Connect with us

Politika

Plenković: Presudu Vrhovnog suda ne vidim kao ucjenu

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak kako presudu Vrhovnog suda u slučaju Fimi media ne vidi kao ucjenu jer je to proces koji traje, referirajući se time na izjavu predsjednika Republike Zorana Milanovića kojemu je tajming presude neobičan i “kao da ih je netko ucjenjivao”.

“Ne doživljavam baš to kao ucjenu, to je pravni proces koji traje desetak godina, došao je kraj kad je došao. Ako netko ne utječe na pravosuđe, onda je to Vlada i HDZ koji vodim zadnjih pet godina. Tako da ne znam, možda on ima nekakve dodatne informacije koje mi nisu poznate”, rekao je Plenković nakon sastanka Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina.

Upitan je li njemu neobičan trenutak, odgovorio je kako nije trenutak presude dovodio u pitanje niti jednom izjavom, niti to kani.

Što se tiče teme Vrhovnog suda, čestitao je novoizabranom predsjedniku toga suda Radovanu Dobroniću.

“Kao što sam i rekao, mi smo ga podržali kao HDZ i parlamentarna većina. Dobio je skoro unisonu potporu nazočnih zastupnika u Saboru, što mislim da je dobro. Vjerujem da će raditi kvalitetno i profesionalno svoj posao”, rekao je Plenković.

Dodao je kako je on još jedan Jelšanin u vrhu hrvatskih institucija, kao i ministar Beroš. “To je za mene dosta simpatično”, rekao je i našalio se kako su ga po toj liniji morali odmah podržati.

Na komentar kako je Milanović, za razliku od najvećeg dijela oporbe, rekao da Plenković nema ništa s događanjima o kojima govori presuda, uzvratio je da oporba histeričnom reakcijom nastoji nešto ušićariti.

“Stvari su jasne. HDZ kao stranka, kao pravna osoba koja je proglašena odgovornom za nešto što se zbivalo pod vodstvom Ive Sanadera će poštovati odluku Vrhovnog suda, platiti kaznu u državni proračun i ta je stvar ad acta za nas”, rekao je.

O oporbi u Saboru: To nije demokracija

Upitan je li histerična bila i reakcija oporbe u Saboru kada su spriječili saborsku raspravu o glavnom ravnatelju HRT-a, rekao je kako smo jučer vidjeli demonstraciju nepoštovanja procedure te kako će rasprava biti sljedeći tjedan.

“Ja sam zato da se poštuju zakoni, a očekujem onda ako se održi na ispravan način, sukladno poslovniku, sjednica Odbora za medije, da nakon toga više nemamo barikade pred saborskom govornicom”, dodao je.

Također, rekao je kako je akcija oporbe “nalik na jogurt-revoluciju i Šolevića” te kako to za njega nije demokracija, već pokušaj dovođenja u pitanje normalnog funkcioniranja najvišeg predstavničkog tijela.

“Ne vidim što je to tako dramatično s ovim kandidatom pa da mu toliko ne vjeruju. To mi je dosta impresivno, ovakav drive da se fizički onemogući stavljanje te točke na dnevni red, ali pratit ćemo sa zanimanjem”, rekao je premijer.

Na pitanje može li HDZ promijeniti način na koji se bira ravnatelj HRT-a ili to više nije interes, rekao je kako ne vidi zašto im ne bi bio interes neki bolji model koji može dovesti do boljeg funkcioniranja javnog servisa, ali je i poručio kako nije primijetio da se na HRT-u govori samo dobro o HDZ-u.

“Nisam to primijetio sve ove godine, dapače mislim da glavne političke emisije ne da su balansirane, nego su nerijetko baš kontra HDZ-a”, ocijenio je Plenković.

O Berošu: Dok nema nasilja, dobro je

Što se tiče reforme zdravstva, rekao je kako nekoliko radnih skupina radi na njoj te kako je rok za reformu mandat ove Vlade, ali i poručio kako je normalno da je u pandemiji glavna tema u zdravstvu – bitka s pandemijom.

Upitan kako komentira jučerašnji prosvjed pred domom ministra zdravstva Vilija Beroša zbog ograničenja posjeta bolesnoj djeci, odgovorio je kako je to loše.

“Imate različite načine u demokraciji iskazivanja nezadovoljstva. Jedan od sportova koji se u Hrvatskoj događa zadnjih desetak godina je da se ide dužnosnicima pod prozore, nije to prvi put. Sigurno nije ugodno za ministrovu obitelj, ali vidim da se brzo ta skupina ljudi razišla. Dok nema nasilja, dobro je”, rekao je Plenković te poručio kako su s donošenjem mjera bili odmjereni i racionalni.  (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari