarnu trotjednu sagu. Nakon što ste izgubili, tražili ste iskre u očima kod nekih partnera. Da nije bilo smiješno, onda bi stvarno trebalo otvoreno reći da je bilo tragično. Kad se ide na izbore, ostvari se rezultat, razmisli se, malo konzultacija, introspekcije, zrelosti i moglo se sve to drugačije sagledati. Ali to je tako, premda 2024. hrvatsko društvo treba i u političkom smislu i može biti bolje. I stoga su građani poklonili povjerenje onima koji imaju upravljačko iskustvo, koji imaju sposobnost da izgrade partnerstva i koji su u stanju hrvatskom društvu, gospodarstvu osigurati političku stabilnost. Sve poruke od gospodarskih aktera s kojima smo komunicirali u proteklom vremenu išle su za tim “hvala vam za naše poslovanje, za naš prosperitet, za ljude koji rade za nas, za naš izvoz, za našu zaposlenost”. To govore ljudi koji su na tržištu i koji od svog rada žele učiniti više za sebe, za svoje obitelji, za svoje općine, gradove i županije, kazao je Plenković.

Potom je kazao nekoliko riječi o programu nove koalicijske vlade.

– Bilo je opaski u uvodnim izlaganjima je li ovaj program vlade predizborni program HDZ-a? Jasno je i logično da ovaj program vlade i mora biti sastavljen temelju programa koji je HDZ uoči izbora za Hrvatski sabor predstavila hrvatskoj javnosti. Sigurno da nećemo taj program baciti u smeće i pisati neki novi. To bi bila prevara birača. Ono što radimo i što smo učinili je bio vrlo detaljan proces konzultacija s našim partnerima iz Domovinskog pokreta, s partnerima iz političkih stranaka koje su zajedno s Hrvatskom demokratskom zajednicom išle na izbore i to na istim listama.

Svatko može svojim mandatom raspolagati onako kako želi

Osvrnuo se na Vesnu Vučemilović, bivšu članicu Suverenista, koja je podržala Plenkovićevu vladu.

– Mandat u Hrvatskom saboru je osoban, neopoziv. I svatko od zastupnika može raspolagati s njim onako kako želi. To je načelo Hrvatskog ustava i hrvatskog parlamentarizma. I svatko onaj tko ima pravo birati koga će podržati nakon izbora, to radi u skladu s europskom praksom. Po logici jedne od zastupnica jutros, onda bi svaka koalicijska vlada u bilo kojoj zemlji bila neka trgovačka koalicija. Danas gotovo nigdje u demokracijama nema političkih stranaka koji dobivaju 50 posto plus 1. Pronađite mi neku situaciju, osim u Mađarskoj, što je iznimka, da netko vlada potpuno sam. To oni koji malo dignu glavu i prošire horizonte – vide i znaju, gospodine Grmoja. Vidjeli bi da to nije trgovina, gospođo Puljak, nego normalno, demokratsko, post-izborno dogovaranje, a ne naricanje gubitnika i traženje iskre u oku kod ideoloških nespojivih partnera. Taj cirkus koji smo gledali od vas nije bio nužan, za vas je bio po meni politički ponižavajući i krajnje nepotreban. Ja vam savjetujem, kao nekog tko će treći put preuzeti odgovornost za vođenje hrvatske vlade, da se u budućnosti suzdržite od toga, jer je to bolje za vašu reputaciju i vaš politički imidž, poručio je oporbi.

Politički prioriteti u sljedeće četiri godine?

Plenković je rekao kako su prioriteti vlade sintetizirani u pet područja.

– Želimo uspješnu, vitalnu, pravednu, održivu i suverenu Hrvatsku. To su temeljne poruke i okosnice okvirne politike koju ćemo provoditi. Naša vizija uspješne Hrvatske i počiva na daljnjoj, odgovornoj fiskalnoj politici, na zdravim makroekonomskim osnovama, na snažnom i zdravom gospodarskom rastu, povoljnom poslovnom okružju, kvalitetnijem obrazovanju, značajnim ulaganjima u znanost i inovacije te promicanju digitalizacije izvoza. U eri digitalne transformacije i zelene tranzicije, a to smo kao što ste vidjeli iz sastava nove vlade, vrlo jasno definirali u nazivima ministarstava. U fokus stavljamo i visokokvalitetno obrazovanje i znanost, konkurentnost gospodarstva koji su bitni za prosperitet Hrvatske. Jačat ćemo konkurentnost, poticati inovacije i promicati izvoz, nabrojao je Plenković.

– Mi ćemo u našem mandatu održavati redoviti dijalog s našim socijalnim partnerima kako bismo zadovoljili očekivanja svih naših građana. Mislim da smo u proteklih nekoliko godina kroz rad Gospodarsko-socijalnog vijeća i inače dijalog sa sindikatima i poslodavcima napravili iskorake koje su bili posebno vidljivi kada smo radili reformu sustava plaća u državnoj i javnoj upravi, kada smo pak pregovarali o osnovicama. Lijepo je osvrnuti se na mandat vlade u kojoj osnovica raste za 40% i usporediti ga s vladom SDP-a kada je rast osnovice bio nula. Takve poruke rade razliku. Takve poruke građani i zaposlenici vide.

– Također fokusirani smo na nastavak stabilnog rasta BDP-a. Rast BDP-a ovoj godini treba biti 3,3%. To znači da je Hrvatska na putu da raste puno brže nego prosjek na razini EU-a. Prosječni rast na razini država Europske unije će biti 1% ovoj godine. Mi ćemo rasti 3,3%, rekao je Plenković.

– Kad smo krenuli 2016. bili smo na 62% razvoja na razini EU,-a danas smo na 76% razvoja, točno onoliko koliko je i Mađarska razvijena. Mađarska je ušla devet godina i dva mjeseca prije u EU nego Hrvatska, a mi ćemo s ovakvom razlikom sigurno dostići onu našu ambiciju da taj projekt bude 2028. između 80 i 82%. To je temeljni cilj. Kad dođemo do tog cilja, analize pokazuju, jenjava motiv hrvatskih građana da koriste slobodu kretanja i odlaze tražiti svoju ekonomsku i socijalnu poziciju u drugim članicama EU. Kad se pređe 80%, odlasci u druge zemlje su iznimke, a ne trend.

– I dalje ćemo činiti sve da Hrvatska zadrži visoki kreditni rejting i to je ostavština naše vlade. Našli smo kreditni rejting u smeću 2016., bili smo sustavni, strpljivi, izlazili iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, iz procedure prekomjernih makroekonomskih neravnoteža, rasterećivali porezno i građane i gospodarstvo, ukidali parafiskalne namete i neporezna davanja i došli po sve tri svjetske agencije na najvišu razinu investicijskog kreditnog rejtinga koje je Hrvatska imala ikad. Sada nam predstoji, nakon ove političke stabilnosti koja će se okončati glasanjem povjerenja vladi, da stvorimo pretpostavke uz, po meni najbolju turističku sezonu koja nam se ikad dogodila, da to prvo slovo na našem investicijskom rejtingu konačno postane slovo A. Samo nam jedna mala stepenica za to nedostaje, a mi ćemo se potruditi i da do tog cilja dođemo, poručio je.

– Mi ćemo nastaviti našu politiku i kad je riječ o plaćama i tržištu rada. Nikada manja nezaposlenost u Hrvatskoj. Što to znači? To znači da danas praktički radno mjesto na tržištu rada ne nalaze oni koji se ni ne trude da ga nađu. Dakle, gotovo najveća zaposlenost ikada i najmanja nezaposlenost ikada, najveće plaće ikada s ambicijom da nam prosječna neto plaća bude 1600 eura do 2028.godine. Mi smo uvijek imali tu politiku – obećajmo manje, a ispunimo više.

– Naravno da ćemo voditi računa o osobama s invaliditetom. Do 2030. uz ovakva ulaganja u školstvo, u obrazovanje, više neće biti djeteta u Hrvatskoj, a da neće imati svoje mjesto u vrtiću. Do 2027. će sva djeca u hrvatskim školama ići u jednosmjensku ili cjelodnevnu nastavu. Turnusa više neće biti. Radit ćemo na ulaganjima u infrastrukturu studentskih domova, modernizaciji postojećih domova i voditi računa o svim aspektima digitalnog društva i digitalne transformacije, a osobito nastavno na strategiju kroz nacionalni plan razvoja umjetne inteligencije.

– Posebna ulaganja bit će usmjerena na željezničku infrastrukturu, modalitet prometa koji je bio zapušten pola stoljeća i koji predstavlja politički prioritet. Naravno da ćemo njegovati sve što se odnosi na kulturu, hrvatski jezik i identitet te položaj umjetnika.

– Vitalna Hrvatska je prioritet kada je riječ o demografskoj revitalizaciji. Od promjene mentaliteta pa do kombinacije svih mogućih mjera politike koje će poticati i snažiti naše obitelji i stvarati preduvjete da u našim obiteljima ima više djece, jer bez toga je budućnost cijeloga naroda u puno zahtjevnijoj situaciji.

– Nastavit ćemo partnerstvo s gradovima, županijama i općinama, uz funkcionalnu decentralizaciju i fiskalnu decentralizaciju.

– Također vodit ćemo računa i o osamostaljivanju mladih, udvostručit ćemo jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete, za svako rođeno dijete majke će dobiti godinu dana mirovinskog staža, a za snižavanje dobne granice i za izračun mirovine. Također, povećat ćemo novčane naknade za korištenje prava na roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja. Udvostručit ćemo trajanje plaćenog očinskog dopusta, dakle s 10 na 20 dana, ako su blizanci s 15. na 30. dana. Povećat ćemo iznose doplatka za djecu za sve skupine korisnika. Podići ćemo minimalnu studentsku satnicu na 7,81 euro. Redefinirati uvjete obavljanja studentskih poslova, omogućiti studentima priznavanje njihova rada u stažu mirovinskog osiguranja. Nastavit ćemo brigu onima koji su najranjiviji, a to su međ ostalim i naši umirovljenici.

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas