Connect with us

Politika

Plenković: Rezultat izbora u Nizozemskoj nije dobar

Objavljeno

-

Foto: EPA

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da rezultat izbora u Nizozemskoj na kojima je pobijedio antieuropski krajnje desni populist Geert Wilders “nije dobar”, ali da postoji mogućnost da Wilders ne uspije formirati vladu.

Wilders počinje tražiti koalicijske partnere nakon što je njegova Slobodarska stranka (PVV) osvojila 37 od 150 mjesta u parlamentu, dok je 25 mjesta pripalo zajedničkoj listi Laburista/Zelenih i 24 mjesta konzervativnoj Narodnoj stranki za slobodu i demokraciju (VVD) Marka Ruttea, premijera u odlasku.

Komentirajući rezultate nizozemskih izbora, Plenković je novinarima rekao da Nizozemska ima “izrazito fragmentiranu političku scenu”, što “kod njih kreira neizvjesnu političku situaciju”.

“Imamo dva scenarija. Jedan u kojoj će Wilders biti dio mogućih koalicija, a jedna koja će biti bez njega. U svakom slučaju rezultat nije dobar”, rekao je Plenković.

Na pitanje misli li da će se rezultati izbora u Nizozemskoj odraziti i na izbore u drugim zemljama, Plenković je odgovorio da su krize utjecale na raspoloženje birača.

“Trend je generalan u Europi da je toliko kriza bilo, imali smo terorističke prijetnje, covid, agresiju na Ukrajinu, imamo sada veliki rat na Bliskom istoku nakon terorističkih napada Hamasa na Izrael, imamo valove nezakonitih migracija, brojne prosvjede, imamo puno problema – ekonomskih, financijskih, političkih, sigurnosnih koje se reflektiraju na raspoloženje birača”, rekao je premijer.

Plenković smatra da je Hrvatska u tom smislu “ostala stabilna i čvrsta ekonomski, financijski, socijalno, razvojno pa i politički”.

“Ne možemo mi sada očekivati da se rezultati u Nizozemskoj prepišu svugdje u Europi, pogledajte druge rezultate izbora”, dodao je. (Hina)

Europski desničari čestitaju Nizozemcu Wildersu na pobjedi

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari

Oglas