Connect with us

Hrvatska

Plenković: Rafalei će idućih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo

Objavljeno

-

Foto: Hina

Premijer Andrej Plenković ocijenio je u petak da je slijetanje prvih šest od 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Veliku Goricu povijesni događaj za sigurnost Hrvatske istaknuvši da će moderni zrakoplovi u sljedećih 40-ak godina štititi hrvatsko nebo, kopno i more.

“Naša je obrambena sposobnost, a još više sposobnost odvraćanja dignuta na razinu kakvu nikada prije nismo imali”, rekao je Plenković na sjednici Vlade, dan nakon što su zrakoplovi stigli u Hrvatsku.

Kupnju Rafalea nazvao je jednom od najvažnijih odluka i projekta koji su realizirani, te podsjetio da je ta strateška odluka donesena na početku mandata prve njegove vlade, prije osam godina.

Proces nabave zrakoplova vođen je transparentno i rigorozno, stigle su četiri ponude i odlučeno je da se nabave francuski Rafalei koji su po svojim performansama, opremi i cijeni bili najbolji odabir za novac koji je hrvatska država osigurala.

“Ovo je bio vrlo složen i zahtjevan vojni, pravni, financijski i međunarodni proces. Uključili smo sve dionike i pazili na financijsku dimenziju. Avioni su sami po sebi koštali 999 milijuna eura plus indeksacija cijena plus PDV, međutim tranše i isplate išle su tako da nisu utjecale na javni dug”, istaknuo je premijer.

Zahvalio je ministrima financija Primorcu i Mariću te svoj trojici ministara obrane Krstičeviću, Banožiću i Anušiću, Glavnom stožeru, te stručnjacima u okviru Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Posebne čestitke uputio je pilotima, mehaničarima i tehničarima. Njih stotinjak bilo je gotovo dvije godine na obuci u Francuskoj. Istaknuo je pozitivne komentare visokih francuskih dužnosnika na profesionalnost, angažman i entuzijazam naši časnika.

“Kažu da takav stupanj profesionalnosti još nisu vidjeli”, rekao je Plenković.

Za kupnju višenamjenskih borbenih aviona ističe da je dio jačanja sposobnosti Hrvatske vojske i podsjeća da je u proteklih osam godina proračun MORH-a povećan za više od sto posto.

“U međuvremenu smo nabavili dodatne helikoptere Crne jastrebove, Bradleye koji se sada obnavljaju, nabavljen je i protuzračni obrambeni sustav Mistral 3, planiramo ga i nadopuniti novim sustavom zemlja-zrak srednjeg dometa, a obnovit ćemo i našu radarsku pokrivenost. Naravno da ćemo naša ulaganja nastaviti i u kopnenoj vojsci i u Hrvatskoj ratnoj mornarici, to je veliki idući projekt”, kaže Plenković.

(Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas