Connect with us

Hrvatska

Plenković: Proslava na Klisu evociranje najsvetijega u hrvatskoj povijesti

Objavljeno

-

Foto: HDZ/facebook

Na tvrđavi Klisu prigodnom je svečanošću obilježena 31. godišnjice osnutka 4. gardijske brigade, a predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je kako su takve prigode evociranje najsvetijega u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u svom je obraćanju na Klisu kazao da su takvi trenuci evociranje onoga što je najsvetije u suvremenoj hrvatskoj povijesti.

“Evociramo junaštvo heroja Domovinskog rata, evociramo hrabrost hrvatskih branitelja i vojnika. Spominjemo se vremena kada je stvorena suvremena hrvatska država čiji je temelj oslobodilački Domovinski rat i gdje su hrvatski branitelji odigrali nezaobilaznu ulogu da danas možemo uživati u demokraciji i slobodi u zemlji koja ima svoje institucije, koja ima svoju vojsku, policiju i koja gaji demokraciju koja je dio zapadnih europskih standarda i koja je dio svih svjetskih organizacija i europskih integracija”, kazao je Plenković.

Podsjetio je i kako se to sve odvilo u samo 30 godina, da od 7300 hrvatskih branitelja pripadnika Četvrte gardijske brigade nisu ostale samo snimke i postrojavanja već su ostale godine mladosti u ratu u kojem je Hrvatska pobijedila. Pripadnicima Četvrte gardijske brigade je poručio da su temelj hrvatske države, a hrvatskoj vojsci da trebaju biti snažni. Rekao je kako je ponosan što je Vlada u posljednjih šest godina napravila dosta za vojsku misleći na branitelje koji su dali najviše za Hrvatsku kada je trebalo.

Bivši ministar obrane Damir Krstičević je podsjetio kako je Četvrta gardijska brigada uz ostale postrojbe HV-a bila jedna od najzaslužnijih  za stvaranje i oslobađanje Hrvatske, a brigadu je nosio “inat i dišpet” do mnogih veličanstvenih pobjeda. Oluja je bila kruna svih pobjeda, ustvrdio je Krstičević, ali i kruna za sve patnje, obuke i sve ono što su kao postrojba prošli od ustrojavanja, pobjedonosnog ulaska u Knin, pa sve do završetka završnih operacija u BiH.

“Ova obljetnica brigade važan je događaj kako za nas pripadnike tako i za Hrvatsku. Prigoda je to za prisjetiti se našeg slavnog i časnog ratnog puta, ali i odati zahvalnost svim našim poginulim pripadnicima. Hvala im. Ovakve obljetnice su bitne i za naše mlade, odnosno za sve buduće generacije kojima ćemo Hrvatsku ostaviti u nasljedstvo”, rekao je Krstičević.

Lapenda: Potpisnici sramotnog pisma nisu dobrodošlu među naše veterane

Predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade Boris Lapenda Lav je, govoreći o potpisnicima pisma za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, rekao da nisu dobro došli među veterane Četvrte gardijske brigade. Kazao je da nisu suđeni za događaje iz Domovinskog rata u vrijeme kada su bili pripadnici službe bivše države.

“Pitamo se zašto im nisu oduzeti činovi i odličja kada su pravomoćno osuđeni. Jedan od potpisnika pisma je rekao da je ljudski opraštati. Točno. Zato kažem oprosti im Bože jer ne znaju što čine. Svih pet potpisnika sramotnog pisma o pomilovanju i njihovi jataci nikada više nisu dobrodošli među veterane Četvrte gardijske brigade. Nek se srame”, poručio je Lapenda Lav. (Hina)

Na Klisu počela svečana akademija za 4. gardijsku brigadu- Pauke

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari