Connect with us

Politika

Plenković se nada kompromisu Bugarske i Sjeverne Makedonije

Objavljeno

on

Foto: EPA

Premijer Andrej Plenković u utorak je ponovio da će Hrvatska državama zapadnog Balkana pomoći na putu prema Europskoj uniji, govoreći na sastanku na vrhu koji se na temu proširenja održava u Sofiji.

Čelnici šest država zapadnog Balkana i predstavnika EU-a u utorak u bugarskoj prijestolnici održavaju sastanak na vrhu na temu proširenja Europske unije, u sklopu Berlinskog procesa, a pod zajedničkim predsjedavanjem Sjeverne Makedonije i Bugarske.

Prema tvrdnjama Europske komisije, države zapadnog Balkana bi na susretu mogle usvojiti akcijski plan o zajedničkom regionalnom tržištu.

Plenković je na skupu izrazio „iskrenu ambiciju“ Hrvatske da pomogne državama regije da provode reforme i približe se članstvu u EU-u.

Zahvalio je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je stavila veliku važnost na pitanje proširenja tijekom njemačkog predsjedanja EU-om, što je i Hrvatska učinila tijekom predsjedanja u prvoj polovici ove godine.

Plenković je izrazio nadu da će sjevernomakedonski i bugarski čelnik postići kompromis oko svog spora po pitanju nacionalnog identiteta.

Sofija je ranije najavila da bi mogla staviti veto na početak pregovora EU-a i Sjeverne Makedonije ako Skoplje ne prizna da su njezin identitet i jezik bugarskog porijekla, pa da time i prestane tvrditi da u Bugarskoj postoji „makedonska“ manjina.

To je predstavilo novu prepreku za Skoplje koje je već pristalo dodati „Sjeverna“ imenu države kako bi zatvorila nekoliko desetljeća spor s Grčkom i odblokirala put prema Europskoj uniji i NATO-u. Sjeverna Makedonija u NATO je ušla ranije ove godine. (Hina)

Podijeli članak s prijateljima

Što vi mislite o ovoj temi?

Oglasi
Komentiraj
Advertisement

Komentari