Connect with us

Hrvatska

Plenković: Roditeljske naknade će se povećati s 5654 na 7500 kuna. Uvodi se i ‘očinski dopust’

Objavljeno

-

Premijer Andrej Plenković danas je u saboru podnio godišnje izvješće o radu svoje vlade. Najzvučnije iz Plenkovićeva govora je povećanje minimalne plaće koje kreće od 1.1., a premijer je sada rekao o kojem će se iznosu raditi.

Plenković je najavio da će od siječnja minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna, s 3400 na 3750 kuna, odnosno na 500 eura neto.

Vlada će odluku o tome donijeti u četvrtak, najavio je. Naglasio je kako tim značajnim povećanjem od 10.3 posto za 51.000 zaposlenih vlada minimalnu plaću prvi put podiže iznad 50 posto prosječne neto plaće i iznad 60 posto neto medijalne plaće. Prije pet godina, podsjetio je, minimalna je plaća iznosila 38 posto od prosječne.

Osim povećanja minimalne plaće, Plenković je najavio i da će se povećati iznos roditeljske naknade s 5654 na 7500 kuna za zaposlene i samozaposlene roditelje. “Uvodimo očinski dopust od 10 dana za zaposlene i samozaposlene očeve i u visini od pune plaće”, najavio je premijer.

Rast će i studentske satnice koje će od iduće godine iznositi 29 kuna i 29 lipa, u odnosu na sadašnjih 26 kuna i 56 lipa. Naglasio je i kako je pred Hrvatskom “ključan izazov” razvojnog desetljeća pred nama. Imamo više sredstava nego ikada da nadoknadimo ono što su druge države radile ranije i da Hrvatska bude što razvijenija i snažnija, a da proces demografske revitalizacije bude veliki, krovni projekt cijeloga društva, poručio je premijer. Svoje izvješće za proteklu godinu predstavio je kroz pet stupova: socijalna sigurnost, perspektivna budućnost, ekonomska suverenost, osnažena državnost i globalna prepoznatljivost.

Podsjetio je kako su proteklu godinu, prvu u drugom mandatu vlade, obilježila dva vala pandemije covida, a pandemija nas je već stajala 35 milijardi kuna, odnosno petinu proračuna.

Tu su godinu obilježili i razorni potres na Baniji, pad BDP-a, rekordni porast cijena energenata…

Ipak, bila je to i godina u kojoj smo snažnim mjerama uspjeli očuvati radna mjesta, spriječili val stečaja i imali najveći broj zaposlenih u zadnjih 13 godina, kazao je premijer.

Naglasio je da, svjesna svih izazova, vlada gradi solidarnu i pravednu zemlju, a politikom modernog suverenizma koristi sve snažniji položaj Hrvatske u Europi i svijetu radi ostvarivanja nacionalnih interesa i podizanja kvalitete života naših građana.

Plenković je najavio da će u idućim godinama vlada poseban naglasak staviti na demografsku revitalizaciju, kako bi Hrvatska postala vitalnije društvo koje ima budućnost. (Hina)

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari