Connect with us

Politika

Plenković s Erdoganom o bilateralnoj suradnji, energetskoj krizi i stanju u BiH

Objavljeno

-

Foto: Hina

Hrvatski premijer Andrej Plenković i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, koji je u četvrtak boravio u službenom posjetu Hrvatskoj, razgovarali su u četvrtak u Banskim dvorima o bilateralnoj suradnji, energetskoj krizi i stanju u BiH, priopćeno je iz vlade.

Kako je priopćeno, Plenković i Erdogan razgovarali su o bilateralnim i globalnim temama i zauzeli se za daljnje povećanje ekonomske suradnje i investicija između Hrvatske i Turske.

Razgovarali su i o posljedicama ruske agresije na Ukrajinu kao i energetskoj krizi.

U tom kontekstu, Plenković je ponovio jasan stav Hrvatske o osudi ruske agresije na Ukrajinu te se osvrnuo na povezane ekonomske i energetske poremećaje u Europi i na širem međunarodnom planu.

Istaknuo je pritom i ulogu Turske u posredovanju vezano za izvoz žita iz Ukrajine. Također, upoznao je predsjednika Erdogana s upravo donesenim sveobuhvatnim paketom mjera vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna.

Predsjednik Erdogan izrazio je zadovoljstvo otvaranjem Islamskog kulturnog centra u Sisku, čiju izgradnju je sufinancirala i hrvatska vlada, kao i potpisivanjem triju novih memoranduma o suradnji, što dodatno unaprjeđuje bilateralne odnose dviju zemalja.

Plenković je zahvalio Turskoj na brzoj reakciji i humanitarnoj pomoći nakon dvaju potresa u Hrvatskoj te istaknuo pomoć koju je Hrvatska uputila Turskoj u suzbijanju šumskih požara.

Predsjednik Erdogan istaknuo je uspješnu međudržavnu suradnju u odgovoru na zajedničke sigurnosne izazove.

U pogledu političke situacije u Bosni i Hercegovini, Plenković je naglasio strateški interes Hrvatske kada je riječ o očuvanju konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata u BiH.

Istaknuo je očekivanja Hrvatske da će se ususret predstojećim izborima aktivnom ulogom visokog međunarodnog predstavnika u BiH Christiana Schmidta osigurati nužne izmjene izbornog zakona, kao preduvjeta ponovne uspostave političke stabilnosti i međusobnog povjerenja te boljitka čitave BiH, navodi se u priopćenju. (Hina)

Erdogan u Sisku pun hvale za odnos Hrvatske prema muslimanima

Što vi mislite o ovoj temi?

Advertisement
Komentiraj
Advertisement

Komentari