Connect with us

Politika

Plenković: Prioriteti proračuna zaštita najizloženijih, stabilnost i ulaganja

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković kazao je u utorak da su prioriteti proračuna za iduću godinu, osmog koji predlaže njegova Vlada, zaštita najizloženijih građana, osiguranje stabilnost javnih financija i nastavak ulaganja u razvoj Hrvatske.

„Proračun se donosi u izmijenjenim geopolitičkim okolnostima, a prioritet je zaštititi najizloženije sugrađane, osigurati stabilnost javnih financija i nastavak ulaganja u daljnji razvoj Hrvatske”, kazao je Plenković predstavljajući zastupnicima proračun za 2024. s projekcijama za 2025. i 2026.

Kao prioritete u proračunskom razdoblju izdvojio je uz ostalo izdvajanja za obnovu od potresa, energetiku, obrazovanje, kao i izdvajanja za provedbu projekata financiranih iz sredstava Mehanizma za oporavak i otpornost.

Izdvojio je i izdavanja za povećanje plaća i mirovina. „Proračun je socijalno osjetljiv , održiv i ambiciozan, u funkciji reformskih procesa i jačanja ekonomskog i socijalnog standarda građana, osobito najranjivijih”, kazao je Plenković.

Pozvao je i lokalne jedinice da daju doprinos povećanju plaća.

Dodao je da se ove godine očekuje rast BDP-a od 2,8 posto, što je dugi najveći rast u EU, te smanjenje udjela javnog duga u BDP-u na 60,7 posto. Inflacija bi pak trebala iduće godine usporiti na 3,2 posto.

Plenković je podsjetio i na mjere pomoći koje je Vlada poduzimala za pomoć gospodarstvu i radnicima, ukupne vrijednosti od 7 milijardi eura , kako bi očuvala socijalnu koheziju. Podsjetio je i na zakon o osobnoj asistenciji, zakon o inkluzivnom dodatku, povećanje dječjeg doplatka, ali i besplatne udžbenike, prijevoz i obroke za učenike.

Curica iz Slavonskog Broda na Interliberu mi je kazala ‘hvala na ručku’

„Jedna simpatična curica iz Slavonskog Broda na Interliberu mi je kazala hvala na ručku, to znači da djeca vide razliku”, kazao je.

Premijer  je podsjetio i na osiguravanje sredstava iz EU od 25 milijardi eura, ulaganje u ravnomjeran regionalna razvoj, prometnu infrastrukturu.

„Da nije bilo odgovornog upravljanja javnim financijama ne bi bilo ni ispunjavanja kriterija za ulazak u europodručje, u Europski stabilizacijski mehanizam, niti izlaska iz procedure prekomjernog proračunskog manjka, prekomjernih makroekonomskih neravnoteža niti investicijskog kreditnog rejtinga ”, istaknuo je i dodao da je politika upravljanja javnim financijama imala „i glavu i rep”.

Plenković je izrazio također zadovoljstvo ulaganjem građana vlastite štednje u prvu državnu narodnu obveznicu i trezorske zapise u ukupnom iznosu od 2,3 milijarde eura zaključivši kako to pokazuje da hrvatski građani vjeruju u ekonomski i financijski smjer zemlje.

Ministar financija Marko Primorac istaknuo je da prijedlogom proračuna rashodi za zaposlene rastu za 1,5 milijardi eura, a za mirovine 1,1 milijardu eura. Ukupni prihodi države u idućoj godini Vlada je projicirala na 28,5 milijardi eura, a rashode na 32,6 milijardi, naveo je. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas